Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

Totodata, o familie ar putea economisi 75 de euro pe an, dupa cum afirma producatorii din industria carnii, care se bazeaza pe datele furnizate de Institutul National de Statistica.
Producatorii din industria carnii sunt din ce in ce mai activi in campania demarata de curand pentru a determina guvernantii sa reduca valoarea TVA la carne de la 24 la 5 la suta, in acest sens fiind lansat si un portal on-line ce poate fi accesat la adresa www.taietva.ro.
Recent, portalul respectiv a publicat rezultatele unui studiu bazat pe date statistice oficiale, studiu ce arata impactul pe care l-ar avea ssupra buzunarelor romanilor si asupra economiilor familiilor reducerea TVA la carne.
Studiul pleaca de la premisa ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, un roman consuma aproape 58 de kilograme de carne in fiecare an, din care 18,5 kilograme de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme de carne de vita, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme de peste si produse din peste si 4,06 kilograme de carne de alt tip.
De aici, autori studiului au realizat o serie de calcule ajungaand la concluzia ca „pretul mediu pentru un kilogram de carne de pasare, cu TVA de 24 la suta, este de 9 lei, ceea ce inseamna o cheltuiala anuala/familie de 666 lei. Cu TVA de 5 la suta, aceeasi cantitate de carne de pui ar costa numai 539,5 lei, fiind realizata o economie de 126,5 de lei. Pentru carnea de porc, pretul mediu, cu TVA de 24 la suta , este de 17 lei/kg, respectiv o cheltuiala de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5 la suta, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei, iar economia ar fi de 152,5 de lei. Pretul mediu pentru carnea de vita, cu TVA de 24 la suta, este de 18 lei/kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei, insa cu TVA de 5 la suta, costul ar fi de numai 192,5 de lei, ceea ce inseamna o economie de 45,5 lei”.
Insumate, aceste economii ar reprezenta un plus de 81 de lei pe an in buzunarul fiecarui roman si de aproximativ 75 de euro in bugetul fiecarei familii. „O familie cu patru membri va plati anual pe carne peste 1.700 lei, iar cu TVA 5 la suta ar face o economie de aproximativ 325 de lei, avand pe masa aceeasi cantitate de produse”, mai precizeaza autorii studiului.
Platforma on-line le mai da romanilor posibilitatea de a se implica activ in campanie de reducere a TVA pentru carne si produsele din carne prin semnarea unei petitii on-line, distribuirea de bannere ale campaniei si trimiterea cate unui mail politicienilor pe care i-au ales.
Campania „Taie TVA” este sustinuta de toate asociatiile profesionale importante din Romania, mai exact Federatia Nationala PROAGRO, Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).
Recent, portalul respectiv a publicat rezultatele unui studiu bazat pe date statistice oficiale, studiu ce arata impactul pe care l-ar avea ssupra buzunarelor romanilor si asupra economiilor familiilor reducerea TVA la carne.
Studiul pleaca de la premisa ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, un roman consuma aproape 58 de kilograme de carne in fiecare an, din care 18,5 kilograme de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme de carne de vita, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme de peste si produse din peste si 4,06 kilograme de carne de alt tip.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
De aici, autori studiului au realizat o serie de calcule ajungaand la concluzia ca „pretul mediu pentru un kilogram de carne de pasare, cu TVA de 24 la suta, este de 9 lei, ceea ce inseamna o cheltuiala anuala/familie de 666 lei. Cu TVA de 5 la suta, aceeasi cantitate de carne de pui ar costa numai 539,5 lei, fiind realizata o economie de 126,5 de lei. Pentru carnea de porc, pretul mediu, cu TVA de 24 la suta , este de 17 lei/kg, respectiv o cheltuiala de 802,5 lei anual. Cu TVA de 5 la suta, din bugetul familiei s-ar cheltui 650 de lei, iar economia ar fi de 152,5 de lei. Pretul mediu pentru carnea de vita, cu TVA de 24 la suta, este de 18 lei/kilogram. Cheltuiala pe un an s-ar ridica la 238 de lei, insa cu TVA de 5 la suta, costul ar fi de numai 192,5 de lei, ceea ce inseamna o economie de 45,5 lei”.
Insumate, aceste economii ar reprezenta un plus de 81 de lei pe an in buzunarul fiecarui roman si de aproximativ 75 de euro in bugetul fiecarei familii. „O familie cu patru membri va plati anual pe carne peste 1.700 lei, iar cu TVA 5 la suta ar face o economie de aproximativ 325 de lei, avand pe masa aceeasi cantitate de produse”, mai precizeaza autorii studiului.
Platforma on-line le mai da romanilor posibilitatea de a se implica activ in campanie de reducere a TVA pentru carne si produsele din carne prin semnarea unei petitii on-line, distribuirea de bannere ale campaniei si trimiterea cate unui mail politicienilor pe care i-au ales.
Campania „Taie TVA” este sustinuta de toate asociatiile profesionale importante din Romania, mai exact Federatia Nationala PROAGRO, Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News