Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tehnologia de cultivare a orzului. Cum se cultiva orzul si orzoaica. Fitotehnie.

Orzul de toamnă realizează producţii mari după premergătoarele cu caracter fitoameliorator, precum mazărea, borceagul de toamnă, borceagul de primăvară, fasolea, rapiţa de toamnă, rapiţa de primăvară, şerlaiul, ierburile perene (lucerna, sparceta etc.), considerate premergătoare foarte bune; cartoful timpuriu, soia (soiuri timpurii), porumbul pentru boabe (hibrizi timpurii), considerate premergătoare bune; după sfecla furajeră, sfecla-de-zahăr (recoltată până la 20-25 septembrie), floarea-soarelui (hibrizi timpurii) etc., considerate premergătoare potrivite. Orzul de toamnă poate fi cultivat şi în cultură repetată, într-un lanţ de premergătoare foarte bune sau bune.
Orzoaica de primăvară se seamănă după porumbul pentru boabe şi după sfecla pentru zahăr. La rândul lor, orzul de toamnă şi orzoaica sunt bune premergătoare pentru culturile de primăvară, deoarece părăsesc cel mai devreme terenul; după recoltarea lor pot fi cultivate culturi succesive.

Orzul şi orzoaica pot fi folosite şi în calitate de culturi protectoare pentru lucernă. Fertilizarea se efectuează ca la grâul comun de toamnă.

Lucrarea solului. Se recomandă ca lucrarea de bază a solului să se realizeze superficial, fără a utiliza plugul, cu ajutorul dezmiriştitorului sau grapei grele cu discuri BDT-7. Metoda trebuie aplicată în anii secetoşi, după toate premergătoarele, inclusiv după cele care părăsesc terenul devreme. În anii cu umiditate suficientă, premergătoarele cu un termen timpuriu de recoltare se pregătesc printr-o arătură cu răsturnarea brazdei, la 20-22 cm, sau o arătură fără răsturnarea brazdei, la 14-16 cm, în funcţie de condiţiile pedoclimatice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Orzoaica de primăvară se amplasează, în majoritatea cazurilor, după porumb, sfeclă pentru zahăr etc.; lucrarea de bază a solului se efectuează prin metoda arăturii de toamnă târzie, care include discuirea în 1-2 direcţii şi arătura cu răsturnarea brazdei la o adâncime de 20-22 sau 23-25 cm. Înainte de semănat, se efectuează cultivaţia, la adâncimea încorporării seminţelor (4-5 cm), creând un pat germinativ uniform.

Seminţele sunt pregătite pentru semănat prin următoarele procedee: sortarea şi selectarea seminţelor cu MMB mai mare de 40 g (pentru orz de toamnă) şi cu MMB mai mare de 45 g (pentru orzoaica de primăvară); determinarea purităţii şi capacităţii germinative, care trebuie să corespundă standardelor clasei I a calităţii; incrustarea seminţelor strict înainte de semănat.

Epoca de semănat trebuie să asigure orzului de toamnă o durată de vegetaţie de 30-35 de zile şi intrarea în criptovegetaţie la faza de înfrăţire; pentru orzoaica de primăvară, perioada optimă de semănat este primăvara timpurie.

Epoca optimă de semănat pentru orzul de toamnă se încadrează în limitele 20 septembrie –10 octombrie. Semănatul mai devreme sau mai târziu are aceleaşi dezavantaje ca şi la grâu: rărirea semănăturilor pe parcursul vegetaţiei de toamnă, a criptovegetaţiei şi la desprimăvărare. Pentru orzoaică, epoca optimă coincide cu maturitatea fizică a solului. Desimea optimă de semănat (pentru orzul de toamnă şi orzoaică) reprezintă 400-450 de boabe germinabile /m2, astfel încât să rezulte 600-800 de spice/m2 pentru orz şi 450-600 de spice/m2 pentru orzoaica de primăvară.

Acestor densităţi le corespunde o cantitate de seminţe de 176-220 kg – în cazul orzului de toamnă (MMB – 40 g, valoarea utilă 90%) şi 200-220 kg – în cazul orzoaicei de primăvară (MMB – 45 g, valoarea utilă 90%). În condiţiile secetoase, când în stratul de 0-10 cm, în perioada optimă, se acumulează cantităţi insuficiente de apă, semănatul se efectuează mai târziu, la 15-20 octombrie, iar desimea se majorează cu 15-25%, adică un supliment de 60- 100 seminţe germinabile /m2; asemenea semănături intră în iarnă neînfrăţite.

Metoda de semănat. Orzul de toamnă şi orzoaica de primăvară se seamănă în rânduri dese, compact, cu semănători utilizate şi la semănatul grâului; distanţa dintre rânduri trebuie să constituie 7,5-15 cm; adâncimea încorporării seminţelor, în funcţie de textura fizică şi umiditatea solului.

În linii mari, orzul de toamnă şi orzoaica suportă aceleaşi lucrări de îngrijire ca şi grâul comun de toamnă, cu unele deosebiri determinate de particularităţile biologice. Un element obligatoriu, important şi cu eficienţă economică este tăvălugirea concomitent cu semănatul sau imediat după semănat, deoarece orzul de toamnă are germinare bipolară şi, la o adâncime mai mică de încorporare a seminţelor, la 4-5 cm, amplasat după premergătoarele care părăsesc terenul mai târziu, este predispus la „descălţarea” plantelor după iernare.

Controlul periodic al culturii în timpul iernii este important, deoarece orzul manifestă sensibilitate la ger. Din aceste considerente, este extrem de importantă şi reţinerea zăpezii. După topirea zăpezilor, pe solele semănate cu orz de toamnă se întind pe diagonală, în 3-4 locuri, pelicule de polietilenă cu suprafaţa de 1 m2. Sub peliculă se formează o microclimă (efect de seră) şi plantele încep să vegeteze cu 8-10 zile mai devreme; în baza acestui procedeu se poate decide dacă este necesară sau nu hrana suplimentară, completarea sau reînsămânţarea semănăturilor.

Aceste elemente tehnologice asigură majorarea producţiei orzului de toamnă, dar sunt dependente de perioada (sau vremea) regenerării de primăvară (VRP), care integrează acţiunea factorilor cosmici (lumină, căldură) în procesul de îngrijire de primăvară. VRP creează condiţii corespunzătoare de lumină şi căldură pentru plantele care regenerează primăvara şi depind mai mult de înălţimea soarelui decât de variaţia condiţiilor climaterice.

Convenţional, VRP se împarte în 2 categorii: VRP timpurie – plantele cerealelor de toamnă, inclusiv ale orzului de toamnă, se dezvoltă la o poziţie joasă a soarelui faţă de orizont, independent de latitudinea geografică a solului, în condiţii de zi scurtă şi radiaţie solară joasă (305-420 cal/cm2) în diurnă, în spectrul căreia razele infraroşii predomină asupra celor violete.

În anii cu VRP timpurie se intensifică procesele de regenerare, accelerare a înfrăţirii şi a proceselor de creştere şi acumulare a substanţelor organice, umbrirea reciprocă, tendinţa de polignire. În aceste condiţii se realizează producţii mari, dar de calitate inferioară. VRP târzie (se exclud perioada de lungă durată a creşterii plantelor, poziţia joasă a soarelui faţă de orizont şi timpul răcoros) asigură trecerea bruscă la temperaturi mari: plantele îşi încep vegetaţia în condiţii de zi lungă, la o înălţime mare a soarelui faţă de orizont, la o radiaţie solară intensivă (530-684 cal/cm2) în diurnă, în spectrul căreia razele ultraviolete predomină asupra celor infraroşii.

În anii cu VRP târzie, dimpotrivă, plantele se înrădăcinează şi înfrăţesc slab; se accelerează procesele de formare a organelor reproductive; substanţa organică se acumulează în cantităţi mai mici.

În aceste condiţii, semănăturile rămân rare, cu talie joasă, producţia scade cantitativ şi creşte calitativ. În unele cazuri, când orzul de toamnă şi orzoaica se amplasează după premer- gătoarele care părăsesc devreme solele (ierburi perene, ogor ocupat, leguminoase pentru boabe etc.), când semănatul se efectuează în epoca optimă şi în condiţii climaterice favorabile, apare riscul polignirii. În aceste situaţii, la faza de înfrăţire, se recomandă utilizarea retardanţilor.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.93 din 37 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016