UCPR: Scad vanzarile de oua, desi preturile raman la fel
Publicat la data de 13 Apr. 2020 in:
Stiri Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) spune ca vanzarile de oua scad deja si vor ajunge pana la -30%, desi preturile n-au fost modificate.
"Vanzarile in perioada Sarbatorilor Pascale in anul 2020 vor fi mai mici decat in anul 2019 din cauza restrictiilor privind criza COVID-19. Retele importante pentru distributia oualor cum sunt HORECA sau catering sunt inchise, iar cererea generala in aceasta perioada este mai mica decat in anul 2019. Estimam o scadere de circa 30%. Conform Observatorului Preturilor la nivelul UE, pretul la poarta fermei in Romania este cel mai mic din UE, pentru ouale obtinute de la gaini crescute la custi, categoria L+M, ambalate la cofrag de 30 de oua. Comparativ cu anul 2019, pretul la poarta fermei este acelasi, adica intre 0,28 - 0,30 lei/ou, desi costul de productie in anul 2020 este mult mai mare", a declarat, pentru Agerpres, presedintele UCPR.
In anii trecuti, industria avicola miza pe vanzari intre 170 si 180 de milioane de oua in perioada Sarbatorilor Pascale, cu 50% mai mult decat intr-o luna obisnuita.
Seful UCPR sustine ca preferinta consumatorilor este in momentul de fata pentru oua produse in fermele din Romania, pentru ca sunt foarte proaspete si au cea mai buna trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Ouale de consum au cea mai buna trasabilitate dintre toate produsele agroalimentare prin marcarea pe coaja oului a codului alfa numeric care identifica tara unde se produce, judetul, codul fermierului, dar si sistemul de crestere (custi, adapost, adapost + aer liber, ecologic). De exemplu: 3RO GR 00X reprezinta oua obtinute de la gaini crescute la custi (cifra 3) in Romania (RO), judetul Giurgiu (GR) cu codul fermierului (00X). De asemenea, pe coaja oului se marcheaza si data pana la care trebuie consumat oul respectiv (ddm 25.04.2020). Cu toate acestea sunt consumatori care inca nu citesc aceste informatii, cumparand oua venite din alte state membre, dar care in mod cert nu sunt la fel de proaspete ca si cele din fermele noastre", mentioneaza presedintele UCPR.
In opinia sa, productia de oua din fermele profesionale, dar si cea din gospodariile individuale, asigura un grad de autosuficienta de circa 105%, realizandu-se si un mic export de oua de circa 150 - 200 milioane de bucati pe an.
In primul trimestru al acestui an, productia de oua realizata in fermele comerciale a fost de aproximativ 530 - 550 milioane, la nivelul productiei realizate in 2019.
Reprezentantului Uniunii Crescatorilor de Pasari sustine ca si cererea de carne de pasare s-a redus semnificativ in ultimele doua-trei saptamani din cauza masurilor de restrictie care au inchis o mare parte din retelele de distributie, HORECA, catering, iar exportul a scazut mult din aceleasi motive. Productia de carne din fermele comerciale este la acelasi nivel cu cea realizata in anul 2019 pe trimestrul I, adica 115.000 - 120.000 tone.
"Vanzarile in aceasta perioada sunt mai mici decat in anul precedent, ceea ce obliga fermierii sa faca stocuri de carne. Preturile la poarta fermei, conform Observatorului Preturilor la nivel UE, sunt si la aceste produse printre cele mai mici din UE, iar in ultimele saptamani tendinta a fost de scadere a pretului la poarta fermei. In saptamana 14 din acest an, conform aceleiasi surse, pretul a fost de 6,85 lei/kg la grill la poarta abatorului", a spus Van.
Potrivit sursei citate, cea mai mare problema a productiei interne este concurenta neloiala a unor state membre, care comercializeaza carne de pasare pe piata autohtona la preturi de dumping, "adica mult sub costurile de productie in tarile de origine".
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.