Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UE ar trebui sa retraga sprijinul financiar tarilor neserioase
Uniunea Europeana ar trebui sa fie gata sa retraga sprijinul financiar pe care il acorda tarilor in dificultare, precum Grecia, daca obligatiile asumate pentru iesirea din criza nu sunt duse la indeplinire. Mai mult, astfel de prevederi ar trebui sa fie parte integranta a oricarui acord de ajutorare de acest gen, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCDE), citat de Bloomberg.
Conform raportului periodic al OCDE, “este nevoie de un sistem credibil de gestionare a crizelor fiscale. El implica un mecanism permanent de sprijinire a lichiditatii, care este obiectul unor conditionalitati puternice. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, atunci spijinul financiar trebuie retras”.
Comentariile OCDE ne arata care este miza reuniunii liderilor UE de saptamana aceasta de la Bruxelles in cadrul careia se va decide crearea unui mecanism permanent de combatere a crizelor care sa innlocuiasca Fondul de Stabilitate de 44 miliarde de euro creat in luna mai 2010, intr-o incercare de a opri raspandirea epidemiei datoriilor suverane. Asta in conditiile in care actualul mecanism de ajutorare expira in 2013.
OCDE considera ca revenirea economiei din zona euro continua si va fi, probabil, "slaba si lenta". Organizatia subliniaza ca masurile de reducere a deficitelor, prioritate imediata a statelor din regiune, ar putea frana relansarea pe termen scurt.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Revenirea ramane inconjurata de mari incertitudini", mentioneaza OCDE in raportul referitor la zona euro.
Organizatia apreciaza ca este esential ca sistemul bancar sa se insanatoseasca pentru a sustine cresterea economica. In acest scop, va fi nevoie de recapitalizarea bancilor, insa va trebui gasita, totodata, si o modalitate de a retrage sprijinul pentru sistemul financiar.
Raportul pune, de asemenea, accent pe dezechilibrele foarte mari din anumite state, formate inainte de recesiune, dar care au agravat criza, cu ecouri la nivelul intregii zone euro. In statele cu probleme va trebui adoptata o rigoare mai mare in domeniul salariilor si preturilor, pentru a ameliora competitivitatea.
OCDE, organizatie care furnizeaza consultanta in elaborarea de politici pentru 33 de guverne europene, a avertizat ca reducerea decalajelor economice dintre cele 16 state ale zonei euro va fi “un proces lung si dificil pentru anumite state, aflate in deficit. Ar putea fi nevoie sa se opereze reduceri de venituri, pentru ca respectivele economii sa revina pe crestere sustenabila.
“O reducere a salariilor si a preturilor nu trebuie exclusa si, in anumite cazuri, aceste masuri sunt inevitabile", arata studiul. “Politicile structurale au un rol cheie in reechilibrarea economiilor. In statele ce au deficite, reformele pot propulsa productivitatea si pot ajuta la readucrea costurilor la un nivel optim. In tarile ce au surplus, reasezarile structurale pot intari cererea domestica”.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News