Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AAC cere efectuarea platilor despagubirilor pentru culturile de primavara

aac-cere-efectuarea-platilor-despagubirilor-pentru-culturile-de-primavara

Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) cere efectuarea platilor despagubirilor pentru culturile de primavara in regim de urgenta.


"Alianta pentru Agricultura si Cooperare doreste sa aduca in atentia publica faptul ca sectorul agricol din Romania traverseaza un moment crucial, ca urmare a neincluderii in Legea bugetului de stat a sumelor necesare efectuarii platilor reprezentand despagubiri pentru culturile agricole afectate de seceta in primavara anului 2020. Am transmis presedintilor Comisiilor pentru agricultura din Senat si Camera Deputatilor solicitarea de a amenda proiectul de Lege privind bugetul consolidat, respectiv bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si care nu include sumele necesare efectuarii platilor reprezentand despagubiri pentru culturile de primavara care au fost afectate de seceta pedologica a anului 2020", se mentioneaza intr-un comunicat.
 
Potrivit sursei citate, fermierii si familiile lor "trebuie sa isi reia ciclul de productie, nu sa se organizeze in vederea pichetarii institutiilor statului", motiv pentru care Alianta pentru Agricultura si Cooperare isi manifesta speranta ca se va reveni asupra acestei propuneri de buget si va fi inclusa in bugetul alocat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale inclusiv suma pentru plata acestor despagubiri.
 
Reprezentantii AAC reamintesc faptul ca fermierii calamitati in anul 2020 in cazul culturilor de toamna au in continuare de incasat o restanta de 8% si care "nu este nicaieri prevazuta in buget, desi la data adoptarii actului normativ inclusiv presedintele Romaniei, impreuna cu premierul de la acea data si cu ministrul de resort, a promis plata acestor sume intr-un termen imediat".
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Totodata, in scrisoarea deschisa adresata presedintilor celor doua comisii pentru agricultura din Parlament, se atrage atentia asupra faptului ca gradul de expunere la insolventa in cazul exploatatiilor agricole care au fost afectate de seceta in anul 2020 este extrem de ridicat, majoritatea agricultorilor nefiind capitalizati.
 
"Acum trebuie sa luam masuri urgente pentru a limita riscul de a nu se cultiva terenul sau de a se folosi tehnologie agricola minimala, ceea ce va avea efect direct asupra productiilor, ofertei pe piata si veniturilor obtinute incepand cu anul 2021. Gradul de expunere la insolventa in cazul exploatatiilor agricole care au fost afectate de seceta in anul 2020 este extrem de ridicat, majoritatea agricultorilor nefiind capitalizati; acestia achizitioneaza inputurile cu plata la recolta sau se autofinanteaza prin incheierea unor contracte tip futures pentru 30-35% din media de productie estimata si pentru care azi sunt obligati la plata unor penalitati, generand astfel un efect de domino asupra comerciantilor de inputuri, traderilor de cereale, respectiv consumatorului, care va suporta majorarea de pret", se mentioneaza in documentul semnat de reprezentantii organizatiei.
 
Acestia sustin ca din situatiile financiare aferente lunii decembrie 2020 si transmise ANAF de contribuabilii cu codul CAEN 0111 rezulta o scadere a cifrei de afaceri cu peste 70% comparativ cu perioada similara anului 2019, pentru exploatatiile aflate in zonele afectate de seceta pedologica.
 
Potrivit Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, comparativ cu alte sectoare care au avut activitatea afectata de COVID-19 si au beneficiat de amanarea ratelor bancare, productia vegetala nu a avut de suferit ca urmare a acestei pandemii in mod direct, ci mai degraba indirect, ceea ce a facut fermierii neeligibili pentru masura specifica de amanare a ratelor.
 
"Astfel, astazi avem numeroase exploatatii agricole care, desi sunt considerate viabile, nu mai sunt finantabile si nu pot solicita imprumuturi pentru capital de lucru cu scopul de a reinfiinta culturile de primavara, pentru anul agricol 2021-2022. Solicitarea noastra are si o latura sociala, justificata de faptul ca, in timp ce alte sectoare au disponibilizat angajati, contribuabilii avand coduri CAEN diviziunea 01- Agricultura - nu au renuntat la angajati. 4,5% dintre salariatii din Romania sunt angrenati in sectorul agricol, iar 40% dintre acestia sunt afectati indirect de seceta pedologica severa si vor avea de suferit anul acesta datorita problemelor financiare ale angajatorilor-fermieri care au avut culturile de primavara calamitate", se mentioneaza in document.
 
Solutia propusa de Alianta pentru Agricultura si Cooperare este plata din credite bugetare.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016