Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Subventia pe suprafata va ajunge la 200 euro/ha in 2018, cu un plafon de 300.000 de euro pentru fiecare ferma
Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat luni ca, in 2018, Romania va atinge nivelul maxim de plata la hectar, de 200 euro, alocarea pentru platile directe urmand sa creasca cu trei miliarde euro in executia bugetara 2014-2020. Totodata, reprezentantii CE sustin plafonarea subventiei pentru fermieri la 300.000 de euro, precizand ca banii rezultati din aceasa plafonare vor ramane pentru alte investitii in statele membre respective.
"Pentru Romania, platile directe pentru agricultori urmeaza sa creasca in continuare pana in 2020. De altfel, alocarea bugetara pentru Romania va creste in perioada 2014-2020 cu circa trei miliarde euro. Am propus o schema de finantare pentru agricultori care sa tina cont de fermele mici, mijlocii si mari, dar sa contribuie si la restructurarea fermelor mici si evolutia lor inspre piata", a explicat Ciolos.
Comisarul european a precizat ca in anul de plata 2018 se va ajunge la nivelul maxim de 200 euro care poate fi finantat in conditiile bugetului actual.
"Propunerea mea a fost sa nu mai asteptam pana in 2020. In anul de plata 2018, Romania va putea beneficia de nivelul maxim. Am spus, este o propunere, pentru ca depaseste obiectivul pe care si l-a fixat comisarul pentru agricultura privind bugetul redistribuit catre noile state membre, pentru ca decizia privind PAC si noul cadru legislativ sa ia in acelasi timp cu cea care priveste bugetul UE", a mai spus Ciolos.
Acesta a adaugat ca, prin programul de dezvoltare rurala, Romania isi va putea defini propriile prioritati si sa isi structureze programul de dezvoltare rurala.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
"Se va tine cont de produsele de calitate de comercializare la nivel local, de agricultura ecologica, dar si de cresterea performantelor fermelor mari prin introducerea rezultatelor cercetariii, a inovarii in practica, in productie. Vor fi si masuri care sa incurajeze organizarea producatorilor agricoli in toate sectoarele din agricultura, pentru ca agricultura romaneasca sa beneficieze intr-o mai mare masura de politica agricola comuna. Sper ca si serviciile de consultanta, care sunt un element esential pentru a putea beneficia activ de politica comuna agricola, sa creasca in perfomanta si in calitate", a mentionat Ciolos.
Potrivit comisarului european, bugetul pentru PAC ar putea fi aprobat la inceputul lui 2013.
"Romania nu este statul cu platile directe cele mai scazute. Sunt state membre care au plata directa la hectar mai scazuta decat Romania si care vor continua sa aiba o plata mai scazuta decit Romania", a explicat Ciolos, care a dat ca exemplu Estonia, Lituania, Letonia si tarile baltice.
Plafon de 300.000 de euro pentru fermele mari
"Structura de plata in momentul de fata am definit-o in asa fel incat banii care se duc catre o ferma sa fie mult mai transparenti. (...) Si aici subventia de baza va fi compusa din doua parti mari. 70% din subventia actuala pe care o va primi o ferma va fi justificata ca o sustinere a venitului de baza a fermierului sau fermei respective, iar 30% va fi legata de anumitre practici agricole favorabile pentru mediu si pentru fertilitatea solului, calitatea apei, biodiversitate etc. In aceste conditii, si plata de baza, cei 70% care sunt justificati ca fiind plata pentru sustinerea venitului agricultorului, propunerea este sa fie plafonata la 300.000 de euro, putand sa urce peste aceasta valoare proportional cu numarul de salariati pe care o ferma ii are. Partea de 30%, care este legata de anumite practici agricole cum este rotatia culturilor sau mentinerea pasunilor permanente, va fi acordata proportional cu suprafata fermei respective, fara limitare”, a explicat Dacian Cilos initiativa legislativa privitoare la Politica Agricola Comuna 2014- 2020.
Ciolos a precizat ca fondurile rezultate din plafonare „raman statului membru respectiv”. „Banii respectivi din plafonare raman statului membru respectiv, Romania nu pierde nici un euro, banii respectivi se duc in programul de dezvoltare rurala unde va fi sustinuta financiar, si cu banii astia si cu alte fonduri, o masura care vizeaza investitiile pentru modernizare, inovare, transpunerea rezultatelor cercetarii in practica, masura care va fi deschisa si fermelor mari. (...) Masura aceasta a plafonarii a fost necesara din punct de vedere politic pentru ca un obiectiv important al reformei actuale este de a transparentiza si eficientiza utilizarea fondurilor pentru politica agricola comuna. Daca nu suntem in masura sa facem treaba asta (...) exista riscul mare sa se reduca bugetul alocat agricuturii si pentru ca se considera ca fondurile sunt folosite ineficient”, a le-a mai spus comisarul european parlamentarilor din comisiile de resort de la Parlament.
Ciolos a mai aratat ca potrivit propunerilor Comisiei Europene se poate oferi o plata complementara pentru tinerii fermieri. "O plata complementara pentru tinerii fermieri care se instaleaza, care au sub 40 de ani, si care in primii cinci ani dupa instalare vor putea solicita o plata complementara pe hectar cu 25% mai mare pentru primele 25 de hectare pe care le au in ferma”, a explicat comisarul. La finalul discutiilor, el le-a spus jurnalistilor ca "Parlamentul Romaniei trebuie sa dea un aviz pe aceste propuneri si sa vina cu idei, observatii, pe care va trebui sa le avanseze Parlamentului European, in proces decizional impreuna cu Consiliul de Ministri si cu Comisia Europeana”.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturiUltima ora