Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conditionarea si pastrarea semintelor de plante oleaginoase
Recoltarea semintelor de floarea soarelui se efectueaza mecanizat cu combine care efectuaza si treierarea. Transportul semintelor se efectueaza in vrac fie in buncarele combinelor de recoltare fie cu ajutorul autovehiculelor rutiere.
La depozit se efectueaza receptia cantitativa si calitativa a semintelor. Receptia calitativa are ca scop asigurarea cu produse corespunzatoare standardelor in vigoare. Aceasta consta in ridicarea probelor si controlul analitic al semintelor ce consta in efectuarea urmatoarelor determinari: controlul organoleptic - examinarea aspectului si a culorii, aprecierea mirosului si gustului semintelor; greutatea hectolitrica - cu ajutorul careia se poate determina continutul de ulei al semintelor; determinarea corpurilor straine - este necesara pentru stabilirea puritatii si continutului real in ulei, care se raporteaza la semintele cu puritate; determinarea umiditatii semintelor - se face pentru a verifica calitatea conform cu prevederile STAS si pentru a stabili daca este necesara sau nu uscarea inainte de depozitare; determinarea continutului de ulei - constituie cea mai importanta determinare pentru industria de extractie a uleiului, deoarece de acesta depinde randamentul de extractie a uleiului.
Descarcarea si manipularea semintelor se face la depozit cu ajutorul transportoarelor pneumatice si a celor mecanice.
Impuritatile existente in semintele de floarea soarelui sunt indepartate inainte de depozitare prin operatia de precuratire. Aceasta operatie se executa in vederea bunei pastrari a semintelor, impuritatile constituind un mediu favorabil dezvoltarii microflorei si parazitilor care favorizeaza autoincingerea si incalzirea semintelor. De asemenea aceste impuritati reduc spatiul de pastrare.
Separarea semintelor (curatirea) se realizeaza pe urmatoarele principii: diferenta de marime dintre impuritati si seminte; diferenta de masa specifica dintre impuritati si seminte; diferenta de marime si greutatea specifica; propietatile magnetice ale impuritatilor feroase.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Curatirea se realizeaza cu ajutorul siteor, ventilatoarelor si magnetilor.
Utilajele folosite sunt: vibroaspiratorul sagata, MIAB -ul.
Uscarea semintelor se impune din doua motive: in timpul pastrarii semintele care prezinta umiditate mare se pot degrada si in timpul prelucrarii creeaza dificultati de procesare.
Uscarea se poate efectua termic prin evaporare, sau prin vaporizare. Umiditatea inainte de uscare este 10-15%, iar dupa uscare 6-9%. Instalatiile folosite pentru uscare sunt: uscatorul rotativ sau coloana de uscare.
Pastrarea semintelor se realizeaza in magazii etajate si silozuri celulare. Temperatura de pastrare este la inceputul depozitarii de aproximativ 300C, aceasta scazand treptat. In timpul pastrarii se executa prefirarea cu ajutorul aspiratoarelor cascada ale silozurilor.
Pe perioada pastrarii se urmareste ca temperatura din interiorul masei de seminte sa nu depaseasca cu mai mult de 50C temperatura mediului ambiant.
Semintele apartinand celorlalte specii din grupa (rapita, in, ricin) prezinta un flux tehnologic de pastrare similar cu floarea soarelui cu urmatoarele specificari:
1. Rapita
Semintele de rapita sunt foarte mici (MMB= 3-5 g) si de aceea spatiile dintre seminte sunt reduse si aerul patrunde foarte greu intre ele. Daca se depoziteaza la un procent mai ridicat de umiditate, loturile de rapita se incing rapid si mucegaiesc, semintele se lipesc intre ele si formeaza bulgari compacti.
De aceea, loturile de rapita se pastreaza in strat foarte subtire, de cel mult 10 cm, se lopateaza frecvent cu lopeti de lemn, iar, pentru evitarea incingerii se amesteca de la inceput cu paie, pentru a crea spatii mai mari intre seminte.
2. Inul
Datorita continutului de substante mucilaginoase din seminte. Acestea sunt foarte higroscopice si in contact cu apa isi maresc volumul.
Se pastreaza in spatii uscate, hidroizolate, protejate impotriva umiditatii atmosferice.
Semintele de in depozitate in vrac, formeaza o masa compacta si nu se admite depozitarea intr-un strat mai gros de 1,5 m.
Umiditatea semintelor este redusa de 8%, semintele uscandu-se artificial. Durata de pastrare este limitata la 1 an.
3. Ricinul
Semintele de ricin, datorita continutului de ricinina se pastreaza in spatii repartizate special pentru ricin. Nu se pastreaza impreuna cu alte specii. Inainte de depozitare este necesara uscarea semintelor, intrucat la recoltare acestea au o umiditate mare, multe seminte se sparg la treierat, iar altele sunt verzi sau au coaja fisurata.
Reducerea umiditatii se face prin aerare naturala (depozitare in strat subtire si lopatare frecventa). La uscarea artificiala semintele calde se lipesc de piesele si peretii instalatiilor de uscare, iar curatirea este greoaie.
De asemenea, in operatia de curatire, manipulare si uscare, instalatiile se impregneaza cu ulei si praf de ricin, de aceea trebuie acordata atentie deosebita curatirii acestora.
Umiditatea de pastrare este de 8% iar durata de pastrare este limitata la un an.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.22 din 9 voturiIdei de afaceri in agricultura