Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tehnologia de cultivare a sorgului

tehnologia-de-cultivare-a-sorgului

CULTIVAREA SORGULUI, FISA TEHNOLOGICA SORG, TEHNOLOGIA DE CULTURA A SORGULUI. Fertilizarea, lucrarile solului, recoltarea sorgului.


Cele mai bune premergătoare pentru porumb sunt: mazarea, fasolea, soia, borceagurile, trifoi, floarea-soarelui, orez. Bune premergatoare sunt: cereale paioase de primavara, sfecla, porumb. Nu sunt recomandate ca premergatoare: sorgul, iarba de Sudan. Nu este recomandata insamantarea sorgului pe terenuri infestate cu buruieni monocotiledonate perene (costrei, pir) intrucat nu exista erbicide omologate pentru combaterea acestora.

Trebuie evitate terenurile acide, reci, cu apa freatica la mica adancime sau suprafetele de teren unde au fost utilizate erbicide in doze maxime (ex. Glen, Pivot, Mistral, Targa, Treflan), ori alte anti graminicide cu efecte remanete, care provoaca pierderi mai mari de 60%.

Fertilizarea


Se recomandă aplicarea fracţională a azotului: 2/3 din doză la pregătirea patului germinativ, iar celalta parte la a doua praşilă mecanică dupa infratit.

Lucrarile solului in cultura sorgului


În cazul premergătoarelor timpurii (păioasele de toamnă), se efectuează în cel mai scurt timp prima lucrare a solului cu grapa cu discuri la adâncimea de 8-10 cm. Inainte de lucrarea cu grapa cu discuri se aplică îngrăşămintele chimice cu fosfor si unde este nevoie si cu potasiu, după care se execută arătura adâncă.

Pregătirea patului germinativ se realizează primăvara, după ce solul s-a „zvântat“ bine, printr-o lucrare cu grapa cu discuri urmată de o lucrare cu cultivatorul combinat pentru pregătirea patului germinativ şi cultivaţie totală pe suprafeţele arate în vară, sau cu grapa cu discuri uşoară, în agregat cu grapa cu colţi reglabili, urmată imediat înainte de semănat de lucrarea cu cultivatorul combinat pe solurile arate din toamnă dupa care se realizeaza semanatul.

Samanta si semanatul

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

1)Semănatul începe atunci când în sol la adâncimea de semănat (8 – 10 cm), temperatura a ajuns la 10-130C, timp de o săptămână şi are tendinţa de creştere. Din punct de vedere calendaristic, perioada optimă de semănat este cuprinsă între 20 aprilie – 20 mai.

2)Desitatea optimă sorg pentru boabe este cuprinsă între: 200.000 - 250.000 boabe/ha in conditii de neirigat si de 250.000 – 300.000 boabe/ha in conditii de irigat

3)Desitatea optimă sorg siloz este cuprinsă între: 180.000-200.000 boabe/ha.

La semanat, densitatea va fi cu circa 10-15% mai mare. Se seamănă la distanţa de 70 cm între rânduri, la adancimea de 8 - 10 cm în funcţie de textura şi umiditatea solului.

Lucrari de ingrijire in cultura sorgului


Combaterea buruienilor - mecanic:
Prima prasila se realizeaza in faza de 3-4 frunze
A doua prasila cand plantele au 6 – 8 frunze la adancimea de 6-8 cm
A treia prasila cand plantele au 10-12 frunze formate.

Combaterea chimica.
Erbicidele recomandate sunt>
  • Satecid, in doza de 8,0 – 9,0 l/ha, Inainte de semanat cu 1-7 zile la 3-4 cm adancime
  • Succesor, in doza de 2,5 l/ha, Preemergent
  • Dicopur Top, in doza de 0,8 l/ha, Postemergent dupa infratit
  • Primextra Gold, in doza de 2 – 3,5 l/ha, Preemergent (anigraminicid)
  • DMA6, in doza de 0,8 – 1 l/ha, Cand plantele au 2-4 frunze

Recoltarea sorgului


In cazul recoltarii variantelor experimentale dintr-un lot demonstrativ sau alt tip de experienta, dupa fiecare varianta recoltata se curata combina astfel incat, determinarile care se fac productiei (MMB, U%, MH, etc.) sa fie relevante pentru varianta respectiva.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.67 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016