Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANRS: Rezerve de grau pentru cel putin patru luni

anrs-rezerve-de-grau-pentru-cel-putin-patru-luni

Romania detine un stoc de 2 milioane de tone de grau care a ramas neutilizat de anul trecut, in rezervele statului. In acest sens, Administratia Natioanala a Rezervelor de Stat a oferit un raspuns oficial la solicitarea Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului.


ANRS a raspuns solicitarii facute, in care se specifica faptul ca exista o rezerva de grau pentru panificatie pentru a acoperi consumul pe o perioada de cel putin patru luni. In acest sens, FACIAS a solicitat Guvernului sa comunice public daca rezervele de stat sunt suficiente pentru asigurarea consumului necesar de hrana si pentru ce perioada sunt estimate, conform unui comunicat publicat pe site-ul fundatiei.
 
"Referitor la perioada pentru care se poate asigura necesarul de hrana in Romania, va precizam ca rezervele statului s-au preocupat permanent de constituirea unui nivel corespunzator al stocului rezerva de stat de grau pentru panificatie, astfel incat in completarea stocurilor detinute de operatorii economici de profil, sa se acopere consumul de paine pentru intreaga populatie pentru o perioada de minimi patru luni", se arata in raspunsul oficial oferit de Administratia Nationala a Rezervelor de Stat.
 
In ceea ce priveste situatia rezervelor la alte cereale sau alimente, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat nu a transmis un raspuns.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
"FACIAS a atras atentia ca legislatia din Romania prevede perioade de timp mult mai mici decat in alte state, in ceea ce priveste constituirea rezervelor de stat. Asa cum arata raspunsul oficial, aceste rezerve sunt constituite pentru a acoperi o perioada de cel putin patru luni, in timp ce in alte state europene, asa cum sunt Germania sau Franta, rezervele de stat pot acoperi o perioada de pana la doi ani. 
 
Solicitarea FACIAS privind aceasta chestiune a fost adresata premierului, iar raspunsul primit de la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat acopera doar o parte dintre intrebarile adresate. Astfel, FACIAS nu a primit raspuns la intrebarile legate de achizitionarea de catre stat a altor cereale decat graul, sau intrebarea privind stadiul construirii depozitelor regionale strategice, proiecte incluse in PNRR si demarate in 2021", a aratat sursa citata.
 
Administratia Nationala a Rezevelor de Stat a aratat existenta a aproximativ 2 tone de grau neutilizate din recolta anului 2021. "La stabilirea stocului rezerva de stat la grau s-a avut in vedere cifrele oficiale privind anul 2021 si anume faptul ca: s-a realizat o recolta de 11,3 milioane de tone de grau, consumul intern de grau a fost de 4,3 milioane de tone, exporturile au fost la circa 5 milioane de tone de grau. Rezulta ca exista o cantitate de aproximativ 2 milioane de tone de grau neutilizat provenit din recolta anului trecut", a mentionat sursa citata.
 
Romania este pregatita pentru a face fata unor situatii exceptionale, in ceea ce priveste atributiile rezervelor de stat, potrivit ANRS. "Din perspectiva atributiilor rezervelor de stat, Romania este pregatita pentru a face fata unor situatii exceptionale care ar afecta major populatia in cazul unor calamitati naturale, disfunctionalitati ale economiei sau conjuncturi externe, astfel incat sa fi garantata aprovizionarea cu alimente si securitatea alimentara in vremuri de criza", potrivit sursei citate.
 
Administratia Nationala a Rezervelor de Stat precizeaca ca achizitiile recoltei din anul curent urmeaza sa fie derulate prin Bursa Romana de Marfuri. "Procedurile demarate dupa intrarea in vigoare a OUG nr 75/2002 pentru completarea Legii nr.82/1992 privind rezervele de stat, referitoare la produse alimentare sunt in curs de derulare iar informatiile sunt publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Pentru produsul grau, produs cotat si tranzactionat la bursa, procedura de achizitie urmeaza sa fie derulata prin Bursa Romana de Marfuri", se mai arata in raspunsul autoritatii din partea statutului.



Sursa foto: FACIAS
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016