Floarea soarelui in asolament: ce culturi premergatoare sunt indicate
Publicat la data de 02 Aug. 2021 in:
Vegetal Cu un loc de frunte in Uniunea Europeana la productia de floarea-soarelui, Romania detine unele dintre cele mai prielnice soluri pentru aceasta cultura oleifera. Pe fondul maririi numarului de fermieri interesati sa cultive suprafete tot mai mari cu floarea-soarelui, este natural sa apara o serie de dileme cu privire la pregatirea cat mai riguroasa a unei asemenea culturi.
Un factor-cheie pentru obtinerea unei productii cat mai satisfacatoare este reprezentat de asolamentul corespunzator atat cu cerintele florii-soarelui, cat si cu particularitatile solurilor din Dobrogea, Campia Romana si Campia de Vest.
Care sunt dezavantajele monoculturii
Cererea mare pentru aceasta planta a determinat, in trecut, aparitia monoculturii de floarea-soarelui pe terenurile agricole din tara noastra. Aceasta optiune s-a dovedit a fi una nefavorabila, din cauza slabei rezistente la parazitul Oronbache cumana, cunoscut si sub numele de Lupoaie. Actiunea acestei plante parazite se materializeaza prin pierderi de pana la 70% in monocultura. Mai mult, pe lista vasta a bolilor a caror aparitie este favorizata de monocultura florii-soarelui se mai numara putregaiul alb, putregaiul cenusiu, mana florii-soarelui, patarea bruna, rugina sau alernarioza.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Care sunt culturile premergatoare cele mai indicate
Aceasta planta tehnica, pe care fermierii o cunosc si dupa numele stiintific de Helianthus annuus, poate reveni pe aceeasi suprafata de cultivare dupa o perioada de minimum sase ani. Printre culturile premergatoare cele mai recomandate inainte de semanatul
cu floarea-soarelui se numara cerealele paioase, mai exact, graul, orzul, orzoaica si ovazul. Mai este recomandata cultura de porumb, precum si cea de sfecla de zahar,, de mazare si de lucerna. Nu sunt indicate ca plante pentru cultura premergatoare celei de floarea-soarelui soia, fasolea sau rapita, din cauza pericolului reprezentat bolile comune si in special de putregaiul alb.
Ce actiuni urmeaza dupa recoltarea plantei premergatoare
Pentru o rotatie a culturilor desfasurata in conformitate cu recomandarile specialistilor, este nevoie de efectuarea unei lucrari de dezmirisit imediat dupa recoltarea plantei premergatoare. Apoi, se va proceda la efectuarea araturii. Mentinerea terenului cat mai afanat si cat mai curatat de buruieni este obligatorie, iar fertilizarea solului se realizeaza prin aplicarea de azot, fosfor, potasiu, calciu si magneziu.
Cum obtii o combatere eficace a bolilor
Bolile si in special putregaiul alb (Sclerotinia) sunt dusmani foarte puternici ai oricarei culturi de floarea-soarelui. Combaterea eficienta a acestora implica utilizarea unui
fungicid sistemic, sub forma de suspensie concentrata. Formularea pe baza de boscalid si dimoxistrobin pune la un loc intreruperea cresterii ciupercii, prin oprirea producerii de energie, si inhibarea respiratiei mitocondriale din celulele patogenului, respectiv intreruperea transportului de electroni.
Informatiile de mai sus pot reprezenta un scurt ghid in vederea obtinerii unei productii cat mai abundente de floarea-soarelui. Cu respectarea indicatiilor specialistilor si cu folosirea tehnologiilor potrivite, rezultatele nu pot fi decat dintre cele mai bune.
Credit foto: Shutterstock
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>