Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Floarea soarelui in conditiile climatice actuale
Ultima saptamana s-a evidentiat prin extremitatea conditiilor climatice nespecifice in majoritatea regiunilor tarii. Pe fondul unor diferente de temperatura intre zi si noapte s-au instalat temperaturi extrem de scazute insotite de precipitatii sub forma de lapovita ori ninsoare si vant puternic.
Scaderea brusca de la aproximativ 20 grade Celsius pana la cateva grade peste sau chiar sub pragul de inghet a periclitat buna dezvoltare a culturilor infiintate, in curs de infiintare sau abia rasarite.
In perioada urmatoare se anunta cresterea treptata a temperaturilor pana la valori normale (16-20 grade Celsius) si o lipsa a precipitatiilor. Astfel se vor putea face constantarea influientelor climatice asupra culturilor si intocmirea unui plan de actiune pentru fiecare specie/parcela.
Ne vom axa in randurile urmatoare asupra culturii de floarea soarelui. Consideram oportun din rolul nostru, traditia de 10 ani si portofoliul specific pus in piata.
1. Estimarea viabilitatii culturii
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
In acest moment este necesara determinarea viabilitatii culturilor de floarea soarelui infiintate. Cum parcurile tehnice din majoritatea fermelor pemit insamantarea intr-un timp scurt este posibil ca o buna parte din culturile infiintate sa fie in curs de rasarire sau in faza de aparitie a frunzelor dicotile. Aceste plantule sunt cele mai expuse riscului de inghet si, in functie de conditiile meteo din ultima saptamana, se va impune sau nu desfiintarea culturii.
Pentru plantele care nu au rasarit inca se estimeaza un risc scazut pentru desfiintarea culturii.
Pe fondul unor temeraturi in curs de crestere procesele metabolice si cresterea vegetativa va continua in zilele urmatoare. Acolo unde plantulele isi schimba culoarea ori semintele abia incoltite nu avanseaza in dezvoltare recomandam reinfiintarea culturii.
2. Floarea soarelui poate tolera datele tarzii de semanat
Floarea soarelui este o cultura ce raspunde mai bine conditiilor de temperatura ridicata in comparatie cu alte specii. De aceea cultivatorii aleg adesea sa insamanteze toata suprafata planificata chiar daca vremea a decalat semanatul catre finalul epocii optime sau in afara acesteia.
in cazurile cand semanatul se desfasoara la o data tarzie este o decizie buna sa se aleaga un hibrid timpuriu. Data tarzie de semanat va fi compensata prin inflorirea mai timpurie. Astfel se reduce riscul de inflorire intr-o perioada cu arsita cand polenul devine steril si astfel potentialul de productie diminuat.
3. Sustinerea dezvoltarii in optim a culturii
Floarea soarelui este o cultura sensibila fata de conditii climatice nespecifice.
Trebuie mentionat ca frigul ori fluctuatiile de temperatura pot genera anomalii in dezvotlare intre care enumeram ramificarea bazala ori din partea superioara; diminuarea perioadei de vegetatie, dezvoltarea unor calatidii mai mici ce finalizeaza inflorirea mai timpuriu.
Toate aceste procese sunt desfasurate de plante pentru asigurarea fructificarii si a perpetuarii speciei.
Acolo unde se decide mentinerea culturii este necesara efectuarea unor tratamente care sa micsoreze impactul temperaturilor si a alternantei zi/noapte (care se anunta in perioada urmatoare).
Produsele pe baza de biostimulatori sunt principalele atuuri in astfel de cazuri precum si tratamente cu substante fungicide de generatie noua care pot asigura si o vigoare mai buna a culturii.
Tratamentele fungicide in vegetatie sunt recomandate pentru a completa toleranta genetica a hibrizilor impotriva pricipalilor agenti patogeni. Cresterea temperaturilor pe fondul unor precipitatii insemnate in majoritatea regiunilor agricole pot crea conditii optime de infectie.
Nu in ultimul rand nu trebuie omise tratamente cu microelemente.
4. Calitate superioara a uleiului => venit suplimentar
Incurajam cultivatorii sa includa utilizeze in cazul reinsamantarii un hibrid cu continut ridicat de acid oleic.
Acesta poate dobandi o productie la care se adauga un premiu/tona pentru calitatea uleiului.
Un hibrid care poate raspunde favorabil in conditiile actuale (semanat tarziu, toleranta in conditiile de infestare primara cu boli, s.a.m.d.) este MS Oliva CL din portofoliul Biocrop.
Este un hibrid consacrat distribuit de 10 ani in tari din bazinul Marii Mediterane si Balcani. Pe piata din Romania a fost introdus in urma cu 6 ani cu rezultate bune pentru grupa sa de maturitate.
Principalele avantaje sunt siguranta prin stabilitatea productiva alaturi de calitatea bonusabila a uleiului (continut ridicat de acid oleic).
In anul 2014 a fost unul din cei mai cautati hibrizi din portofoliu, bucurandu-se de o raspandire ampla la nivel national; in completare adaugam ca nu cunoastem cazuri, de la introducerea hibridului in piata, de refuz al achizitorului pentru plata indicelui superior de acid oleic.
Cele mai bune rezultate de productie s-au inregistrat in regiunea Moldova Nord (Iasi, Neamt, Vaslui, Botosani, Suceava), centru (Cluj, Mures), in zone cu arsita atmosferica si pedologica instalata devreme (Dolj, Olt) dar si in cultura succesiva (Calarasi, Ialomita).
MS Oliva CL este un hibrid tolerant fata de erbicidul Pulsar (acolo unde exista buruieni-problema sau lupoaie) care poate fi semanat cu rezultate deosebite si in tehnologia clasica (ex. erbicidare postemergenta timpurie, urmata de o prasila mecanica cu incorporarea ingrasamintelor).
Parcurge foarte rapid principalele fenofaze ajungand la inflorire in aproximativ 34-36 zile iar la maturitatea fizioligica in aproximativ 95-100 de zile. Aceasta caracteristica ii securizeaza potentialul productiv astfel ca in anii dificili productia se situeaza in jurul a 2.2-2.5 t/ha. In anii favorabili depaseste pragul de 3 t/ha in conditii de ferma.
MS Oliva nu este pretentios fata de tehnologia aplicata. Este un hibrid robust, rustic, recomandat a se semana spre finalul epocii pentru a avea o crestere exploziva.
Continutul in ulei poate ajunge pana la 52% (minimul inregistrat in Romania este de 45%) iar continutul de acid oleic este stabil in jurul valorii de 86%
MS Oliva CL este un hibrid de densitate redusa; nu se recomanda depasirea a 57.000 plante recoltabile la hectar. Tulpina nu este foarte inalta (aproximativ 150 cm) cu un calatidiu mediu-mare (18-21cm).
Alt atribut care-l recomanda in cultura este buna toleranta fata de principalele boli ale florii soarelui. Toleranta foarte buna fata de sclerotinia si mana; pentru cea din urma gena PL6 confera o toleranta superioara in cazul infectiilor secundare).
Hibridul este accesibil tuturor celor interesati prin intermediul aplicatiei Biocrop, in retelele nationale ori locale de distributie iar fiecare pachet de 10 saci achizitionat beneficiaza de al 11 lea sac oferit cu valoare zero din partea Biocrop.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 2.5 din 2 voturiUltima ora
- » Barbu: Casa Unirea va participa la urmatoarea sesiune a programului Investalim
- » MADR: Masurile propuse au fost agreate cu fermierii si distribuitorii de inputuri agricole
- » APIA: Au mai ramas 4 zile
- » Romania inregistreaza scaderi la productia de porumb
- » Ministrul Agriculturii: Ordonanta despagubirilor este scrisa
Idei de afaceri in agricultura