Intarziere de doua saptamani la recoltare
Publicat la data de 13 Oct. 2022 in:
Vegetal Fermierii individuali si asociatiile din Maramures au intampinat probleme la recoltarea porumbului. Procesul a fost intarziat cu aproape doua saptamani din cauza vremii nefavorabile.
"Cultura de porumb din aceasta toamna se arata a fi una promitatoare atat pentru mici fermieri individuali, dar si pentru fermierii care detin terenuri intinse, adica, fermierii asociati. (...) Recoltarea porumbului a inceput atat pe parcele mici, dar si pe cele mari.
Unii fermieri s-au asociat pentru a reduce costurile de recoltare din cauza scumpirii carburantilor, iar cei mai putin dotati, adica fara tractoare sau combine de recoltare, au trecut la strangerea manuala a porumbului.
In judetul Maramures, exista aproape 7.000 ha de porumb cultivate care urmeaza a fi recoltate in luna octombrie. Strangerea porumbului ar fi inceput mult mai deverme, aproape de sfarsitul lunii septembrie, insa, ploile frecvente au amanat recoltarea", a spus Marius Pop.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cultura porumbului predomina zona de ses a judetului Maramures, indeosebi pe terenurile nisipoase din vecinatatea cursurilor de apa, a declarat Marius Pop.
"Zonele din apropierea raurilor Somes, Lapus, Tisa sau a micilor parauri, dar si pe dealurile cu expunere la soare e propice acestei culturi. Taranii din judet au pastrat obiceiul de a cultiva in zonele traditionale de peste 40 de ani, cu mici exceptii cand se mai ajunge la rotirea culturilor.
Nu e vorba de terenuri pretentioase, dar putem spune ca sunt acele terenuri care se preteaza la cultura porumbului. Din pacate, de multi ani, culturile de porumb din zonele de ses si deal sunt atacate de mistreti care distrug parcele insemnate, desi proprietarii au cerut sprijinul autoritatilor pentru a interveni, acestea s-au limitat a spune doar ca au in vedere fara a face nimic.
Astfel, mistretul a devenit unul dintre cei mai mari inamici ai culturii porumbului in ultimii 15 ani, fara ca taranii sau fermierii sa fie sprijiniti in mod practic" a mai spus Marius Pop.
In ceea ce priveste recolta de porumb din 2022, aceasta va fi depozitata in spatiile special amenajate de fermieri, acasa sau intr-unul din cele trei depozite de cereale care au fost construite in judet.
De asemenea, fermierii asociati au investit aproximativ 30.000 de lei in constructia unor noi depozite de cereale din momentul incheierii celor situate la periferia municipiului Baia Mare. Acestea au fost scoase la vanzare si transformate in spatii comerciale.
Judetul Maramures se ajuta de trei mori cu destinatii multiple si de un procesator pentru ulei de floarea soarelui. Porumbul procesat se vinde in unele situatii direct de la producator sau pe piata libera din municipiul Baia Mare, loc in care functioneaza o mini bursa a cerealelor.
"O mare parte din porumbul recoltat in aceasta toamna va fi utilizat in gospodarie sau ferme ca hrana pentru animale" a mai adaugat Marius Pop.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>