Legumicultorii de langa Bucuresti, afectati de scumpirea agentului termic
Publicat la data de 22 Ian. 2014 in:
Vegetal Legumicultorii de la serele Leoser spun ca pretul legumelor va creste cu aproximativ 50% in perioada urmatoare, ca urmare a scumpirii energiei termice. Acestia sustin ca majorarea tarifului practicat de societatea RADET, furnizorul agentului de incalzire pentru sere, a dus la concedieri si la cresterea costului de productie, crestere ce se va reflecta in pretul legumelor autohtone.
"Este inadmisibil ce se intampla. Vorbim de importanta agriculturii ca domeniu strategic, dar bagam in faliment cea mai mare sera din Europa. Marirea pretului gigacaloriei ne pune in situatia sa nu putem continua activitatea. Intr-o tara membra a UE, institutiile nationale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp inainte sa se consulte cu mediul de afaceri anterior luarii unei decizii cu un impact economic atat de important. Noi ne-am indeplinit la zi obligatiile fata de statul roman, in schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultati. In consecinta, am luat decizia sa inchidem complet unitatea. 2000 de salariati vor ramane fara locuri de munca in mijlocul iernii. in acest moment, nu mai putem concura cu legumele subventionate din celelalte tari producatoare, precum Turcia. Solicitam Primului Ministru inceperea de indata a unui dialog pentru gasirea unei solutii. Solicitam o intalnire de urgenta cu ministrul Energiei, Constantin Nita, cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie, cu Ministerul Agriculturii, Finantelor si cu producatorul si distribuitorul de energie termica", a declarat directorul general Victor Nitu, in numele Consiliului de Administratie al SC Leoser SA.
Reprezentantii Leoser atrag atentia ca in alte state membre ale Uniunii Europene producatorii de legume de sera beneficiaza de un pret diferentiat la energia termica. Acestia sustin ca au pirtat discutii in aces sens cu Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, insa dialogul a ramas fara rezultate. De la 1 ianuarie 2014 au intrat in vigoare noile tarife ale RADET, ceea ce reprezinta "o lovitura fara precedent data acestei ramuri agricole de traditie si unui producator roman de baza, care mentine un nivel rezonabil al pretului".
In acest context, legumicultorii acuza oficialii ca iau decizii fara consultarea mediului de afaceri.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Este inadmisibil ce se intampla. Vorbim de importanta agriculturii ca domeniu strategic, dar bagam in faliment cea mai mare sera din Europa. Marirea pretului gigacaloriei ne pune in situatia sa nu putem continua activitatea. Intr-o tara membra a UE, institutiile nationale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp inainte sa se consulte cu mediul de afaceri anterior luarii unei decizii cu un impact economic atat de important. Noi ne-am indeplinit la zi obligatiile fata de statul roman, in schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultati. In consecinta, am luat decizia sa inchidem complet unitatea. 2000 de salariati vor ramane fara locuri de munca in mijlocul iernii. in acest moment, nu mai putem concura cu legumele subventionate din celelalte tari producatoare, precum Turcia. Solicitam Primului Ministru inceperea de indata a unui dialog pentru gasirea unei solutii. Solicitam o intalnire de urgenta cu ministrul Energiei, Constantin Nita, cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie, cu Ministerul Agriculturii, Finantelor si cu producatorul si distribuitorul de energie termica", a mai declarat Victor Nitu.
Serele Leoser furnizeaza peste 30.000 de tone de legume pe piata interna si externa si isi desfasoara activitatea pe o suprafata de 90 de hectare, fiind una dintre cele mai mari sere legumicole din Europa.