Pretul cerealelor 2013: Guvernul nu poate interveni pe piata
Publicat la data de 14 Aug. 2013 in:
Vegetal Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, miercuri, in deschiderea sedintei de Guvern, ca scederea pretului la cereale "este normala" in conditiile unei productii bune in 2013. El a mai precizat ca Guvernul nu poate interveni in privinta preturilor, dar i-a cerut ministrului agriculturii sa verifice existenta unor posibile politici anticoncurentiale pe piata.
"La agricultura, domnule ministru, aveti rezultate extraordinare. Acum, sigur, producatorii se plang ca a scazut pretul. E intr-un fel normal sa scada pretul, ca e productia cu 50% mai mare decat anul trecut. Vreau sa faceti insa atat cat ne permite legea, ca la preturi nu avem noi voie sa umblam, sa vedeti impreuna cu celelalte autoritati ale statului daca e vorba de nereguli sau de un anumit tip de politica. Daca putem sa facem ceva, facem cu mare drag, insa, la fel, ceea ce s-au angajat producatorii apropo de scaderea preturilor, ca scadem TVA-ul la paine, poate vedem si in realitate", a declarat Victor Ponta.
La sfarsitul lunii iulie, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a cerut Guvernului sa intervina pe piata, acuzand monopolul angrosistilor.
"Va rugam ca Guvernul Romaniei sa intervina pe piata, dupa modelul celorlalte state europene, atunci cand angrosistii detin monopolul in achizitia de produse agricole. In speranta ca veti gasi solutii pentru redresarea situatiei aparute si astfel cea mai mare parte a fermierilor romani sa-si poata relua ciclu agricol. Mentionam ca productia anului 2013 a crescut fata de anul 2012 cu 25-35%. Preturile inputurilor pentru aceasta productie au crescut in anul 2013 cu peste 15%, timp in care preturile de achizitie ale produselor agricole sunt cu 50-60% mai mici in anul 2013 fata de anul 2012", se preciza in memoriul adresat de LAPAR ministrului agriculturii, Daniel Constantin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ministerul Agriculturii le-a raspuns celor de la LAPAR luni, 9 august, precizand intr-o adresa semnata de secretarul de stat Daniel Botanoiu ca "interventia administrativa pe piata nu este permisa", dar ca "monitorizeaza atent evolutia preturilor".
Daniel Botanoiu a subliniat rolul pe care trebuie sa il joace Organizatia Interprofesionala Cereale si Produse Derivate (OIPA) in sensul organizarii si functionarii pietei.
Reproducem mai jos raspunsul Ministerului Agriculturii, cu precizarea ca acesta a fost facut public pe pagina LAPAR.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>