Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Productia de grau a Romaniei a depasit 10 milioane de tone in acest an

productia-de-grau-a-romaniei-a-depasit-10-milioane-de-tone-in-acest-an

Seful MADR a adaugat ca si la orz si orzoaica Romania a avut o productie buna, mult mai mare ca anul trecut.


Productia de grau din acest an este mai mare cu 200.000 de tone fata de anul trecut, depasind 10 milioane de tone, desi a fost un an greu, in care Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme, dupa cum a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
 
„Anul acesta, Romania a fost ravasita de o serie intreaga de fenomene naturale extreme, de la temperaturi ridicate in primavara care au intepenit rasaritul semintelor si care au generat secatuirea solului de apa, la lipsa acestor precipitatii in intervalul de inceput al productiei si apoi urmat de evolutii atipice cu cantitati de apa foarte mari. Am incheiat recoltatul la grau, am spus ca nu vom da cifre pana nu adunam ultima cantitate de produs si pana cand nu este sub cheia fermierului, sa se bucure de ea, sa si-o imparta cum doreste, sa o duca unde doreste si sa castige cat poate. Va pot spune ca la grau am facut mai mult ca anul trecut, desi am avut un an greu, cu temperaturi mari, dar prin dotarea pe care au avut-o fermierii, prin concentrarea lor din timpul zilei, prin urmarirea fazelor de vegetatie, prin programul de lucru, fermierii au reusit sa adune graul, iar productia este cu 200.000 de tone mai mult decat anul trecut. E o productie pe care fermierii o merita, pe care tara trebuie sa o foloseasca si pe care noi toti trebuie sa o consemnam ca atare. Practic, este prima data, cu anul trecut, cand Romania depaseste 10 milioane de tone de grau”, a precizat Daea.
 
Acesta a subliniat ca anul acesta cea mai grea perioada pentru grau a fost perioada de recoltat, in conditiile in care, dintr-un calcul facut pe o anumita ferma, care a furnizat aceste date, „in 30 de zile a avut doar 4 zile bune de lucru si acestea adunate, nu de dimineata pana seara”.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

„In acest an greu fermierii si-au dovedit dotarea tehnica de-a lungul vremii. Romania nu va mai parasi aceste piedestal pe care s-a urcat, pentru ca a reusit sa se fortifice. Romania s-a fortificat din punct de vedere agricol si se va fortifica in continuare pentru a fermierii stiu ce au de facut, s-au dotat, iar rezultatele de productie ii ajuta prin castig si pot face fata vicisitudinilor naturii”, a adaugat ministrul Agriculturii.
 
Seful MADR a adaugat ca si la orz si orzoaica Romania a avut o productie buna, mult mai mare ca anul trecut.
 
Datele MADR arata ca recolta de grau din acest an a depasit 10,2 milioane de tone, cu peste 2,3% mai mare fata de anul trecut cand s-a cifrat la 10 milioane de tone.
 
Zece judete au realizat peste 5 milioane de tone din recolta, respectiv Timis cu o medie de 6.200 kg /ha, Arad (6.100 kg/ha), Bihor (6.095 kg/ha), Giurgiu (5.800 kg/ha), Constanta (5.652 kg/ha), Mehedinti (5.400 kg/ha), Calarasi (5.300 kg/ha), Ialomita (5.300 kg/ha), Satu Mare (5.100 kg/ha) si Braila (5.086 kg/ha).
 
Recolta de cereale paioase de vara a ajuns la 12,826 milioane de tone, in crestere usoara, sub 1%, fata de anul trecut, cand a fost de 12,709 milioane de tone, cu o productie medie de 4.655 kg/ha, comparativ cu anul trecut, de 4.598 kg/ha.
 
De asemenea, recolta de orz s-a cifrat la 1,39 milioane de tone, cu o medie de 5.204 kg/ha, plus 9,5% fata de anul trecut (1,271 milioane tone si o medie de 4.731 kg/ha in 2017).
 
In aceste conditii, recolta de cereale paioase de vara a ajuns la 12,826 milioane de tone, in crestere usoara, sub 1%, fata de anul trecut, cu o productie medie de 4.655 kg/ha. Anul trecut, s-au raportat 12,709 milioane de tone, cu o productie medie de 4.598 kg/ha.
 
Desi recoltele de orz si orzoaica au fost stranse in bune conditii, inainte de inceperea ploilor, productia de rapita a suferit o pierdere de cel putin 50% fata de anul trecut din cauza lipsei de apa in prima etapa, iar ulterior din cauza valului de precipitatii si a fenomenelor extreme: grindina si furtuna.
 
Salvarea pare sa vina in acest an de la porumb si floarea soarelui, care in prezent se afla intr-o stare de dezvoltare normala, cu toate ca excesul de umiditate a permis dezvoltarea agresiva a bolilor si daunatorilor.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016