Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rapita - atentionari, lucrari specifice perioadei si hibrizii Biocrop

rapita-atentionari-lucrari-specifice-perioadei-si-hibrizii-biocrop

Rapita este o cultura consacrata in randul cultivatorilor traditionali si nu numai. Marturie stau cele peste 700.000 ha estimate ca infiintate in toamna anului 2016. Rapita este cultura care asigura in acelasi timp un grad ridicat de profitabilitate printr-o tehnologie de cultura relativ simpla atunci cand campul este verificat periodic pentru efectuarea interventiilor necesare. Cultivarea rapitei presupune acolcarea unui volum considerabil de inputuri corelat cu riscul ca in anumite conditii se fie necesara intoarcerea culturii la desprimavarare.


Biocrop s-a consacrat de la infiintarea in 2006 in randul cultivatorilor romani ca furnizor de varietati moderne, valoroase pentru cultura rapitei de toamna. Astfel, pe fondul unor suprafete sporite si a unor preturi atractive de valorificare ce se pot accesa in aceasta perioada, dorim sa facem cunoscute cititorilor cateva repere considerate de noi importante privind cultura si provocarile acesteia dar si experienta noastra cu hibrizii din portofoliu.

Este deja un fapt agreeat ca rapita de toamna s-a semanat in conditii dificile in toamna anului 2016. Foarte putine au fost cazurile cand s-au intrunit conditii optime la infiintarea culturii (prelucrare fina a stratului superficial – patul germinativ; precipitatii suficiente pentru rasarire uniforma si dezvoltare in optim, s.a.m.d.). La desprimavarare o problema intalnita adesea a fost cea a intoarcerii brazdei pentru o buna parte din campurile infiintate. Mai jos sunt cateva exemple din “ograda” partenerilor nostri.

Un astfel de exemplu este si lotul de testare din exploatatia “Business Agro Consulting” din localitatea Girov, judetul Neamt. Cultura a fost infiintata in perioada optima (semanat la 01.09) intr-un camp cu o calitate buna a pregatirii patului germinativ (o trecere cu cultivatorul urmata de o trecere cu discul si perpendicular o lucrare cu tavalugul inelar) si o distanta intre randuri de 37.5 cm la o densitate de 54 b.g./mp care sa contribuie la obtinerea unor productii superioare. Lipsa precipitatiilor (ca in multe alte regiuni) a dus la dezvoltarea sub-optim a plantelor de cultura; la finalul lunii noiembrie plantele aveau un diametru la colet de aproximativ 0.5 cm si 6 frunze in medie. A fost si momentul cand s-a decis aplicarea unui tratament pentru sporirea rezistentei la inghet respectiv accelerarea proceselor metabolice, alungirea radacinii si concentrarea sucului celular; aplicarea s-a efectuat in ultima fereastra cand conditiile atmosferice au sustinut asimilarea tratamentului de catre plante.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Fotografii de la pregatirea patului germinativ (01.09) si inainte de intrarea in iarna (25.11)

Plantele de cultura au supravietuit iernii (cu temperature extreme, zapada viscolita, strat de zapada neuniform) si astfel vom urmari indeaproape dezvoltarea si nivelul de productivitate. In comunicarile viitoare vom tine cititorii informati fata de acest subiect.


Fotografii realizate in ultima decada a lunii februarie– hibridul Diffusion

Daca mai sus exemplul provine dintr-un camp experimental in continuare va prezentam un alt exemplu de camp, de data asta “comercial”, infiintat cu rapita din portofoliul Biocrop. Producatorul agricol aprecia necesara desfiintarea culturii in toamna pe suprafata de 100 ha. Fara masuri speciale pentru sporirea rezistentei la inghet s-a dat curs recomandarii de a mentine campul pana la desrpimavarare. Astfel, desi densitatea nu era omogena si adesea sub optim (25-30 plante/mp toamna) ne-am bucurat sa constatam impreuna cu producatorul valoarea genetici create pentru a rezista in conditii dificile.


Fotografii realizate in prima decada a lunii martie

Cresterea temperaturilor si reluarea vegetatiei culturilor de toamna indeamna la evaluarea campurilor la desprimavarare si stabilirea retetelor tehnologice pentru specificul fiecarei sole.
Acolo unde densitatea rapiteti de toamna este de cel putin 20 plante/mp recomandam continuarea investitiei in cultura mai ales pe fondul preturilor practicate in prezent de achizitori.

In continuare va supunem atentiei cateva elemente considerate utile de catre noi.

- Protectia impotriva daunatorilor la reluarea vegetatiei

Pentru buna regula vrem sa readucem in atentia cultivatorilor ca rapita de toamna este probabil cea mai “vanata” (inregistrand mai bine de 40 de specii de daunatori ce pot afecta cultura). Cu toate acestea recomandarea este de a nu aplica tratamentele in mod nejustificat.   Tratamentele se recomanda a fi aplicate in fenofazele cand plantele sunt sensibile la o anumita insecta si cand se atinge pragul economic de daunare. In caz contrar reamintim cel mai mare risc cu care se confrunta cultivatorii din tari cu traditie: dezvoltarea rezistentei insectelor fata de substanta activa a produselor de uz fitosanitar. In continuare supunem atentiei cateva elemente de interes pentru daunatorul specific perioadei: gargarita tulpinilor (Ceuthorynchus spp.).

* Este primul daunator impotriva careia trebuie protejata cultura rapitei la reluarea vegetatiei.
* Specimenul ierneaza in forma adulta in stratul superficial al solului. Primele semne de activitate apar cand in atmosfera sunt 9-10 grade Celsius iar in sol sunt 6 grade celsiul in primii 2 cm.
* Anul acesta s-a observat reluarea zborului in intervalul 20.02-10.03 pe fondul favorabilitatii climatice. In general, este estimata o perioada de 20-30 zile in care adultii au activitate axata pe zbor, hranire si copulatie. In ultimele saptamani s-a inregistrat o stagnare a activitatii, in zone in care au fost conditii de nebulozitate atmosferica si precipitatii. Odata cu instalarea temperaturilor ridicate si a zilelor insorite este asteptata reluarea intenisva a activitatii acestui daunator.
* Recomandarea este de a efectua tratamentul insecticid la 8-10 zile de la aparitia primelor specimene in capcanele galbene. Tratamentul aplicat imediat ce sunt depistate primele specimene creaza riscul de a rata tratamentul impotriva celui de-al doilea val ori dupa depunerea pontei (caz in care sunt imposibil de combatut).
* Fata de cele de mai sus dorim sa adaugam ca in conditiile acestui an cultura de rapita este deosebit de expusa atacului gargaritei tulpinilor si recomandam acordarea unei atentii deosebite.
Motivul il reprezinta slaba dezvoltare a plantelor de cultura respectiv pana la 20 cm inaltime. Culturile s-au infiintat pe fondul unei toamne secetoase in epoca optima de semanat ceea ce a dus la rasarire greoaie si neuniforma urmata de o iarna normala (instalata devreme si cu desprimavarare dupa mijlocul lunii februarie). Astfel, fata de alti ani cu ierni blande si desprimavarare timpurie, vegetatia s-a reluat in ritm lent, tarziu si astfel plantele sunt mai sensibile fata de acest daunator.

- Fertilizarea si ecoconditionalitatea

Rapita este o cultura ce obtine un venit insemnat la valorificarea recoltei si in acelasi timp  are cerinte relativ ridicate fata de schema de fertilizare aplicata.

Cerinte fata de principalii nutrientii pentru obtinerea unei tone de productie
 

Azot
51-65 kg Azotul este esential, fiind elementul nutritiv determinant pentru cresterea si dezvoltarea plantelor, respectiv pentru productia de seminte si de ulei. La aprovizionare insuficienta, plantele raman mici cu tulpinile subtiri, avand frunzele mici cu capacitate de asimilatie redusa, iar cele din partea inferioara se usuca prematur. In consecinta, se realizeaza o crestere si dezvoltare slaba a silicvelor si semintelor, un continut scazut de ulei si un procent ridicat de seminte seci. Rapita este capabila sa absoarba azotul levigat in straturile profunde ale solului.
Fosfor
25-36 kg
Fosforul, in raport optim cu azotul, echilibreaza cresterea vegetativa si generativa, stimuland fructificarea si productia de seminte. Influenteaza favorabil procentul de ulei in seminte si sporeste rezistenta plantei la boli si seceta. Fosforul joaca un rol insemnat in sinteza si translocarea hidratilor de carbon si in metabolismul lipidelor

Potasiu

35-100 kg
Potasiul este consumat in cantitati mari, fiind extras chiar din forme greu solubile de catre radacinile plantei, dar va fi restituit solului in proportie mare, impreuna cu resturile vegetale ramase dupa recoltare. El participa la metabolismul glucidelor si lipidelor, influentand hotarator continutul de ulei in seminte. De asemenea, potasiul sporeste rezistenta plantelor la seceta (reduce transpiratia), cadere si boli.

Sintetizand cele de mai sus putem spune ca necesarul uzual de fertilizanti pentru cultura rapitei se situeaza in marjele de 80-200 kg N/ha, 50-120 P2O5/ha. In acelasi timp solurile din Romania ofera o fertilitate ce cumuleaza intre 20-60 kg/ha N si in jur de 20-25 kg P2O5/ha pentru fiecare punct procentual de humus. De aceea recomandarea noastra este pe cat posibil efectuarea cartarii agrochimice pentru o aplicare rationala a ingrasamintelor, in special in corelare cu noile cerinte PAC privind ecoconditionalitatea. Mai precis, conform ultimelor decizii, exista conditionarea pentru fermele intensive de a nu depasi 170 kg/ha N/an iar in mod specific, pentru cultura rapitei se impune o limita de 100 kg N/ha (evaluare corelata cu media nationala a productiei de rapita din ultimii 10 ani).
  
In continuare dorim sa facem cunoscute celor interesati o serie de solutii si informatii utile privind fertilizarea specifica culturii rapitei de toamna, in special tinand cont ca cele mai mari cantităţi sunt absorbite în perioada de desprimăvărare şi până la începutul fructificării:

- Rapita este o cultura cu cerinte limitate fata de ingrasamintele azotoase la infiintarea culturii. Spre exemplu s-a constatat din experiente ale cultivatorilor dar si testari specializate ca pe terenurile foarte bune (cernoziomuri cu orizonturi adanci, continut ridicat in humus, etc) se poate aplica o norma foarte redusa sau chiar exclude fertilizarea cu ingrasaminte azotoase in toamna.
Aplicarea unor ingrasaminte azotoase toamna peste nivelul necesar determina plantele sa acumuleze masa foliara si astfel parcurg intr-un interval mai lung principalele fenofaze necesare pentru intrarea in stadiu optim in iarna. In acelasi timp are loc diluarea sucului celular ceea ce sensibilizeaza plantele in cazul unor ierni geroase si lipsite de strat protector de zapada.

- Cartarea agrochimica poate evidentia foarte exact necesarul de ingrasaminte pentru a fi aplicat (atat toamna cat si la desprimavarare). Exista un numar tot mai mare de enitati specializate pentru acest serviciu precum si o gama variata de metode (de la metoda clasica de recoltare si analiza a probelor de sol pana la imaginii aeriene analizate spectrometric ori analize ale masei foliare).

- Gunoiul de grajd, aplicat direct culturii de rapiţă în cantitate de 20-30 t/ha, a determinat obţinerea de sporuri economice atât la rapiţa, cât şi la cultura dublă care a urmat. În acest caz se reduc dozele de îngrăşăminte cu 1,5 kg N, 0,75 kg P2O5 şi 2,0-2,5 kg K2O pentru fiecare tonă de gunoi de grajd

- O metoda rapida folosita la stabilirea factorului de corectie pentru necesarul de ingrasaminte azotoase aplicate primavara a fost elaborata de INRA (Institutul National de Cercetare Agricola – Franta). Iata principalele elemente:

* Testarea se efectueaza toamna, la intrarea in iarna atunci cand sunt constat 0 grade Celsius iar cresterea vegetativa a stagnat.
* Se aduna plantele (partea aeriana) de pe un metru patrat. Se recomanda realizarea mai multor astfel de determinari din zone reprezentative ale campului.
* Se cantareste biomasa obtinuta din fiecare recoltare. Cateva repere orientative sunt:
     - Metoda a fost perfectionate de cercetatori in urma testarilor in perioada 1993-1999. Optimul stabilit pentru biomasa aeriana a plantelor de rapita de toamna este cuprins intre 1-1.5 kg inainte de intrarea in iarna. Aceasta masa echivaleaza cu un nivel optim al dezvoltarii respectiv fertilizarii azotoase aplicate toamna.
     - O masa mai grea (de la 1.5 pana la 3kg) presupune un factor de corectie negativ cuprins intre 17 si pana la 70 kg N s.a./ha.
     - O masa mai usoara presupune suplimentarea primei fraactii de azot aplicate la desprimavarade cu aproximativ 15-20 kg N s.a./ha

* Trebuie precizat ca pentru transmiterea informatiei de mai sus s-au structurat principalele elemente ale metodei INRA. In practica trebuie considerate si alte informatii precum nivelul de fertilitate al solului, data semanatului, specificitatea varietatii cultivate s.a.m.d. Speram ca cele expuse mai sus v-au starnit curiozitatea pentru a aduna informatii si testa metoda utilizata cu success de fermieri din Franta si Germania (>2.000.000 ha rapita de toamna cultivate cumulat in cele doua tari).

* Nu in ultimul rand trebuie sa tinem cont de conditiile specifice ale anului. Culturile care au intrat insuficient dezvoltate in iarna iar densitatea este scazuta pot fi stimulate prin fertilizarea cu azot cu eliberare rapida si sub forma amoniacala (ce este preluata imediat de planta in proportie de pana la 70%). Aceasta va favoriza dezvoltarea rapida si armonioasa a plantelor de cultura prin aplicarea impreuna cu alte micro si macro elemente (Sulf, Bor, Magneziu).

* La polul opus, acolo unde culturile au iesit “optim” din iarna (densitate, stadiu de dezvoltare), trebuie acordata atentie unei fertilizari echilibrate cu accent pe variantele cu eliberare lenta a ingrasamintelor azotoase. In acelasi timp trebuie sa mentionam ca o fetilizare peste necesar cu ingrasaminte azotoase sporesc sensibilitatea plantelor fata de boli, scad toleranta fata de seceta si duc la un consum mai ridicat de apa.

- Protectia impotriva principalelor boli

Un alt factor important pentru asigurarea unui nivel productiv ridicat este tratamentul fungicid profilactic, de prevenire.
In campania de recoltare a rapitei de anul trecut s-a putut observa virulenta atacului de putregai alb (Sclerotinia sclerotiorum). Alaturi de putregaiul negru sunt probabil cele mai pagubitoare boli ale rapitei de toamna.
Principalele elementele ce dorim sa le supunem atentiei cititorilor sunt:

* La depistarea aparitiei patogenilor bolile pot fi doar oprite. Este recomandat tratamentul fungicid preventiv
* Ca masuri de prevenire, in completarea tratamentelor in vegetatie, recomandam:
   - efectuarea araturii pentru incorporarea resturilor vegetale
   - efectuarea unui asolament corect (revenirea culturii dupa minim 3 ani pe aceeasi sola)
Un control insecticid eficient reduce riscul aparitiei bolilor. Un vector important al bolii (phoma lingam) este considerat gargarita tulpinilor (Ceuthorynchus Napi), pentru infectile la colet.

- Controlului buruienilor – un factor cheie pentru succesul rapitei de toamna

Controlul buruienilor este unul din procesele fundamentale indiferent de specie. Acestea sunt mari consumatoare de elemente nutritive si apa din straturile de sol din care se hranesc si plantele de cultura.
 

In ceea ce priveste cultura rapitei de toamna trebuie sa mentionam ca sunt definitorii pentru succesul culturii conditiile de la reluarea vegetatiei. In cazul hibrizilor Biocrop s-au inregistrat cele mai bune productii la o densitate in primavara cuprinsa intre 25 si 35 plante/mp. Pe fondul iernilor ce reduc din masa foliara aceasta se traduce in suficient spatiu prin care lumina si caldura sa favorizeze dezvoltarea buruienilor. Un control erbicid la desprimavarare este esential pentru scaderea concurentei plantelor de cultura cu buruienile.

- Rapita este o cultura ce poate compensa prin ramificare foarte bine densitatile scazute.
- In acelasi timp o densitate mica a plantelor de cultura favorizeaza dezvoltarea buruienilor si consumarea elementelor nutritive destinate acestora.
- Daca mai devreme vorbeam despre protejarea culturii fata de daunatori, boli si aplicarea unui nivel de fertilizare optim trebuie spus ca toate acestea isi pierd din pondere acolo unde presiunea de buruieni este mare.
- Pentru ca plantele sa aibe acces facil la resursele nutritive si pentru a favoriza dezvoltarea exploziva (ramificare, acoperirea terenului) este ideal un control erbicid timpuriu. Oferta de P.P.P. este vasta atat in produse clasice precum si produse noi, cu formulare avansata si multiple substante active.   

In completarea unui control chimic consideram foarte importanta aplicarea unor metode integrate de control al presiunii buruienilor.

- Cea mai importanta veriga este respectarea unui asolament rational. Prin rotatia culturilor se modifica mediul natural al buruienilor si se alterneaza masurile agrotehnice pentru a stopa dezvoltarea buruienilor.
- Studiile au evidentiat ca rotatia poate scadea simtitor rezerva de buruieni. Prin rotatia la un an se poate diminua la jumatate rezerva de buruieni iar intr-o rotatie de trei ani se poate ajunge pana la 10-15% fata de monocultura; toate acestea fara o cheltuiala speciala in acest sens.

Hibrizii Biocrop in anul agricol 2016-2017

In ultima parte a articolului vrem sa supunem atentiei cititorilor comportamentul hibrizilor din portofoliu Biocrop in actualele conditii de cultura.
Principalii hibrizi propusi producatorilor agricoli la infiintarea culturii de rapita au fost Dynastie si Diffusion. Acestia reprezinta varful de lancie in ceea ce presupune plasticitatea ecologica si progresul genetic din portofoliul Biocrop.
    
In luna februarie echipa Biocrop a evaluat starea culturilor de rapita de toamna si nu au fost putine campurile in care, fara strat protector de zapada si temperaturi foarte scazute (sub -20 grade Celsius), plantele de cultura au rezistat. Un element considerat de noi drept definitoriu este ameliorarea hibrizilor in zone din Germania cu ierni geroase care se instaleaza devreme.

Dynastie – cel mai cautat hibrid din portofoliu

Preferinta producatorilor s-a indreptat catre hibridul Dynastie, de tip Ogura. La baza deciziei au stat versatilitatea hibridului si referintele din anii de cand este prezent in piata. Mai mult, in conditiile de cultura 2015-2016, nivelul productiv in ferme medii s-a situat in zona a 3.5 - 4 t/ha ajungand in cazul fermelor intensive pana la 5 t/ha. Dynastie este astfel un hibrid foarte putin pretentios fata de conditiile de sol si clima. Prezenta hibridului in ofertele distribuitorilor il face foarte usor de procurat iar promotia prin care am oferit al 11lea sac producatorilor fara nici un cost atasat a fost bine-primita. Maturarea semitimpurie, uniforma, si buna rezistenta fata de deschiderea silicvelor la maturare reprezinta principalele elemente ce asigura succesul hibridului in fermele producatorilor agricoli.


Rapita Dynastie la iesirea din iarna, fara strat protector de zapada, la care se observa turgescenta varfului de crestere in pofida temperaturilor negative inregistrate (pana la -20 grade Celsius)

In conditiile actuale s-a observat o foarte buna rezistenta in conditiile dificile de iernare. Un factor essential il reprezinta dezvoltarea rapida in toamna; hibridul Dynastie are nevoie de aproximativ 800-850 grade termice utile pentru a atinge stadiul de dezvoltare de 8 frunze si un diametru la colet de 0.8 – 1 cm.
Ne asteptam ca in actualele conditii meteo hibridul Dynastie sa reia cresterea in ritm foarte rapid. Este un hibrid ce ajunge timpuriu in fenofaza de inflorire. Aceasta caracteristica are rol de securizare a productiei in anii cu temperaturi ridicate si deficit hidric instalat devreme (final de aprilie).

Diffusion – fratele mai mic

Daca mai devreme vorbeam despre aprecierea de care se bucura hibridul Dynastie dorim sa supunem atentiei un al doilea hibrid nou din portofoliul Biocrop: Diffusion.
Acesta din urma a fost selectionat datorita catorva caracteristici valoroase:

- Locul 1 in testarile specializate din Franta. La momentul inregistrarii a depasit media locatiilor clasandu-se in mod constant pe primul loc. Astfel s-a detasat prin dovedirea unui potential productiv ridicat, stabil (446 testari cu un spor de productie de cca. 500 kg. fata de medie)

- Foarte buna toleranta fata de principalele boli, in special Phoma lingam. Estimarile specialistilor sunt ca putregaiul cenusiu (adesea neobservat) este responsabil de pierderi de productie de pana la 30%. Hibridul Diffusion prezinta gena RLM-7; este cea mai avansata “protectie” la data de astazi fata de putregaiul negru. Pentru noi este un atribut important (rezistenta peste medie fata de principalele boli) iar astfel Diffusion se bucura de un bine-meritat loc in portofoliu.

- Dezvoltare mai lenta in toamna; reluare mai lenta a vegetatiei in primavara; inflorire semi-timpurie.
Pentru a completa/spori variatia genetica in ferma am considerat oportun sa alaturam hibridului Dynastie un al doilea hibrid cu caracteristici diferite. Aceste caracteristici s-au dovedit benefice inclusiv in toamna anului 2016. In anumite zone s-au intrunit timpuriu conditii de favorabilitate pentru infiintarea culturii, astfel este recomandat hibridul Diffusion pentru pentru prima jumatate a epocii de semanat. In astfel de cazuri riscul alungirii tijei in toamna este redus. Reluarea mai tarzie a vegetatiei il fereste de gerurile tarzii ce pot aparea (cum s-au manifestat in primavara acestui an)


Diffusion la iesirea din iarna; plante viabile, cu varful de crestere turgescent.
  
Fiind convinsi de utilitatea informatiilor prezentate va indemnam sa urmariti alaturi de noi performanta celor doi hibrizi in campurile agricultorilor-parteneri pana la recoltare.
Datorita progresului genetic adapta provocarilor actuale Dynastie si Diffusion au devenit hibrizi consacrati in portofoliului Biocrop si au inlocuit astfel alte nume de traditie precum Exocet, Hornet, Rally.
Pentru viitor vom continua sa aducem pentru partenerii nostri, producatorii agricoli, hibrizi moderni, generatii noi cu caractere valoroase care sa confere o foarte buna adaptare in conditiile de cultura pedo climatice din Romania. Astfel va indemnam sa va informati cu privire la noutatile, articolele si evenimentele Biocrop.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016