Romania nu opreste exporturile de cereale. Adrian Chesnoiu: Avem stocuri suficiente pana dupa prima recolta
Publicat la data de 05 Mai. 2022 in:
Vegetal Romania nu opreste exporturile de cereale pentru ca exista suficiente stocuri pana dupa prima recolta, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la finalul sedintei de Guvern.
Oficialul a explicat ca tara noastra nu se confrunta cu probleme la rezervele de
cereale, asa cum se intampla in alte state din Uniunea Europeana, dupa invazia Rusiei in Ucraina.
"Nu s-a pus niciodata problema sa oprim exporturile, pentru ca noi la Ministerul Agriculturii, inca dinainte de declansarea razboiului din Ucraina, dinainte de 24 februarie, am inceput sa monitorizam stocurile, dat fiind faptul ca pe istoricul de export intre luna ianuarie si luna iunie erau cantitati mai mari de cereale exportate. De atunci pana in prezent si vom continua pana la aparitia noii recolte, in fiecare zi de marti la ora doua, am intalnire cu operatorii economici care fac comert cu cereale, pe de o parte, si, de cealalta parte, cu procesatorii din industria de morarit, panificatie sau cu cei care produc ulei de floarea soarelui sau proceseaza alte categorii de materii prime agricole. Stocurile Romaniei sunt suficiente pana dupa noua recolta atat in materie de cereale, cat si de plante tehnice oleaginoase - si ma refer aici la floarea soarelui", a spus Adrian Chesnoiu.
Ministrul Adrian Chesnoiu a mai spus ca, la nivelul ministerului exista discutii cu procesatorii, astfel incat, pe pachetul de 200 de milioane de euro din Sprijin pentru Romania, "sa profitam de oportunitatea care s-a ivit prin contextul actual de a procesa o cantitate mai mare din surplusul de materie prima realizat de Romania".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Romania, intr-un an agricol bun, cum a fost anul 2021, a produs peste 3 milioane de tone de seminte de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum raportat la uleiul de floarea soarelui rafinat si consumat in Romania se asigura din procesarea a 1,2 milioane tone de seminte de floarea soarelui. Restul de cantitate - o parte se proceseaza si se exporta ca ulei brut sau ulei rafinat, de cealalta parte, o alta cantitate se proceseaza in tara prin conditionare si pregatirea semintelor pentru campania de insamantare a anului viitor. Cu toate acestea, dupa acoperirea intregului necesar de consum, ramane o cantitate de aproximativ un milion de tone de seminte de floarea soarelui care, in trecut, erau exportate ca materie prima. Cred ca este o oportunitate pentru Romania si de aceea am alocat aceste 200 de milioane de euro si nu ne referim doar la cultura de floarea soarelui, la materia prima seminte de floarea soarelui. Este o oportunitate pentru Romania sa crestem capacitatea de procesare, sa punem in legatura directa fermierul roman cu procesatorul, astfel incat in integrarea in procesare sa dam valoare adaugata materiilor prime obtinute in agricultura Romaniei" a explicat Adrian Chesnoiu.
Intrebat despre eventualele cresteri de preturi la cereale, avand in vedere scumpirile la carburanti si ingrasaminte, Adrian Chesnoiu a spus ca nu crede ca "se va ajunge la o astfel de majorare, dat fiind ca pretul pe bursa de cereale a inceput sa oscileze si el.
Cu toate acestea, Adrian Chesnoiu nu a putut confirma daca preturile cerealelor vor ramane similare cu cele de anul trecut, insa mizeaza pe dialogul cu fermierii si chiar daca preturile depind mult de bursele externe, ministrul crede ca este benefica o permanenta reglare a activitatii.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>