Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania nu opreste exporturile de cereale. Adrian Chesnoiu: Avem stocuri suficiente pana dupa prima recolta

romania-nu-opreste-exporturile-de-cereale-adrian-chesnoiu-avem-stocuri-suficiente-pana-dupa-prima-recolta

Romania nu opreste exporturile de cereale pentru ca exista suficiente stocuri pana dupa prima recolta, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la finalul sedintei de Guvern.


Oficialul a explicat ca tara noastra nu se confrunta cu probleme la rezervele de cereale, asa cum se intampla in alte state din Uniunea Europeana, dupa invazia Rusiei in Ucraina.
 
"Nu s-a pus niciodata problema sa oprim exporturile, pentru ca noi la Ministerul Agriculturii, inca dinainte de declansarea razboiului din Ucraina, dinainte de 24 februarie, am inceput sa monitorizam stocurile, dat fiind faptul ca pe istoricul de export intre luna ianuarie si luna iunie erau cantitati mai mari de cereale exportate. De atunci pana in prezent si vom continua pana la aparitia noii recolte, in fiecare zi de marti la ora doua, am intalnire cu operatorii economici care fac comert cu cereale, pe de o parte, si, de cealalta parte, cu procesatorii din industria de morarit, panificatie sau cu cei care produc ulei de floarea soarelui sau proceseaza alte categorii de materii prime agricole. Stocurile Romaniei sunt suficiente pana dupa noua recolta atat in materie de cereale, cat si de plante tehnice oleaginoase - si ma refer aici la floarea soarelui", a spus Adrian Chesnoiu.
 
Ministrul Adrian Chesnoiu a mai spus ca, la nivelul ministerului exista discutii cu procesatorii, astfel incat, pe pachetul de 200 de milioane de euro din Sprijin pentru Romania, "sa profitam de oportunitatea care s-a ivit prin contextul actual de a procesa o cantitate mai mare din surplusul de materie prima realizat de Romania". 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Romania, intr-un an agricol bun, cum a fost anul 2021, a produs peste 3 milioane de tone de seminte de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum raportat la uleiul de floarea soarelui rafinat si consumat in Romania se asigura din procesarea a 1,2 milioane tone de seminte de floarea soarelui. Restul de cantitate - o parte se proceseaza si se exporta ca ulei brut sau ulei rafinat, de cealalta parte, o alta cantitate se proceseaza in tara prin conditionare si pregatirea semintelor pentru campania de insamantare a anului viitor. Cu toate acestea, dupa acoperirea intregului necesar de consum, ramane o cantitate de aproximativ un milion de tone de seminte de floarea soarelui care, in trecut, erau exportate ca materie prima. Cred ca este o oportunitate pentru Romania si de aceea am alocat aceste 200 de milioane de euro si nu ne referim doar la cultura de floarea soarelui, la materia prima seminte de floarea soarelui. Este o oportunitate pentru Romania sa crestem capacitatea de procesare, sa punem in legatura directa fermierul roman cu procesatorul, astfel incat in integrarea in procesare sa dam valoare adaugata materiilor prime obtinute in agricultura Romaniei" a explicat Adrian Chesnoiu. 
 
Intrebat despre eventualele cresteri de preturi la cereale, avand in vedere scumpirile la carburanti si ingrasaminte, Adrian Chesnoiu a spus ca nu crede ca "se va ajunge la o astfel de majorare, dat fiind ca pretul pe bursa de cereale a inceput sa oscileze si el.
 
Cu toate acestea, Adrian Chesnoiu nu a putut confirma daca preturile cerealelor vor ramane similare cu cele de anul trecut, insa mizeaza pe dialogul cu fermierii si chiar daca preturile depind mult de bursele externe, ministrul crede ca este benefica o permanenta reglare a activitatii.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016