Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Vegetal

Terenurile cultivate cu rapita s-au extins toamna trecuta cu inca 2.000 de hectare, ajungandu-se astfel la o suprafata totala cultivata de circa 4.000 de hectare.
Aproximativ 4.000 hectare de teren au fost plantate anul trecut cu rapita, in toamna, perioada specifica acestei culturi, fermierii extinzandu-şi, astfel, terenurile cultivate cu aproximativ 2.000 de hectare faţa de anul 2016, a declarat vicepreşedintele Asociatiei Cultivatorilor de Plante Tehnice si Cereale Maramures, Ion Marza.
„Terenurile cultivate cu rapita s-au extins, toamna trecuta, cu inca 2.000 de ha. Acum avem, cred, aproape 4.000 de ha, cultivate cu rapita. Cresterea terenurilor cultivate cu rapita a fost determinata de cererea de piata, deoarece din aceasta planta se produce un ulei de foarte apreciata calitate, nutret pentru animale, dar si biodisel. Adevarul e ca Maramuresul nu e un judet specific acestei culturi, insa se preteaza, indeosebi in zonele joase, zonele de ses, unde evolueaza multumitor. Fermierii au fost incantati cand au realizat, anul trecut, o crestere a comenzilor venite din partea procesatorilor, fapt care i-a convins pe unii sa cumpere teren sau sa arendeze teren”, a spus Ion Marza.
Acesta a explicat ca rapita se exploateaza relativ usor, mecanizarea fiind extrem de importanta pentru fermieri.
„In termenii actuali, as putea spune ca e o cultura care aduce profit bun, iar lucrarile unei asemenea culturi se pot face mecanizat integral, cu conditia ca fermierul sa detina utilajele necesare sau sa inchirieze in caz de necesitate. Cultura rapitei e benefica si-n rotaţia culturilor, mai ales acolo unde ani de-a randul au fost numai culturi de porumb, grau sau alte cereale” a mentionat Ion Marza.
In Romania sunt cultivate 24 de soiuri de rapita, majoritatea fermierilor folosind hibrizi bine adaptati la conditiile agroclimaterice locale.
„Terenurile cultivate cu rapita s-au extins, toamna trecuta, cu inca 2.000 de ha. Acum avem, cred, aproape 4.000 de ha, cultivate cu rapita. Cresterea terenurilor cultivate cu rapita a fost determinata de cererea de piata, deoarece din aceasta planta se produce un ulei de foarte apreciata calitate, nutret pentru animale, dar si biodisel. Adevarul e ca Maramuresul nu e un judet specific acestei culturi, insa se preteaza, indeosebi in zonele joase, zonele de ses, unde evolueaza multumitor. Fermierii au fost incantati cand au realizat, anul trecut, o crestere a comenzilor venite din partea procesatorilor, fapt care i-a convins pe unii sa cumpere teren sau sa arendeze teren”, a spus Ion Marza.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Acesta a explicat ca rapita se exploateaza relativ usor, mecanizarea fiind extrem de importanta pentru fermieri.
„In termenii actuali, as putea spune ca e o cultura care aduce profit bun, iar lucrarile unei asemenea culturi se pot face mecanizat integral, cu conditia ca fermierul sa detina utilajele necesare sau sa inchirieze in caz de necesitate. Cultura rapitei e benefica si-n rotaţia culturilor, mai ales acolo unde ani de-a randul au fost numai culturi de porumb, grau sau alte cereale” a mentionat Ion Marza.
In Romania sunt cultivate 24 de soiuri de rapita, majoritatea fermierilor folosind hibrizi bine adaptati la conditiile agroclimaterice locale.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News