Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rotatia culturilor: ce este si ce beneficii are pentru ferma ta

rotatia-culturilor-ce-este-si-ce-beneficii-are-pentru-ferma-ta

Rotatia culturilor, cunoscuta si sub denumirea de asolament, este o tehnica extrem de importanta pentru a obtine o recolta de calitate, dar si pentru a preveni aparitia bolilor si daunatorilor.


Atunci cand pe acelasi teren se cultiva un singur tip de cultura ani la rand, consecintele pot duce la imbolnaviri grave ale plantelor si la reducerea substantelor nutritive din sol. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care rotatia culturilor nu este facuta corect, iar pe acelasi teren se planteaza un alt tip de cultura, care poate fi afectat de cultura premergatoare.

 

Despre beneficiile pe care le ofera rotatia culturilor, dar si care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont vom vorbi detaliat in cele ce urmeaza.

Beneficiile rotatiei culturilor

Atunci cand asolamentul este realizat corect, acesta poate avea o serie de beneficii:

 

  • Echilibrarea substantelor nutritive din sol, prin combinarea culturilor cu cerinte diferite;

  • Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
    Cum sa faci bani din vanzarile pe Amazon


    Ce iti promite Amazon Spatii de depozitare Recomandari de gestionare a stocurilor  Piata larga  Lista nelimitata de clienti  DAR Cum inveti sa investesti   Cum inveti sa alegi distribuitorul   Ce sunt strategiile de marketing Cum alegi una potrivita pentru tine   Pentru aceste intrebari si multe altele am...

    Oferta Speciala
    valabila 48h

    Scaderea riscului de infectari produse de boli si insecte, care apare atunci cand acelasi tip de planta sau plante din aceeasi familie sunt cultivate succesiv, pe aceeasi sola;

  • Ameliorarea structurii si asigurarea aerarii solului;

  • Restabilirea fertilitatii solului;

  • Posibilitatea de acumulare a unei cantitati mai mari de apa in sol;

  • Sporirea rezistentei plantelor la conditiile nefavorabile de mediu, precum seceta, inghet sau vant puternic;

  • Diminuarea costurilor cu materiale necesare pentru combaterea bolilor si daunatorilor sau pentru fertilizare.

 

Bineinteles, pentru a te bucura de aceste beneficii, este important sa tii cont de particularitatile fiecarei culturi in parte, de schemele de asolament si de regulile pentru rotatia culturilor. Ca exemplu, varza, salata sau spanacul consuma o cantitate mare de azot din sol. Daca in anul urmator vor fi plantate din nou pe acelasi teren, vei avea o productivitate scazuta. In schimb, poti opta pentru plantarea de fasole sau mazare. Acestea acumuleaza azotul din atmosfera si il elibereaza in sol dupa recoltarea culturii respective. Cu alte cuvinte, vei reusi sa restabilesti nivelul de azot din sol si sa obtii o productivitate sporita pentru ambele categorii de culturi.
 

Sfaturi utile pentru realizarea rotatiei culturilor
 

In primul rand, va trebui sa tii cont de particularitatile plantelor pe care le vei cultiva. Apoi, vei lua in calcul suprafata alocata fiecarei culturi si modul in care trebuie sa realizezi rotatia de-a lungul anilor urmatori. Nu in ultimul rand, trebuie sa tii cont si de perioada de vegetatie a fiecarei plante. De asemenea, culturile cu boli comune nu vor urma in rotatie - de exemplu, rapita nu va urma dupa floarea-soarelui.

 

O regula de care poti sa tii cont este ca dupa ce ai cultivat plante mari, care consuma multa apa si substante nutritive din sol, sa cultivi apoi plante mici, care vor consuma mai putine resurse. In acest fel, apa si substantele nutritive din sol nu se vor consuma rapid.

 

O alta regula este sa cultivi plante care lasa in sol substante nutritive, dupa ce au fost cultivate inainte plante care consuma cantitati mari de azot si fosfor, precum porumbul, graul sau floarea-soarelui. Nu se vor cultiva in doi ani consecutivi nici cu sistem radicular care patrunde adanc in pamant, cum ar fi sfecla de zahar sau floarea-soarelui.

 

Referitor la speciile legumicole, este important sa nu cultivi aceeasi specie, pe acelasi teren, la un interval mai mic de trei ani. De altfel, din asolament nu trebuie sa lipseasca culturile leguminoase, si nici plantele perene, care au capacitatea de a restabili fertilitatea solului.

 

Asadar, rotatia culturilor este o lucrare esentiala pentru a avea productii sporite, dar si pentru a proteja sanatatea plantelor. Tine cont de particularitatile fiecarei culturi, de cerintele nutritive, dar si de schemele de cultivare disponibile.

 

Sursa foto: Shutterstock


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton