Publicat in: Vegetal
Toleranta la ger a rapitei de toamna
Toleranta la frig nu este o caracteristica stabila a acestei plante, aceasta instalandu-se treptat si existand o perioada de pregatire pentru iernare, in care aceasta toleranta este dobandita, urmand ca la iesirea din iarna, sa fie pierduta.
In perioada premergatoare iernarii, plantele acumuleaza intens in celule zaharuri şi metaboliti, substante responsabile de cresterea toleranţei la frig. De fiecare data, cand vremea se incalzeste dupa o perioada rece, concentratia acestor elemente va scadea, reducand si toleranţa la frig.
 
Deci, plantele vor avea gradul cel mai ridicat de toleranta la temperaturi scazute la inceputul iernii, la primul val de frig. Dupa cateva cicluri de racire/incalzire, potentialul de a tolera gerul se va reduce si ne putem astepta la pierderi in populatii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Mecanismele de iernare ale rapitei de toamna sunt complexe, implicand procese genetice si multe schimbari fiziologice. Ȋn climatul temperat, multe specii necesita vernalizare pentru ca initierea florala sa aiba loc.
 
Parcurgerea unei perioade cu temperaturi scazute, este obligatorie pentru rapita de toamna, pentru initierea mugurilor florali si foliari. Fara acest proces de vernalizare, inflorirea nu poate avea loc.
 
Vernalizarea dureaza intre 6 si 8 saptamani şi este determinata de lungimea zilei si temperatura: intre 17o C şi 5o C, depinzand de fotoperioada. lLa 22o C plantele işi pastreaza stadiul vegetativ.
 
Prin aclimatizarea la temperaturi scazute, se va spori toleranta la ger. Continutul in prolina si zaharuri va creste la nivel celular, iar proteina se va diminua din varful de crestere al plantelor.
 
Calirea plantelor dureaza 60-80 zile si are loc in conditii de temperatura cuprinsa intre +2o C si +10o C, in perioada de zi scurta.
 
Stadiul ideal de dezvoltare a plantelor este de 8 frunze, cand diametrul coletului are aproximativ 8 mm, iar varful de crestere se afla la mai putin de 3 cm deasupra solului. O cultura calita in aceasta fenofaza, va putea tolera -17o C, poate chiar si mai scazute, cu strat de zapada, pe cand plantele intrate in iarna in fenofaza de 4 frunze, vor putea tolera doar -10o C.
 
Decalirea sau deaclimatizarea la rapita de toamna se intampla cand temperatura in timpul zilei depaseste 15o C. Este determinata de temperatura medie, de fluctuatiile de temperatura si fotoperioada. Pe parcursul deaclimatizarii, toleranta la ger scade.
 
Deaclimatizarea este total reversibila daca nu a fost indusa elongatia. In conditiile unor temperaturi ridicate, (20o C ziua si +12o C - +2o C noaptea) si intensitate redusa a luminii, pe parcursul deaclimatizarii, la rapita poate fi indusa elongatia.
 
In ţarile nordice, datorita diferentei de latitudine, elongatia se intampla si la temperaturi mai scazute. Plantele elongate vor avea un procent crescut de apa in tesuturile organelor de crestere, acestea devenind foarte vulnerabile inghetului.
 
Reaclimatizarea sau recalirea este procesul prin care plantele ce au suferit o decalire fara elongatie, supuse din nou unor temperaturi scazute, si-au redobandit toleranta la frig.
 
Experiente conduse in diferite laboratoare au aratat o reaclimatizare totala a rapitei in 4 saptamani, la +2o C si fotoperioada de 12 ore. Recalirea nu este posibila in cazul inducerii elongatiei si in cazul in care deaclimatizarea s-a produs la temperaturi foarte ridicate (20o C/12o C sau 20o C/20o C).
 
Sursa: dekalab.ro

Votati articolul

Rating:
Nota: 4 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Asigurarea unei recolte bogate de rapita: 5 sfaturi importante de urmat
Asigurarea unei recolte bogate de rapita: 5 sfaturi importante de urmat
Cererea mare face ca aceasta cultura sa fie profitabila pentru fermieri si creste necesitatea ca...
Obtinerea unor productii ridicate la rapita au ca baza si fertilizarea din toamna
Obtinerea unor productii ridicate la rapita au ca baza si fertilizarea din toamna
Rapita utilizeaza eficient azotul   O cultura de rapita preia din sol in toamna...
MADR: Productia de grau, secara, orz si rapita, mai mica decat in 2019
MADR: Productia de grau, secara, orz si rapita, mai mica decat in 2019
Productia medie la grau, recoltat in prezent in proportie de 89%, este de 2,9 tone la hectar,...
Lege pentru producatorii agricoli afectati de seceta, inundatii sau temperaturi scazute
Lege pentru producatorii agricoli afectati de seceta, inundatii sau temperaturi scazute
"Activitatea in agricultura, spre deosebire de celelalte ramuri ale economiei nationale, se...

Ultima ora

Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Tipurile de sol: Ghidul complet pentru o gradina de succes
Solul este o resursa naturala fundamentala pentru agricultura, avand mai multe functii...
APIA da startul platilor ANT
APIA da startul platilor ANT
In acest sens, fermele mici asteapta demararea platilor pentru ANT subventiile de baza pentru...
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
Ce implica mulsul turmelor mici, produse necesare si riscuri
In randurile de mai jos veti vedea ce presupune procesul de mulgere, care sunt produsele necesare...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016