Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Utilizarea hibrizilor timpurii in cadrul culturii de floarea soarelui

utilizarea-hibrizilor-timpurii-in-cadrul-culturii-de-floarea-soarelui

Vremea capricioasa care se instaleaza in momentele critice conditioneaza cultivatorii sa adopte decizii de moment ce influenteaza adesea calculul economic pentru cultura in cauza.


Din rolul nostru si traditia de 10 ani ne revine datoria de a readuce in perspectiva cultivatorilor romani o serie de optiuni ce pot fi de ajutor in luarea deciziilor din momente-cheie.

Astfel am elaborat un portofoliu foarte versatil pentru 9 specii de plante care insumeaza 29 de varietati (hibrizi si soiuri) ce raspund provocarilor agricole curente.

Pentru ca floarea soarelui este o cultura cu pondere insemnata in Romania si se apropie cu pasi repezi perioada optima pentru semanat dorim sa expunem in continuare cateva elemente considerate utile de catre noi.

1. Esalonarea hibrizilor utilizati din minim 2 grupe de maturitate

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Conditiile de clima locale precum si microclimatele pot influenta comportamentul unui hibrid intr-un areal de cultura. De aceea consideram utila impartirea riscului pe 2 grupe de maturitate care sa contina unul sau mai multi hibrizi, in functie de suprafata cultivata.
Astfel cresc sansele ca unul din hibrizi sa compenseze in conditii dificile.
Spre exemplu o arsita prelungita instalata in perioada infloririi poate afecta hibrizii dintr-o plaja larga de maturitati. Cei mai siguri vor fi cei timpuri; de regula inflorirea si fructificarea se declanseaza cu 3-4 pana la 12-14 zile mai devreme fata de grupele semitimpurii pana la tardive.

2. Floarea soarelui poate tolera datele tarzii de semanat
Floarea soarelui este o cultura ce raspunde mai bine conditiilor de temperatura ridicata in comparatie cu alte specii. De aceea cultivatorii au ales adesea sa insamanteze toata suprafata planificata chiar daca vremea a decalat semanatul catre finalul epocii optime sau in afara acesteia.
in astfel de cazuri, cand se intarzie semanatul, este o decizie buna sa se semene un hibrid timpuriu. Data tarzie de semanat va fi compensata prin inflorirea mai timpurie. Astfel se reduce riscul de inflorire intr-o perioada cu arsita cand polenul devine steril si astfel potentialul de productie diminuat.

3. Stoc tampon in ferma
Pentru prevenirea opririi semanatului din lipsa semintelor consideram util un stoc tampon aflat la dispozitia imediata a cultivatorului.
Acesta va va asigura continuitatea si posibila incheiere a semanatului in cazul suprafetelor mici ce raman adesea descoperite la final.

In functie de suprafata cultivata consideram oportun sa existe in ferma cativa saci care sa asigure necesarul pentru 5-25 ha; acestia vor asigura astfel frontul de lucru pana la o noua aprovizionare.
Fiind ultima suprafata semanata se poate utiliza un hibrid mai timpuriu. Aceasta suprafata, daca nu exista decalaj in perioada semanatului, poate fi de folos la momentul recoltarii pentru calibrarea proceselor (recoltare/transport/depozitare ori valorificare, incepand de la reglajul combinelor s.a.m.d.)

4. Cultura succesiva
In functie de zona si rotatie cultura succesiva poate fi o oportunitate de castig suplimentar.
Una din speciile utilizate este floarea soarelui cu rezultate foarte bune in zona 1 de favorabilitate pentru cultura. Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand dupa orzul de toamna se face o prelucrare superficiala a solului si se seamana hibrizi timpuri de floarea soarelui. Capacitatea speciei de autoreglare in conditii de semanat tarziu, rapiditatea acumularii gradelor utile pentru ajungerea la faza de maturitate fiziologica precum si toleranta superioara a florii soarelui fata de seceta o transforma intr-o alegere profitabila pentru cultura succesiva.

5. Calitate superioara a uleiului => venit suplimentar
In ultimii ani am asistat la o crestere urmata de o descrestere a premiului platit de integratori pentru floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic.
Noi ne bucuram pentru producatorii agricoli ce au avut de castigat:

- s-a creat o sursa de venit suplimentar fara specificatii agritehnice deosebite ori riscuri
- a avut loc evolutia catre generatii noi de hibrizi meniti sa aduca sporuri de productie in beneficiul cultivatorilor

In consecinta, in 2017, nu ne asteptam la repetarea premiului platit in 2014 cand suprafata totala de floarea soarelui cu continut ridicat de acid oleic se ridica, din aproximarile proprii, la 50.000 ha fata de cele aproximativ 100.000 planificate in actuala campanie de semanat. Exista in continuare un interes din partea industriei si in consecinta exista sansa captarii unui profit suplimentar.

Astfel incurajam cultivatorii sa includa in cultura si o suprafata cu un hibrid cu continut ridicat de acid oleic.
In structura de hibrizi, cel cu continut ridicat de acid oleic, poate sa fie cel mai timpuriu:
- se diminueaza eventuale riscuri de impurificare varietala in lan
- se diminueaza impactul in productia medie realizata in anii favorabili de hibrizi mai tardivi (din suprafata mica ce hibridului timpuriu HO)
- ajunge primul la maturitate si umiditatea de recoltare
  * siguranta sporita pe filiera recoltare/depozitare/valorificare
  * captarea preturilor oferite la inceput de sezon de catre achizitori
- in cazul unui an dificil hibridul timpuriu poate dobandi o productie buna la care se adauga si un premiu/tona pentru calitatea uleiului  

Un hibrid care poate raspunde tuturor situatiilor expuse mai sus este MS Oliva CL din portofoliul Biocrop.
Este un hibrid consacrat distribuit de 10 ani in tari din bazinul Marii Mediterane si Balcani. Pe piata din Romania a fost introdus in urma cu 6 ani cu rezultate bune pentru grupa sa de maturitate.

Principalele avantaje sunt siguranta prin stabilitatea productiva alaturi de calitatea bonusabila a uleiului (continut ridicat de acid oleic).

In anul 2014 a fost unul din cei mai cautati hibrizi din portofoliu, bucurandu-se de o raspandire ampla la nivel national; in completare adaugam ca nu cunoastem cazuri, de la introducerea hibridului in piata, de refuz al achizitorului pentru plata indicelui superior de acid oleic.

Cele mai bune rezultate de productie s-au inregistrat in regiunea Moldova Nord (Iasi, Neamt, Vaslui, Botosani, Suceava), centru (Cluj, Mures), in zone cu arsita atmosferica si pedologica instalata devreme (Dolj, Olt) dar si in cultura succesiva (Calarasi, Ialomita).
MS Oliva CL este un hibrid tolerant fata de erbicidul Pulsar (acolo unde exista buruieni-problema sau lupoaie) care poate fi semanat cu rezultate deosebite si in tehnologia clasica (ex. erbicidare postemergenta timpurie, urmata de o prasila mecanica cu incorporarea ingrasamintelor).

Parcurge foarte rapid principalele fenofaze ajungand la inflorire in aproximativ 34-36 zile iar la maturitatea fizioligica in aproximativ 95-100 de zile. Aceasta caracteristica ii securizeaza potentialul productiv astfel ca in anii dificili productia se situeaza in jurul a 2.2-2.5 t/ha. In anii favorabili depaseste pragul de 3 t/ha in conditii de ferma.

MS Oliva nu este pretentios fata de tehnologia aplicata. Este un hibrid robust, rustic, recomandat a se semana spre finalul epocii pentru a avea o crestere exploziva.

Continutul in ulei poate ajunge pana la 52% (minimul inregistrat in Romania este de 45%) iar continutul de acid oleic este stabil in jurul valorii de 86%.

MS Oliva CL este un hibrid de densitate redusa; nu se recomanda depasirea a 57.000 plante recoltabile la hectar. Tulpina nu este foarte inalta (aproximativ 150 cm) cu un calatidiu mediu-mare (18-21cm).

Alt atribut care-l recomanda in cultura este buna toleranta fata de principalele boli ale florii soarelui. Toleranta foarte buna fata de sclerotinia si mana; pentru cea din urma gena PL6 confera o toleranta superioara in cazul infectiilor secundare).
Hibridul este accesibil tuturor celor interesati prin intermediul aplicatiei Biocrop, in retelele nationale ori locale de distributie iar fiecare pachet de 10 saci achizitionat beneficiaza de al 11 lea sac oferit cu valoare zero din partea Biocrop.

Foto: pixabay.com

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016