Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
A fost confirmat primul focar de pesta porcina africana in Romania
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gopodarie, localizata la periferia municipiului Satu – Mare. Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu – Mare impreuna cu DSVSA Satu - Mare au intervenit prompt.
In conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale au fost intreprinse urmatoarele actiuni:
- au fost recoltate probe pentru examene de laborator;
- au fost impuse restrictii de miscare pentru exploatatiile infectate;
- au fost ucise animalele din focar si cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare;
- s-a efectuat dezinfectia in cele doua gospodarii a spatiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru saparea locului de ingropare si a locului de ingropare;
- a fost efectuat recensamantul exploatatiilor cu suine din proximitatea gospodariilor afectate;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
- au fost stabilite zona de protectie si de supraveghere in jurul focarului, precum si planul de masuri pentru instituirea masurilor specifice de control a bolii;
- a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor in vederea stabilirii planului de masuri specifice pentru controlul bolii.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, imediat dupa primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei.
Urmeaza sa fie convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in vederea informarii si adoptarii unei Hotarari privind stabilirea atributiilor pentru ministerele cu responsabilitati in controlul bolii, conform Hotararii de Guvern 830/2016,care stabileste Programul National de Control si Planul de Contingenta pentru pesta porcina africana.
In urma confirmarii prezentei virusului pestei porcine africane in tara noastra, Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate de Romania si perioada pentru care acestea vor fi aplicate.
In aceasta zona, va fi interzisa miscarea suinelor domestice si salbatice, a produselor si subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea.
Din primele investigatii intreprinse la fata locului, de catre echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reiesit suspiciunea ca virusul bolii a fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologica este in desfasurare.
Totodata, si alte institutii competente ale statului intreprind verificari in acest sens.
Informatiile obtinute urmeaza a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului in care a aparut boala in tara noastra.
ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judetean, monitorizeaza permanent situatia epidemiologica din Romania, in contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii si pentru eradicarea bolii.
ANSVSA va actualiza informatiile despre focarul de pesta porcina africana, constant, in functie de evolutia bolii.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora