Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANSVSA confirma cazurile de Boala limbii albastre din Botosani

ansvsa-confirma-cazurile-de-boala-limbii-albastre-din-botosani

Analizele de laborator au confirmat prezenta virusului, iar autoritatile din zona au impus deja masuri de siguranta pentru a preveni raspandirea bolii.


In data de 04.09.2015, in Romania, au fost diagnosticata Boala limbii albastre,  in judetul Botosani, in trei exploatatii din localitatea Bobolusti, in apropiere de raul Prut si de granita cu Republica Moldova.
 
Suspiciunea data din 24.08.2015 cand, dupa examinarea unor bovine dintr-o gospodarie, medicul veterinar de libera practica a constatat leziuni bucale, mamare si podale, semne clinice care pot fi atribuite bolii limbii albastre si a prelevat probe de sange de la acestea, probe care au fost trimise spre analiza laboratorului din cadrul DSVSA Botosani.
 
In urma examenului serologic realizat, s-a constatat ca probele sunt pozitive pentru Boala limbii albastre. Ulterior prelevarii probelor, medicul veterinar a recoltat esantioane si din alte gospodarii care detin bovine deoarece prezentau semne clinice similare, cu intensitati si localizari diferite. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

In data de 04.09.2015, o delegatie formata din reprezentanţi ai ANSVSA si ai Laboratorului Naţional de Referinta s-a deplasat la DSVSA Botosani pentru investigatii suplimentare.
 
Conform procedurilor, ca urmare a suspiciunii Bolii limbii albastre, probele de sange prelevate au fost expediate catre Laboratorul National de Referinta, Institutul de Diagnostic şi Sanatate Animala. Probele analizate in cadrul IDSA, in data de 04.09.2015, au confirmat prezenta virusului Boliia limbii albastre, iar in data de 07.09.2015, s-a identificat serotipul 4 care a circulat si anul trecut pe teritoriul Romaniei.
 
In jurul focarelor s-a instituit o zona de control de 20 km, fiind interzisa iesirea rumegatoarelor cu excepţia animalelor destinate abatorizarii. Masurile dispuse pentru controlul bolii sunt cele prevazute de legislatia specifica in vigoare, respectiv Directiva CE 75/2000 a Consiliului de stabilire a dispozitiilor specifice privind masurile de combatere si de eradicare a febrei catarale ovine si Regulamentul CE 1266/2007 al Comisiei referitor la normele de punere in aplicare a Directivei 2000/75/CE a Consiliului in ceea ce priveste combaterea, monitorizarea, supravegherea febrei catarale ovine, precum si restrictiile privind deplasarile unor animale din specii receptive la aceasta, cum ar fi:
-punerea sub supraveghere oficiala a exploatatiilor infectate;
-impunerea de restrictii de miscare;
-inventarul tuturor animalelor susceptibile;
-stabilirea zonelor de restrictie;
-examinari clinice in exploatatiile cu animale susceptibile;
-recomandari privind distrugerea biotopurilor favorabile pentru culicoizi si aplicarea de tratamente cu insecticide;
-supravegherea animalelor prin teste serologice si virusologice;
-supravegherea entomologica;
-controlul miscarilor de rumegatoare in conformitate cu prevederile Reg. (CE) 1266/2007 si ale legislatiei nationale.
 
Pe intreg teritoriul Romaniei se aplica un program de monitorizare serologica lunara, din luna aprilie pana in luna noiembrie. Ulterior, au mai fost identificate şi alte animale infectate, pana la aceasta data boala fiind confirmata la 10 bovine, in 4 focare, din aceeasi localitate.
 
ANSVSA a notificat Comisia Europeana si statele membre ale Uniunii Europene, dar si Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala, despre prezenta  virusului pe teritoriul Romaniei.
 
Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala anunta ca boala a fost confirmata, in 11 septembrie 2015, la 27 de bovine si 6 ovine dintr-o ferma de 200 de ovine dar si 150 de bovine din Franta, tara unde virusul Bluetongue nu a mai fost depistat din 2010, iar in 10 septembrie 2015 au fost confirmate doua cazuri si la 2 bovine dintr-o ferma de 300 de capete din sudul Ungariei. Potrivit informarii, ultimul caz de Bluetongue in Ungaria a fost confirmat in ianuarie 2015.
 
Aceasta boala nu afecteaza omul, dar produce pagube economice, datorita restricţiilor aplicate mişcarii animalelor.Boala limbii albastre este cauzata de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin intepatura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides si nu prin contactul direct intre animale. Boala afecteaza rumegatoarele domestice si salbatice(de cele mai multe ori oi, dar si vite si capre) si are caracter sezonier.
 
Mortalitatea este variabila, in functie de situaţie, procentul de imbolnavire putand ajunge, uneori, la 100% din efectiv. Din literatura de specialitate, reiese ca o insecta hematofaga poate calatori pana la 1.5– 2 km/zi intr-o zona, iar in anumite conditii meteorologice (vanturi predominante pe o anumita directie si perioada, in condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distante mult mai mari, ce pot atinge pana la 200 de km/zi.
 
In Europa, in momentul de fata, se presupune ca virusul circula in mai multe zone din partea de sud a continentului, ca Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, in unele zone din Italia, Franţa si Ungaria.
 
Prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate. 
 
Avand in vedere evoluţia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul Romaniei, DSVSA judetene au organizat intalniri de informare si instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentantii asociaţiilor profesionale ale crescatorilor de bovine si ovine, cu reprezentanti ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generala care trebuie respectata pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue in zonele actualmente libere de boala si a masurilor de restrictie a circulatiei animalelor, pentru judetele unde evolueaza boala.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016