Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Zootehnie

Crescatorii de pasari din Romania vor solicita ajutorul autoritatilor pentru a putea evita o majorare a preturilor la carnea de pasare cu cel putin 15% din cauza costurilor ridicate de productie inregistrate in aceasta perioada.
"Sistemul avicol din Romania este in suferinta din cauza preturilor ridicate la furaje, care au crescut cu 25-30% in aceasta perioada, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Furajele reprezinta 60% din costul carnii de pasare, iar crescatorii sunt nevoiti sa creasca pretul cu cel putin 15%, respectiv cu un leu pe kilogram carcasa, pentru a putea continua sa functioneze. Daca in prezent vindem la poarta fermei cu un pret de 7,4 lei/kg carcasa, acesta ar trebui sa creasca la 8,4 lei, ceea ce inseamna ca va ajunge in piata la 11,5 lei/kg. Din pacate nu cred ca puterea de cumparare a romanilor poate suporta o astfel de crestere, desi tot ceea ce noi cumparam este in euro, respectiv cerealele, energia, gazele, dar in piata vindem in lei", a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, potrivit Agerpres.
Fermierii sustin ca autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie pentru mentinerea preturilor in piata, dar si pentru a-i ajuta pe producatori, una dintre acestea fiind impartirea taxei pe valoare adaugata (TVA) intre statul roman si producatori.
"Daca vom dispune de un procent din TVA, ideal ar fi de 10%, consider ca ar fi o masura benefica, nu numai pentru producatori pentru ca si-ar putea continua activitatea, ci si pentru consumatori deoarece preturile la carnea de pasare ar ramane neschimbate", a explicat presedintele UCPR.
Potrivit acestuia, exporturile de produse avicole au inregistrat, in volum, o crestere cu 20% pana la finele lunii iulie 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in valoare, intr-un procent mult mai mare. Consumul intern de carne de pasare se ridica la aproximativ 400.000 tone, peste 85% fiind sustinut din productia interna.
Fermierii sustin ca autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie pentru mentinerea preturilor in piata, dar si pentru a-i ajuta pe producatori, una dintre acestea fiind impartirea taxei pe valoare adaugata (TVA) intre statul roman si producatori.
"Daca vom dispune de un procent din TVA, ideal ar fi de 10%, consider ca ar fi o masura benefica, nu numai pentru producatori pentru ca si-ar putea continua activitatea, ci si pentru consumatori deoarece preturile la carnea de pasare ar ramane neschimbate", a explicat presedintele UCPR.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit acestuia, exporturile de produse avicole au inregistrat, in volum, o crestere cu 20% pana la finele lunii iulie 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in valoare, intr-un procent mult mai mare. Consumul intern de carne de pasare se ridica la aproximativ 400.000 tone, peste 85% fiind sustinut din productia interna.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News