In judetul Brasov, 15% din laptele colectat nu respecta normele de igiena ale UE
Publicat la data de 14 Iun. 2013 in:
Zootehnie Potrivit directorului Directiei Sanitar Veterinare Brasov, Dorin Enache, de la 1 ianuarie 2014, tot laptele din Romania, care va fi colectat pentru procesare si vanzare, va trebuie sa respecte normele de igiena impuse de UE. In Brasov, 15% din laptele colectat nu respecta normele de igiena, care vor deveni obligatorii de la 1 ianuarie.
„In acest moment, 15% din laptele din judetul Brasov este incadrat la categoria neconform. Trendul este pozitiv. Nu mai avem foarte multi pasi de facut, dar trebuie sa stiti ca de la 1 ianuarie 2014 laptele neconform nu va mai fi acceptat la centrele de colectare. Eu cred ca este o chestie de bun simt sa intretii ugerul vacii, sa faci o igiena a mulsului corect, dar si a celui care mulge”, a adaugat Dorin Enache.
In opinia micilor producatori de lapte, aceste reguli ii vor exclude de pe piata, achizitionarea unui sistem de muls performant fiind prea scumpa pentru cei care detin doar cateva capete de bovine.
„Nu doreste nimeni sa elimine micii producatori de pe piata laptelui. Repet, inca o data: atat timp cat se respecta igiena mulsului, pentru ca sunt reguli de bun simt sa speli ugerul vacii, sa ai vase curate in care colectezi laptele, sa te speli pe maini si sa transporti in timp util laptele la centrul de colectare. Daca nu se respecta aceste deziderate, ideea ca mici producatori sunt scosi de pe piata este total gresita. Tendinta este ca fermele sa-si mareasca numarul de capete. Viitorul este al fermelor mari”, a mai replicat Enache.
Judetul Brasov, detine la momentul actual, 10442 de exploatatii de bovine, 10348 fiind gospodariile oamenilor. Exista doar 51 de ferme mici de tip industrial si 43 de ferme comerciale mari, din care 32 sunt ferme de vaci de lapte. Anul acesta, efectivele de bovine din judet au fost in crestere cu 10% fata de 2012. Din totalul de 57980 de bovine, 43051 sunt vaci cu lapte. Acestea sunt impartite astfel: 35642 in gospodarii, 424 in ferme mici si 6985 in ferme mari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>