Publicat in: Zootehnie
Noi focare de pesta porcina confirmate in tara
Fermierii romani sunt afectati din pricina numarului mare de porci pe care sunt nevoiti sa ii sacrifice, anuntand ca isi vor inchide afacerile.
Un numar de 18 focare de pesta porcina africana (PPA), dintre care 17 la porcii domestici si unul la mistret, au fost confirmate pana in prezent in judetul Bihor, a informat miercuri, intr-un comunicat, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bihor.
 
Focarele au fost confirmate in baza buletinelor de analiza emise de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti - Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Africana.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Focarele au fost diagnosticate in localitatile Crestur, Olosig, Cherechiu, Sanicolaul de Munte, Abramut, Chesereu, Cubulcut si Albis - la porcii domestici, respectiv la porcii mistreti in Cubulcut, pe un fond de vanatoare.
 
Specialistii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat masuri privind punerea sub supraveghere sanitara veterinara a exploatatiilor, impunerea de restrictii de miscare, efectuarea dezinfectiei exploatatiilor afectate, a spatiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate.
 
Pentru a preveni raspandirea bolii, au fost sacrificati atat porcii bolnavi, cat si cei care au fost in contact cu acestia si au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte si sacrificate, fiind afectati in total 202 porci.
 
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despagubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificata si completata prin HG 484/2018, a mentionat sursa citata.
 
Ca urmare a evolutiei PPA in judetul Bihor, au fost dispuse masuri de restrictie pentru transporturile de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc si orice alte produse care contin astfel de carne, respectiv de transporturi de porci vii, material seminal, ovule si embrioni proveniti de la porcine, catre judete neafectate de pesta porcina africana.
 
Conducerea DSVSA atrage atentia ca este interzisa expedierea acestor tipuri de transporturi fara informarea si aprobarea DSVSA Bihor.
 
Miercuri, ANSVSA a anuntat ca un nou caz de pesta porcina africana a fost depistat si in judetul Salaj, la doua cadrave de poci mistreti gasite intr-o padure din comuna Maieriste care se afla in apropierea limitei de judet dintre Satu Mare si Bihor.
 
Peste 3.000 de porci au fost sacrificati in judetul Braila din cauza pestei porcine, iar autoritatile au anuntat ca eutanasierea animalelor va continua zilele urmatoare. Pana in prezent, in judet au fost confirmate zece focare ale bolii, dar exista si o suspiciune.
 
Focarele de pesta porcina africana au fost confirmate in localitati din Insula Mare a Brailei si din sud-vestul judetului.
 
In zonele mentionate, dar si in localitatile invecinate autoritatile au declansat o ampla campanie de informare a populatiei despre virusul care omoara porcii domestici si salbatici.
 
Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Noi focare de pesta porcina africana
Noi focare de pesta porcina africana
In Judetul Bihor sunt active doar cele patru focare de PPA, anunta DSVSA. In localitatile...
Restrictii MADR pentru tinerii fermieri. Ce se intampla cu finantarea de 70.000 de euro/ferma?
Restrictii MADR pentru tinerii fermieri. Ce se intampla cu finantarea de 70.000 de euro/ferma?
Totusi, ghidul vine si cu anumite restrictii in ceea ce priveste accesul la...
DSVSA: Trei noi focare de pesta porcina africana
DSVSA: Trei noi focare de pesta porcina africana
Un focar a fost descoperit intr-o exploatatie nonprofesionala dintr-o zona izolata de munte, 16...
MADR: Despagubiri pentru pesta porcina africana
MADR: Despagubiri pentru pesta porcina africana
In cazul despagubirilor, acestea se cuvin proprietarilor de animale taiate, ucise sau altfel...

Ultima ora

Gainile Araucana: Tot ce trebuie sa stii despre rasa cu oua albastre
Gainile Araucana: Tot ce trebuie sa stii despre rasa cu oua albastre
Aceste gaini sunt considerate de unii drept "bijuteriile cotetului". Acestea nu sunt...
Australorp: Gaina campioana la ouat
Australorp: Gaina campioana la ouat
Adaptabilitatea acestei rase la conditiile climatice din Romania, rezistenta la boli si usurinta...
Wyandotte: Rasa de gaini cu productie buna si aspect de invidiat
Wyandotte: Rasa de gaini cu productie buna si aspect de invidiat
Ceea ce face rasa Wyandotte atat de valoroasa nu este doar capacitatea ei de a produce oua cu...
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Ghid util pentru intretinerea pompelor de lapte cu accesoriile aferente
Pentru a evita intreruperile in procesul de muls si pentru a prelungi durata de viata a...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Anunturi
Vezi toate anunturile
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016