Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Sfaturi de la specialisti pentru producerea, depozitarea si distribuirea furajelor
Calitatea hranei pentru animale presupune cantitate si calitate corespunzatoare, o valoare nutritiva la nivelul cerintelor fiziologice, specifice fiecarei specii, rase, categorii de varsta sau greutate, absenta contaminantilor, ca valori importante in accesul liber la hrana si apa, in functie de tipul de hranire, de numarul de tainuri zilnice corelat cu sistemul de crestere si intretinere.
In procesul de obtinere a sortimentelor de furaje, datorita unor abateri de la normele de siguranta calitativa a acestora, cu referire la fazele de productie, fabricare, transport si distributie, se poate produce contaminarea accidentala sau deliberata a hranei pentru animale cu impact nedorit asupra sanatatii animalelor precum si a sigurantei alimentelor destinate consumului uman.
Principalele surse de contaminare a furajelor se regasesc in factorii de mediu (solul, apa, aerul etc), omul, vegetalele (plante necomestibile, sau cu actiune toxica) folosirea irationala a ingrasamintelor chimice, a produselor fitofarmaceutice, a medicamentelor de uz veterinar, mucegaiurile si micotoxinele, din manipularea si eliminarea deseurilor, precum si animalele, insectele si rozatoarele.
De asemenea modificarile in timp a politicilor si strategiilor privind siguranta alimentelor si a furajelor, precum si comportamentul consumatorilor pot influienta direct rezultatele din agricultura si zootehnia unei tari, cu implicatii economice majore.
Aceasta stare impune ca fermierii si alti agricultori cu activitate in domeniul zootehnic sa beneficieze mai mult ca oricand de specialisti, medici veterinari, ingineri agronomi, zootehnisti, nutritionisti, etc. ca parteneri competenti si de incredere pentru sustinere si consiliere in problemele de sanatate si nutritie a animalelor crescute in scop comercial, dar si in sistem gospodaresc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
In acest context, autoritatiile sanitare veterinare, alte autoritati de specialitate centrale sau locale initiaza periodic campanii de informare si educare, destinata crescatorilor de animale, producatorilor de furaje, operatori care depoziteaza si manipuleaza furaje, cu scopul de a fi informati si constentizati despre normele generale privind igiena furajelor, cerintele privind siguranta hranei pentru animale, conditiile si procedurile de asigurare a urmaririi furajelor de la producere pana la consum (trasabilitatea), metodologia recoltarii de probe din furaje, precum si responsabilitatile ce revin operatorilor cu activitate in domeniul hranei pentru animale.
Pentru ca operatorii cu activitate in domeniul hranei pentru animale sa garanteze ca furajele pe care le produc si le dristribuie nu au un efect negativ asupra sanatatii umane sau a sanatatii animalelor, iar produsele alimentare obtinute de la animale nu devin un factor de risc pentru consumul uman, trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
- sa posede documentul de autorizare / inregistrare sanitara veterinara in conformitate cu prevederile Ordinului Presedintelui A.N.S.V.S.A nr. 16 / 2010 si 109 / 2010, cu modificarile si complectarile ulterioare;
- sa respecte conditiilor generale de functionare si igiena conform prevederilor Regulamentului C.E.nr. 852/2004 si a Reg. C.E. nr.183 / 2005;
- sa mentina in stare de igiena instalatiile, echipamentele, containerele, ambalajele si vehiculele utilizate pentru producerea, prepararea, calibrarea, ambalarea, si transportul furajelor si sa evite orice sursa de contaminare a acestora;
- sa respecte sistemele tehnologice de recoltare, transport, depozitare si conservare a furajelor in functie de sortimentele de materii prime utilizate si categoria de animale care beneficiaza de acestea pentru consum;
- sa evite orice contaminare din aer, sol, apa, ingrasaminte, biocide, produse fitofarmaceutice, medicamente de uz veterinar a materilor prime si a sortimentelor de furaje preparate;
- sa asigure sursa de apa potabila care sa fie utilizata atat la procesul tehnologic, cat si la mentinerea starii de igiena si curatenie a personalului si a utilitatilor;
- sa asigure efectuarea actiunilor de dezinfectie a spatiilor tehnologice, a utilajelor si ustensilelor folosite, protejarea spatiilor si a furajelor de insecte si rozatoare prin masuri specifice;
- sa asigure echipamente de protectie sanitara pentru personalul angajat precum si existenta documentelor din care sa rezulte starea de sanatate a acestora;
- sa dovedeasca prin documente calitatea si salubritatea materilor prime, precum si faptul ca acestea au fost achizitionate din unitati sau de la furnizori care au asigurata asistenta de specialitate;
- sa tina la zi evidentele si a inregistrarile, privind intrarile de materii prime in care sa fie inscrise furnizorul, categoria produsului, data receptionarii, cantitatea, precum si celelalte date pentru stabilirea trasabilitati;
- sa respecte programul de autocontrol prin afuirea de probe la laboratorul de referinta si sa respecte recomandarile mentionate in buletinele emise de catre specialisti in cazul unor necomformitati;
- sa gestioneze cu atentie prin antrepozitarea si manipularea separata a deseurilor si substantelor periculoase, in scopul evitarii pericolului de contaminare;
- sa notifice autoritatilor competente suspiciunea sau constatarea unor necomformitati sau abateri de la cerintele de calitate si salubritate privind siguranta furajelor destinate pentru animale si pasari.
Aceste actiuni de informare si recomandari privind masurile care se impun a fi aplicate pentru a preveni contaminarea furajelor isi au utilitatea si importanta prin deschiderea unei palete mult mai largi de colaborare a serviciilor sanitare veterinare cu factorii responsabili din domeniu producerii si utilizarii furajelor, pentru ridicarea calitatii acestora, factor necesar in apararea sanatatii animalelor cat si a populatiei.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.5 din 2 voturiUltima ora