Start in afaceri. Microferma de curcani
Publicat la data de 18 Ian. 2024 in:
Zootehnie Pentru multi fermieri, aceasta pasare este o adevarata mina de aur, deoarece raportat la carnea rezultata si profitul obtinut, se investeste relativ putin intr-o crescatorie de curcani.
Curcanul, ca pasare de curte se regaseste in clasa Meleagris ce cuprinde 6 subspecii. Din acestea 6, doua au ajutat la perpetuarea curcanului modern: Meleagris gallopavo si Meleagris ocellata.
Pentru a creste aceste pasari, ai nevoie de oua pentru incubator sau de pui mici.
Odata ce curcanii au ajuns in saptamana 5 - 6, poti decide pentru ce ii vei creste. Fie pentru oua, pentru a-ti asigura perpetuarea speciei si necesarul de proteine, sau pentru carne. Daca vrei sa cresti doar cativa curcani, pentru consum casnic, atunci ai nevoie de o curte plina de vegetatie pentru aceste pasari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
In cazul unei crescatorii bine pusa la punct, trebuie sa stii ca ouale de curca pentru clocit trebuie produse in ferme unde se afla si genitorii. Se recomanda inseminarea artificiala si cresterea separata a masculilor de femele. O curca va depune oua o perioada de 24 de saptamani, timp in care va depune intre 90 si 110 oua/pasare.
Perioada de incubatie a unui ou de curca este de 28 de zile. E foarte important ca mediul in care traiesc femelele, dar si cel in care sunt depozitate ouale, sa fie curat, pentru a se evita transmiterea unor virusi patogeni precum microplasma.
Dupa prima zi dupa ce au fost puse la incubator, ouale trebuie intoarse in incubatoare. Intre 10 si 14 zile se pot observa ouale fertile si cele infertile. Cele din urma se vor scoate din incubator. Dupa cele 28 de zile, puii rezultati pot fi crescuti in adaposturi speciale, separandu-se masculii de female, deoarece exista diferente de crestere intre cele doua sexe.
Hrana puilor consista in principal in faina de malai, mancare din soia imbogatita cu vitamine si minerale. In functie de varsta si de felul in care se dezvolta, se vor adauga portii de hrana bogata in proteine, carbohidrati si grasimi. Nu se recomanda hranirea doar cu malai, acesta neputand asigura necesarul zilnic de substante nutritive necesare cresterii dezvoltarii puilor de curca.
Portia zilnica la 10-15 pui de curca este de 2 - 3 linguri de branza, o cana de urzici si un ou fiert. Totul se toaca marunt si se amesteca bine cu malai.
Hrana se prepara numai atat cat este necesara la un tain si se pune in hranitori cate putin si des. Daca puneti in hranitori o cantitate mai mare decat s-ar consuma in mod normal la un tain, puii de curca o va calca in picioare si o va batatori, iar apoi vor refuza sa o mai manance. Mai exista si riscul consumarii de hrana umeda si alterata, care poate produce puilor intoxicatii alimentare si boli.
Adaposturile pentru pasari pot fi construite din carton sau plasa de sarma. E foarte important ca toate spatiile unde vor locui puii sa fie igienizate si dezinfectate, chiar daca in acelasi spatiu au locuit alte generatii de pui sanatosi. In tarc se vor instala radiatoare pentru a incalzi spatiul si becuri pentru iluminarea corespunzatoare, iar ca asternut se poate folosi rumegus. Dispozitivele pentru hrana si apa se vor vopsi cu rosu, iar apa trebuie imbogatita cu 0,2g/litru cu glucoza.
In cazul in care se observa semne de agresivitate si de canibalism, se recomanda folosirea unor mici placute rotunde, de culoare verde sau multicolore. In felul acesta puii se vor certa pentru placuta si nu-si vor ciuguli penele.
Dupa varsta de 60 de zile, puii deven independenti de mame si trec la categoria tineret. Acestia se vor tine in curte, in libertate, pe pasuni, in timpul zilei, iar seara vor fi readusi in adaposturi. Se pot folosi tot cele in care au stat impreuna cu clostile inainte de a fi parasiti de acestea.
Cresterea curcanilor se practica in general pana la varsta de 28 - 32 saptamani, cand se vor livra pentru sacrificare
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>