Administrarea grauntelor de cereale la gaini
Grauntele de cereale (porumb, orz, ovaz, mei si altele), intregi sau uruite, formeaza baza ratiilor la pasari; boabele de leguminoase (mazare, mazariche) sunt bogate in substante proteice si se adauga in ratie pentru completarea proteinei; boabele de oleaginoase, in mod obisnuit, nu se folosesc ca atare pentru hranirea pasarilor, foarte valoroase fiind insa resturile industriale ale acestora, adica sroturile, in special de soia si floarea-soarelui.
Orzul se administreaza in proportie de maximum 15% atat sub forma de boabe, cat si sub forma de uruiala. Poate fi utilizat si incoltit. Puilor li se poate administra in proportie de 5% sub forma de uruiala, insa cernuta pentru a indeparta pleava (aristele).
Ovazul este foarte mult folosit in hranirea pasarilor, sub forma de boabe, uruiala, faina de ovaz si incoltit. Continand multa pleava (cca 20%), ovazul trebuie sa intre in ratia pasarilor numai in proportie de 10-20%.
Fiind cel mai bogat in substante minerale dintre cereale, in special in calciu, ovazul se recomanda sa se utilizeze in ratia puilor numai sub forma de faina, adica macinat fin si apoi cernut, pentru a preveni indigestiile. Este bine ca ovazul sa fie dat incoltit.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Grauntele de mei, sorg si dughie se dau fie intregi, fie macinate in proportie de 30-40%. Puii, in primele 10-15 zile, primesc numai boabe decorticate (fara coaja). Valoarea acestor nutreturi se apropie de cea a porumbului.
Secara se apropie ca valoarea nutritiva de grau. Se da rareori la pasari. Sub forma de boabe intregi, pasarile n-o mananca cu pofta. Macinata sau zdrobita, se poate introduce in proportie de 10%, cel mult 15% din ratia zilnica. Pentru a evita indigestiile, secara se poate folosi numai dupa cel putin trei luni de la recoltarea ei.
Grauntele de leguminoase. Boabele de leguminoase sunt mai bogate in proteine si mai sarace in glucide decat boabele de cereale. Din acest motiv, ele se introduc in amestecurile de cereale, pentru a completa necesarul de substante proteice, mai cu seama in amestecurile foarte bogate in glucide, cum sunt cele cu baza de cartofi, porumb etc.
Pasarile suporta mai greu cantitatile mari de boabe de leguminoase decat celelalte pasari si, in afara de aceasta, aceste boabe sunt mai scumpe si mai greu de procurat.
Mazarea furajera si mazarichea sunt, dintre leguminoase, cele mai des folosite in hrana pasarilor, si anume intr-o proportie care ajunge pana la 10% din ratie, iar la pasarile tinere – pana la 5%, maximum 7%. Se dau uruite si amestecate cu uruieli de cereale. In ratia zilnica a gainilor se pot da 15 grame de mazare sau mazariche, iar in cea a ratelor 20 grame.
Grauntele de oleaginoase sub forma de boabe nu se administreaza deloc in hrana pasarilor. In grupa oleaginoaselor se cuprind semintele de floarea-soarelui, soia, in, canepa etc. Se pot administra pasarilor in perioada naparlirii in proportie de 5-7% din ratia totala, pentru a grabi innoirea penelor.
Taratele de grau si cele de secara constituie un nutret valoros. Ele se introduc in ratie in proportie de 10-15% atat in hrana pasarilor adulte, cat si a tineretului.
Taratele de secara se administreaza in cantitate mai mica, numai pana la 10%. Se administreaza intotdeauna in amestec cu diferite uruieli sau cu malai de porumb, pentru a completa valoarea nutritiva a acestora. Mai bogate in fosfor decat cerealele, taratele sunt insa sarace in calciu.
Nutreturile de origine animala. Toate nutreturile de origine animala sunt bogate in proteina. In cresterea pasarilor, proteinele din plante (proteinele vegetale) nu dau aceleasi rezultate ca cele de origine animala. Pasarile au nevoie, mai ales iarna, pe langa proteina vegetala, si de proteina de origine animala.
La fel si puii, si tineretul nu se pot dezvolta normal daca n-au in hrana lor atat proteina vegetala, cat si animala. Nutreturile si sursele cele mai bogate in proteina sunt: taratele amestecate cu uruieli de cereale, in special cu malai, fac amestecul mai afanat si, totodata, ieftinesc costul de intretinere a pasarilor
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.