Care sunt conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale
Potrivit legii, produsul obtinut din materii prime traditionale si care prezinta o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional.
Traditionalitatea reprezinta elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii. Traditionalitatea nu poate sa se limiteze la o compozitie calitativa sau cantitativa ori la un mod de productie stabilit printr-o reglementare comunitara sau nationala ori prin standarde voluntare.

Atestarea produselor traditionale reprezinta, astfel, recunoasterea traditionalitatii unui produs prin intermediul inregistrarii sale in conformitate cu prevederile normei.

Pentru a figura in registrul de atestare, produsul traditional trebuie:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


-sa fie traditional in sine sau
-sa exprime traditionalitatea

Inregistrarea nu este permisa in cazul unui produs a carui traditionalitate se datoreaza:

-provenientei sau originii sale geografice
-aplicarii unei inovatii tehnologice

Produsul traditional nu poate fi inregistrat daca:

-se refera doar la cerinte de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse ori la cele prevazute de o reglementare comunitara specifica.
-este inselator, cum este in special cel care se refera la o caracteristica evidenta a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificatiei tehnice a produsului si nici asteptarilor consumatorilor cu privire la caracteristicile traditionale ale produsului.

CARE SUNT PRINCIPALELE PREVEDERI ALE NORMEI PRIVIND ATESTAREA PRODUSELOR TRADITIONALE

Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.

Caietul de sarcini contine cel putin elementele urmatoare:

-numele produsului.
-descrierea metodei de productie, inclusiv a naturii si a metodei materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de preparare a produsului, cu referire la traditionalitatea acesteia.
-elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional.
-descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice si/sau organoleptice care se raporteaza la traditionalitate.
-cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii.

CARE ESTE PROCEDURA DE ATESTARE A PRODUSELOR TRADITIONALE

Cererea de inregistrare a produsului traditional, care include caietul de sarcini, se depune la DADR in a carui raza teritoriala se realizeaza produsul.

Reprezentantii imputerniciti din cadrul DADR, numiti pentru acordarea licentelor de fabricatie, analizeaza daca cererea si caietul de sarcini corespund prevederilor si comunica solicitantului daca exista neconformitati, situatie in care acesta va depune o noua cerere insotita de documentatia completata conform observatiilor facute.

Reprezentantii imputerniciti verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in caietul de sarcini.

Rezultatul verificarilor faptice se inscrie intr-un proces verbal care se semneaza de reprezentantul imputernicit constatator si de solicitant sau de imputernicitul acestuia, redactat in doua exemplare, dintre care un exemplar ramane la solicitant si unul la DADR.

In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini nu corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul verbal si constituie motivatia neinscrierii produsului in Registrul de atestare a produselor traditionale.

In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul verbal care constituie actul in baza caruia se inscrie produsul in Registrul de atestare a produselor traditionale.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Sase noi preparate romanesti, recunoscute de MADR ca produse traditionale
Sase noi preparate romanesti, recunoscute de MADR ca produse traditionale
”Astfel, acesta a primit atestat pentru sase produse traditionale obtinute din carne de...
Noi produse traditionale care au primit protectie la nivel european
Noi produse traditionale care au primit protectie la nivel european
In data de 17 decembrie, ministrul Petre Daea primea de la comisarul european pentru agricultura...
Peste 200 de produse traditionale au primit atestate in cursul anului trecut
Peste 200 de produse traditionale au primit atestate in cursul anului trecut
 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat, in 2015, un numar de 204 atestate...
Brasovul si Maramuresul, judetele cu cele mai multe produse traditionale atestate
Brasovul si Maramuresul, judetele cu cele mai multe produse traditionale atestate
Numarul total de produse traditrionale romanesti care au primnit atestare din partea MADR se...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton