Care sunt conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale
Potrivit legii, produsul obtinut din materii prime traditionale si care prezinta o compozitie traditionala sau un mod de productie si/sau prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productie si/sau de prelucrare traditional.
Traditionalitatea reprezinta elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge in mod clar de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii. Traditionalitatea nu poate sa se limiteze la o compozitie calitativa sau cantitativa ori la un mod de productie stabilit printr-o reglementare comunitara sau nationala ori prin standarde voluntare.

Atestarea produselor traditionale reprezinta, astfel, recunoasterea traditionalitatii unui produs prin intermediul inregistrarii sale in conformitate cu prevederile normei.

Pentru a figura in registrul de atestare, produsul traditional trebuie:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


-sa fie traditional in sine sau
-sa exprime traditionalitatea

Inregistrarea nu este permisa in cazul unui produs a carui traditionalitate se datoreaza:

-provenientei sau originii sale geografice
-aplicarii unei inovatii tehnologice

Produsul traditional nu poate fi inregistrat daca:

-se refera doar la cerinte de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse ori la cele prevazute de o reglementare comunitara specifica.
-este inselator, cum este in special cel care se refera la o caracteristica evidenta a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificatiei tehnice a produsului si nici asteptarilor consumatorilor cu privire la caracteristicile traditionale ale produsului.

CARE SUNT PRINCIPALELE PREVEDERI ALE NORMEI PRIVIND ATESTAREA PRODUSELOR TRADITIONALE

Pentru a fi atestat ca produs traditional, produsul trebuie sa fie conform unui caiet de sarcini.

Caietul de sarcini contine cel putin elementele urmatoare:

-numele produsului.
-descrierea metodei de productie, inclusiv a naturii si a metodei materiei prime si/sau ale ingredientelor utilizate si/sau a metodei de preparare a produsului, cu referire la traditionalitatea acesteia.
-elemente care sa prezinte evaluarea caracterului traditional.
-descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice si/sau organoleptice care se raporteaza la traditionalitate.
-cerintele minime si procedurile de verificare si control ale traditionalitatii.

CARE ESTE PROCEDURA DE ATESTARE A PRODUSELOR TRADITIONALE

Cererea de inregistrare a produsului traditional, care include caietul de sarcini, se depune la DADR in a carui raza teritoriala se realizeaza produsul.

Reprezentantii imputerniciti din cadrul DADR, numiti pentru acordarea licentelor de fabricatie, analizeaza daca cererea si caietul de sarcini corespund prevederilor si comunica solicitantului daca exista neconformitati, situatie in care acesta va depune o noua cerere insotita de documentatia completata conform observatiilor facute.

Reprezentantii imputerniciti verifica la fata locului realitatea datelor inscrise in caietul de sarcini.

Rezultatul verificarilor faptice se inscrie intr-un proces verbal care se semneaza de reprezentantul imputernicit constatator si de solicitant sau de imputernicitul acestuia, redactat in doua exemplare, dintre care un exemplar ramane la solicitant si unul la DADR.

In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini nu corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul verbal si constituie motivatia neinscrierii produsului in Registrul de atestare a produselor traditionale.

In situatia in care se constata ca datele inscrise in caietul de sarcini corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se mentioneaza distinct in procesul verbal care constituie actul in baza caruia se inscrie produsul in Registrul de atestare a produselor traditionale.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Sase noi preparate romanesti, recunoscute de MADR ca produse traditionale
Sase noi preparate romanesti, recunoscute de MADR ca produse traditionale
”Astfel, acesta a primit atestat pentru sase produse traditionale obtinute din carne de...
Noi produse traditionale care au primit protectie la nivel european
Noi produse traditionale care au primit protectie la nivel european
In data de 17 decembrie, ministrul Petre Daea primea de la comisarul european pentru agricultura...
Peste 200 de produse traditionale au primit atestate in cursul anului trecut
Peste 200 de produse traditionale au primit atestate in cursul anului trecut
 Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a acordat, in 2015, un numar de 204 atestate...
Brasovul si Maramuresul, judetele cu cele mai multe produse traditionale atestate
Brasovul si Maramuresul, judetele cu cele mai multe produse traditionale atestate
Numarul total de produse traditrionale romanesti care au primnit atestare din partea MADR se...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton