Cultura ciupercilor in Romania. Trecut si prezent
Ca activitate organizata si aflata sub o indrumare profesionista, cultura ciupercilor a fost promovata la noi abia dupa cel de-al doilea razboi mondial. Astfel, in 1952 a luat fiinta prima ciupercarie „de stat“ – in Bucuresti, pe soseaua Giulesti, in cadrul grajdurilor I.C.A.B.
 
Cativa ani mai tarziu, in 1959, a aparut la editura Agro-Silvica o lucrare de referinta in domeniu – „Cultura ciupercilor comestibile“, scrisa de prof. dr. M. Bulboaca de la Institutul Agronomic Bucuresti.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
In perioada 1954-1956 au fost intreprinse primele studii privind germinarea sporilor si obtinerea culturilor pure intrebuintate ca material biologic primar la producerea miceliului.
 
In 1958, la fortul Chitila (Bucuresti), Fabrica de conserve Buftea avea organizata o sectie pentru cultivarea ciupercilor „champignon“. Aceasta ciupercarie a produs in decursul unui an, pe o suprafata de 4.000 mp, peste 25 tone de ciuperci. 
 
Alte ciupercarii, care realizau in anii 1960-1962 productii de 5-8 kg/mp, au fost infiintate la Jilava – Bucuresti (fort), Statiunea experimentala viticola Valea Calugareasca (sere de fortat vita ), G.A.C. Arad (rasadnite ingropate), G.A.S. Codlea – Brasov (rasadnite), G.A.C. Curtici – Oradea (beciuri) s.a. (Mateescu, 1963). Si iata ca, in anul 1962, la Centrul Experimental de Ingrasaminte Bacteriene Baneasa Bucuresti, a fost obtinut primul miceliu comercial romanesc, pe compost sterilizat.
 
In 1966 au fost omologate primele doua tulpini romanesti de Agaricus bisporus, prin contributia nemijlocita a celui care si-a consacrat intreaga activitate – timp de aproape cinci decenii – dezvoltarii si promovarii culturii ciupercilor in Romania: Dr. Nicolae Mateescu (1931- 2000). In perioada 1968 – 1972 s-au dat in exploatare ciupercariile industriale in sistem tehnologic monozonal de la Mangalia N., Stoicanesti (Olt), Bucov (Ploiesti) si Arad, aceasta din urma fiind si cea mai mare – 4 ha cultura si o productie de 1.200 tone/an.
 
In 1972-1973 au fost realizate si primele experimente de cultivare la noi a ciupercilor Pleurotus ostreatus si Pleurotus florida, continuate in urmatorii ani.
 
Tehnologia de producere a miceliului pe suport granulat a fost omologata la noi in anul 1975, ulterior fiind realizat, la Stoicanesti-Olt, primul laborator de producere a acestui tip de material biologic necesar la insamantarea culturilor de Agaricus bisporus.
 
Dupa 1981, colectivul de cercetare in cultura ciupercilor de la Ferma Mogosoaia apartinand de I.C.L.F. Vidra, sub conducerea reputatului dr. N. Mateescu, a realizat cercetari privind selectia si ameliorarea tulpinilor de ciuperci, diversificarea sortimentului de specii cultivat in Romania, imbunatatirea tehnologiilor de cultura s.a. S-au introdus in cultura specii noi de Pleurotus si s-au verificat tehnologiile pentru cultivarea lor: Pleurotus cornucopiae si Pleurotus sajor-caju.
 
La nivelul anului 1982, productia totala de ciuperci cultivate in tara noastra era de cca 4.700 tone. S-a trecut la o dezvoltare accelerata a acesteia, printr-un plan care prevedea un ansamblu de masuri importante: construirea de ciupercarii industriale si laboratoare de miceliu in mai multe judete, dezvoltarea productiei sezoniere fara consumuri energetice – in spatii deja existente, formarea si specializarea personalului necesar.

Un rol esential in realizarea acestui program ambitios ii revenea colectivului de specialisti ai Trustului pentru Legume de Sera din cadrul Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare. A fost publicata lucrarea de referinta „Tehnologia producerii ciupercilor cultivate din speciile Agaricus si Pleurotus“ – autori, reputatii St. Partenie si Gh. Banica (1983).
 
Au fost proiectate in 1983 si date in folosinta intre 1986 si 1990 ciupercarii plurizonale la Galati, Pitesti, Iernut, Constanta, Popesti (Bucuresti), Oradea si Piatra-Neamt – proiectant ICPVILF Bucuresti.

Fiecare avea o productie planificata de cate 330 tone ciuperci Agaricus/an realizata pe compost „sintetic“ FAZA II, pasteurizat in masa si repartizat in lazi mari din lemn (paturi mobile) etajate (Mateescu, 1994). In aceeasi perioada, pe langa aceste ciupercarii, au fost construite si 6 noi laboratoare de producere a miceliului, care se adaugau astfel celor existente deja la acea vreme, respectiv: Stoicanesti – Olt (C.A.P.), Mogosoaia si Vidra (I.C.L.F.), Arad (A.E.C.S.), Fagaras (I.P.I.C.), Braila (C.P.A.D.M.), Bucov (C.A.P.).
 
In primii ani dupa 1990, schimbarile socio-economice intervenite in societatea romaneasca au antrenat declinul agriculturii si, implicit, pe cel al cultivarii ciupercilor. Situatia aceasta a durat o perioada destul de lunga, caracterizata prin disparitia rapida a marilor ciupercarii industriale de stat energofage si scaderea interesului general pentru activitati productive de acest fel, fara un profit rapid si facil.
 
In ultimii 5-6 ani s-a inregistrat totusi un reviriment in domeniul producerii de ciuperci cultivate. Au aparut ciupercarii sezoniere si de tip intensiv, toate insa de capacitate redusa in raport cu cele de dinainte de 1989 din Romania, sau cu cele existente in prezent in state vecine, precum Ungaria si Polonia. Cele mai multe sunt axate pe cultivarea ciupercilor Pleurotus sp., datorita insusirilor de rusticitate ale acestora si posibilitatilor de utilizare a unei game largi de subproduse agricole si forestiere, pentru producerea substratului de cultura.
 
S-au infiintat si cateva ciupercarii de Agaricus bisporus, cu tehnologie moderna bazata pe importul de compost FAZA II si FAZA III. Dimensiunile si capacitatea de productie a acestora sunt insa destul de mici in comparatie cu ceea ce exista chiar si in tari apropiate, ca Ungaria si Polonia.
 
Trebuie mentionat aici si faptul ca cercetarea in domeniul culturii ciupercilor, multa vreme bazata pe colectivul de profil de la ICLF Vidra – colectiv in prezent desfiintat, a urmat o traiectorie descendenta, fara revirimentul existent in productie. In ceea ce priveste productia autohtona de miceliu, aceasta se situeaza cantitativ dar si calitativ cu mult sub nivelul cererii de pe piata, acest fapt lasand loc importurilor.

Afla mai multe detalii despre cultura si despre cum poti face un business din ciuperci cu ajutorul ghidului complet "Cultivarea Ciupercilor Champignon"...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Recoltarea. Cum se culeg ciupercile?
Recoltarea. Cum se culeg ciupercile?
Recoltarea mecanizata este posibila in sistemul cu paturi suprapuse dezvoltat de olandezi si se...
Cultivarea ciupercilor: Insamantarea substratului de cultura la ciuperci
Cultivarea ciupercilor: Insamantarea substratului de cultura la ciuperci
Atentie! Nu se utilizeaza spori ca material de insamantare in ciupercarii. Pentru insamantare, in...
Producatorii de ciuperci au cerut sprijin financiar la Ministerul Agriculturii
Producatorii de ciuperci au cerut sprijin financiar la Ministerul Agriculturii
Potrivit lui Eugen Bajenaru, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din...
Salaj: Productia de ciuperci a judetului e estimata la 7000 de tone anual
Salaj: Productia de ciuperci a judetului e estimata la 7000 de tone anual
Potrivit datelor centralizate de Directia Agricola Judeteana si estimarilor realizate de...

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016