Publicat in: Diverse
Producatorii de ciuperci au cerut sprijin financiar la Ministerul Agriculturii
Solicitarea vine pe fondu scaderii consumului de ciuperci inregistrata in Romania in ultimul an, in conditiile in care, tara noastra se afla deja cu mult sub media europeana la acest capitol.
Potrivit lui Eugen Bajenaru, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din Romania, consumul de ciuperci in Romania este estimat la un kilogram pe cap de locuitor, in scadere cu 10 la suta in ultimul an si de patru ori mai putin fata de media in Uniunea Europeana.
 
Din datele asociatiei, in Romania se produc anual 20.000 de tone de ciuperci, cu o valoare de piata de aproximativ 50 de milioane de euro.
 Eugen Bajenariu spune ca volumul importurilor, de aproximativ 10 la suta din piaţa, este oarecum egal cu cel al exporturilor, consumul pe piata interna ramanand astfel fixat la aproximativ un kilogram pe cap de locuitor. Acestuia i se adauga si consumul de ciuperci culese din padure, despre care nu exista date statistice.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„In Romania, piata este axata pe ciupercile proaspete, care se gasesc in piete si supermarketuri, iar cand vorbim de consum ne referim la acestea. La noi se produc doar doua tipuri de astfel de ciuperci - champignon (ciupercile albe) si pleurotus”, a adaugat presedintele asociatiei.
 
El a afirmat ca piata a scazut anul trecut cu 10 la suta, ca urmare a inchiderii mai multor producatori importanti din Sibiu, de langa Bucuresti, Scornicesti si Mures.
 
 „Acestia s-au inchis din cauza costurilor din ce in ce mai mari de productie, pe fondul preturilor tot mai mici de vanzare”, a explicat Bajenariu.
 
Din acest motiv, asociatia care ii reprezinta pe cultivatorii de ciuperci a cerut de la Ministerul Agriculturii sprijin financiar si asteapta in prezent un raspuns de la Comisia Europeana.
 
In Uniunea Europeana consumul mediu de ciuperci proaspete ajunge la 4 kilograme pe cap de locuitor, iar Bajenariu crede ca daca producatorii romani vor fi sprijiniti, piata va creste in urmatorii ani.
 
In Romania sunt aproximativ 100 de firme specializate in cultivarea ciupercilor, iar printre cele mai mari dintre ele se numara Boglar Champ si Iazul din Zalau, Frankol Funghi din Cristuru Secuiesc, Natur Champ din Bacau si Riva Food din Contesti, Dambovita.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
MADR: Registrul online privind circulatia si destinatia terenurilor agricole situate in extravilan
In acest sens, aplicatia ofera posibilitatea initierii procedurilor prevazute de Legea nr....
MADR: Schema de energie se prelungeste
MADR: Schema de energie se prelungeste
Noul termen limita pentru depunerea proiectelor este 15 ianuarie 2024.   "Deja...
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
MADR: Derogare la GAEC 7 si GAEC 8
Conform secretarului de stat, Adrian Pintea, anuntul oficial pare a fi doar o chestiune de timp,...
Recoltarea. Cum se culeg ciupercile?
Recoltarea. Cum se culeg ciupercile?
Recoltarea mecanizata este posibila in sistemul cu paturi suprapuse dezvoltat de olandezi si se...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura

Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea butasilor. Diferenta, in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de shisandra, o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016