Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Diverse

Solicitarea vine pe fondu scaderii consumului de ciuperci inregistrata in Romania in ultimul an, in conditiile in care, tara noastra se afla deja cu mult sub media europeana la acest capitol.
Potrivit lui Eugen Bajenaru, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din Romania, consumul de ciuperci in Romania este estimat la un kilogram pe cap de locuitor, in scadere cu 10 la suta in ultimul an si de patru ori mai putin fata de media in Uniunea Europeana.
Din datele asociatiei, in Romania se produc anual 20.000 de tone de ciuperci, cu o valoare de piata de aproximativ 50 de milioane de euro.
Eugen Bajenariu spune ca volumul importurilor, de aproximativ 10 la suta din piaţa, este oarecum egal cu cel al exporturilor, consumul pe piata interna ramanand astfel fixat la aproximativ un kilogram pe cap de locuitor. Acestuia i se adauga si consumul de ciuperci culese din padure, despre care nu exista date statistice.
„In Romania, piata este axata pe ciupercile proaspete, care se gasesc in piete si supermarketuri, iar cand vorbim de consum ne referim la acestea. La noi se produc doar doua tipuri de astfel de ciuperci - champignon (ciupercile albe) si pleurotus”, a adaugat presedintele asociatiei.
El a afirmat ca piata a scazut anul trecut cu 10 la suta, ca urmare a inchiderii mai multor producatori importanti din Sibiu, de langa Bucuresti, Scornicesti si Mures.
„Acestia s-au inchis din cauza costurilor din ce in ce mai mari de productie, pe fondul preturilor tot mai mici de vanzare”, a explicat Bajenariu.
Din acest motiv, asociatia care ii reprezinta pe cultivatorii de ciuperci a cerut de la Ministerul Agriculturii sprijin financiar si asteapta in prezent un raspuns de la Comisia Europeana.
In Uniunea Europeana consumul mediu de ciuperci proaspete ajunge la 4 kilograme pe cap de locuitor, iar Bajenariu crede ca daca producatorii romani vor fi sprijiniti, piata va creste in urmatorii ani.
In Romania sunt aproximativ 100 de firme specializate in cultivarea ciupercilor, iar printre cele mai mari dintre ele se numara Boglar Champ si Iazul din Zalau, Frankol Funghi din Cristuru Secuiesc, Natur Champ din Bacau si Riva Food din Contesti, Dambovita.
Din datele asociatiei, in Romania se produc anual 20.000 de tone de ciuperci, cu o valoare de piata de aproximativ 50 de milioane de euro.
Eugen Bajenariu spune ca volumul importurilor, de aproximativ 10 la suta din piaţa, este oarecum egal cu cel al exporturilor, consumul pe piata interna ramanand astfel fixat la aproximativ un kilogram pe cap de locuitor. Acestuia i se adauga si consumul de ciuperci culese din padure, despre care nu exista date statistice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„In Romania, piata este axata pe ciupercile proaspete, care se gasesc in piete si supermarketuri, iar cand vorbim de consum ne referim la acestea. La noi se produc doar doua tipuri de astfel de ciuperci - champignon (ciupercile albe) si pleurotus”, a adaugat presedintele asociatiei.
El a afirmat ca piata a scazut anul trecut cu 10 la suta, ca urmare a inchiderii mai multor producatori importanti din Sibiu, de langa Bucuresti, Scornicesti si Mures.
„Acestia s-au inchis din cauza costurilor din ce in ce mai mari de productie, pe fondul preturilor tot mai mici de vanzare”, a explicat Bajenariu.
Din acest motiv, asociatia care ii reprezinta pe cultivatorii de ciuperci a cerut de la Ministerul Agriculturii sprijin financiar si asteapta in prezent un raspuns de la Comisia Europeana.
In Uniunea Europeana consumul mediu de ciuperci proaspete ajunge la 4 kilograme pe cap de locuitor, iar Bajenariu crede ca daca producatorii romani vor fi sprijiniti, piata va creste in urmatorii ani.
In Romania sunt aproximativ 100 de firme specializate in cultivarea ciupercilor, iar printre cele mai mari dintre ele se numara Boglar Champ si Iazul din Zalau, Frankol Funghi din Cristuru Secuiesc, Natur Champ din Bacau si Riva Food din Contesti, Dambovita.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News