Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recoltarea. Cum se culeg ciupercile?

recoltarea-cum-se-culeg-ciupercile

Recoltarea se poate face manual, in ciupercariile clasic-gospodaresti si intensive (pentru consum in stare proaspata), sau mecanizat – in ciupercariile intensive (pentru procesare).


Recoltarea mecanizata este posibila in sistemul cu paturi suprapuse dezvoltat de olandezi si se foloseste doar pentru ciupercile destinate procesarii, calitatea lor fiind inferioara celor recoltate manual. 

Straturile cu ciuperci sunt parcurse de niste dispozitive mecanice autopropulsate, cu role pe margini (pentru ghidare), care sectioneaza picioarele ciupercilor: fie cu un cutit lung ce oscileaza, fie cu niste lame rotative. Productivitatea unei astfel de masini este foarte mare, putand recolta o camera de 200 mp de cultura in doar 3 ore, cu trei muncitori.
 
Pentru recoltarea manuala, se intra in camera de cultura cu echipament si unelte curate si dezinfectate, cu mainile dezinfectate sau cu manusi de unica folosinta. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ciupercile se prind usor de palarie si, daca este nevoie cu o rasucire simultana sunt trase in sus, pana la desprinderea din amestecul de acoperire. 
 
Cu un cutit bine ascutit se taie perpendicular baza piciorului cu postamentul micelian (0,5-1,0 cm) si se arunca in galeata de resturi, aflata la indemana. Apoi, in continuarea aceleiasi miscari, se asaza ciuperca in ladita de recoltare.
 
Cel mai potrivit este ca ciupercile sa fie asezate pe marimi, direct in laditele in care vor fi livrate. Se vor evita alte manipulari care aduc prejudicii calitatii, ciupercile fiind foarte sensibile la presiune, lovire etc.
 
In timpul culesului cautati sa nu miscati ciupercile din apropiere, aflate in diferite stadii de crestere, pe care le lasati pe strat sa se mai dezvolte. Altfel, riscati sa le gasiti in stare proasta la urmatoarea recoltare.
 
In culturile unde nu s-a executat scarificarea (de obicei in cele clasice), aparitia primului val este marcata prin buchete cu numeroase ciuperci strans solidarizate. Recoltarea acestor ciuperci este mai dificila, mai ales ca nu toate au aceeasi dimensiune.

Cum se procedeaza la cules?

Culegeti ciupercile aparute in buchet pe rand, nu deodata, tocmai pentru a le lasa pe cele mai mici si imature sa creasca la dimensiunile dorite. Cu o mana tineti buchetul, pentru a nu fi miscat in timpul operatiunii, iar cu cealalta desprindeti din manunchiul comun, succesiv, ciupercile mature. 
 
Daca nu se desprind usor, taiati-le la baza piciorului. Ciupercile imature ramase in buchet vor creste si vor atinge maturitatea de recoltare, doar daca buchetul nu a fost miscat. 
 
„Buturuga“ sau „cotorul“ ramas dupa ce au fost culese toate ciupercile se indeparteaza, iar portiunea excavata ramasa este acoperita cu grija, cu amestec dezinfectat din rezerva.
 
Cea mai mare indemanare la cules si sortat ciupercile s-a dovedit ca o au femeile. O buna culegatoare poate recolta la o singura miscare cate 2-3 ciuperci deodata, cu o singura mana.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016