Recoltarea. Cum se culeg ciupercile?
Publicat la data de 16 Mai. 2024 in:
Diverse Recoltarea se poate face manual, in ciupercariile clasic-gospodaresti si intensive (pentru consum in stare proaspata), sau mecanizat – in ciupercariile intensive (pentru procesare).
Recoltarea mecanizata este posibila in sistemul cu paturi suprapuse dezvoltat de olandezi si se foloseste doar pentru ciupercile destinate procesarii, calitatea lor fiind inferioara celor recoltate manual.
Straturile cu ciuperci sunt parcurse de niste dispozitive mecanice autopropulsate, cu role pe margini (pentru ghidare), care sectioneaza picioarele ciupercilor: fie cu un cutit lung ce oscileaza, fie cu niste lame rotative. Productivitatea unei astfel de masini este foarte mare, putand recolta o camera de 200 mp de cultura in doar 3 ore, cu trei muncitori.
Pentru recoltarea manuala, se intra in camera de cultura cu echipament si unelte curate si dezinfectate, cu mainile dezinfectate sau cu manusi de unica folosinta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ciupercile se prind usor de palarie si, daca este nevoie cu o rasucire simultana sunt trase in sus, pana la desprinderea din amestecul de acoperire.
Cu un cutit bine ascutit se taie perpendicular baza piciorului cu postamentul micelian (0,5-1,0 cm) si se arunca in galeata de resturi, aflata la indemana. Apoi, in continuarea aceleiasi miscari, se asaza ciuperca in ladita de recoltare.
Cel mai potrivit este ca ciupercile sa fie asezate pe marimi, direct in laditele in care vor fi livrate. Se vor evita alte manipulari care aduc prejudicii calitatii, ciupercile fiind foarte sensibile la presiune, lovire etc.
In timpul culesului cautati sa nu miscati ciupercile din apropiere, aflate in diferite stadii de crestere, pe care le lasati pe strat sa se mai dezvolte. Altfel, riscati sa le gasiti in stare proasta la urmatoarea recoltare.
In culturile unde nu s-a executat scarificarea (de obicei in cele clasice), aparitia primului val este marcata prin buchete cu numeroase ciuperci strans solidarizate. Recoltarea acestor ciuperci este mai dificila, mai ales ca nu toate au aceeasi dimensiune.
Cum se procedeaza la cules?
Culegeti ciupercile aparute in buchet pe rand, nu deodata, tocmai pentru a le lasa pe cele mai mici si imature sa creasca la dimensiunile dorite. Cu o mana tineti buchetul, pentru a nu fi miscat in timpul operatiunii, iar cu cealalta desprindeti din manunchiul comun, succesiv, ciupercile mature.
Daca nu se desprind usor, taiati-le la baza piciorului. Ciupercile imature ramase in buchet vor creste si vor atinge maturitatea de recoltare, doar daca buchetul nu a fost miscat.
„Buturuga“ sau „cotorul“ ramas dupa ce au fost culese toate ciupercile se indeparteaza, iar portiunea excavata ramasa este acoperita cu grija, cu amestec dezinfectat din rezerva.
Cea mai mare indemanare la cules si sortat ciupercile s-a dovedit ca o au femeile. O buna culegatoare poate recolta la o singura miscare cate 2-3 ciuperci deodata, cu o singura mana.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>