Publicat in: Diverse
Recoltarea. Cum se culeg ciupercile?
Recoltarea se poate face manual, in ciupercariile clasic-gospodaresti si intensive (pentru consum in stare proaspata), sau mecanizat – in ciupercariile intensive (pentru procesare).
Recoltarea mecanizata este posibila in sistemul cu paturi suprapuse dezvoltat de olandezi si se foloseste doar pentru ciupercile destinate procesarii, calitatea lor fiind inferioara celor recoltate manual. 

Straturile cu ciuperci sunt parcurse de niste dispozitive mecanice autopropulsate, cu role pe margini (pentru ghidare), care sectioneaza picioarele ciupercilor: fie cu un cutit lung ce oscileaza, fie cu niste lame rotative. Productivitatea unei astfel de masini este foarte mare, putand recolta o camera de 200 mp de cultura in doar 3 ore, cu trei muncitori.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Pentru recoltarea manuala, se intra in camera de cultura cu echipament si unelte curate si dezinfectate, cu mainile dezinfectate sau cu manusi de unica folosinta. 
 
Ciupercile se prind usor de palarie si, daca este nevoie cu o rasucire simultana sunt trase in sus, pana la desprinderea din amestecul de acoperire. 
 
Cu un cutit bine ascutit se taie perpendicular baza piciorului cu postamentul micelian (0,5-1,0 cm) si se arunca in galeata de resturi, aflata la indemana. Apoi, in continuarea aceleiasi miscari, se asaza ciuperca in ladita de recoltare.
 
Cel mai potrivit este ca ciupercile sa fie asezate pe marimi, direct in laditele in care vor fi livrate. Se vor evita alte manipulari care aduc prejudicii calitatii, ciupercile fiind foarte sensibile la presiune, lovire etc.
 
In timpul culesului cautati sa nu miscati ciupercile din apropiere, aflate in diferite stadii de crestere, pe care le lasati pe strat sa se mai dezvolte. Altfel, riscati sa le gasiti in stare proasta la urmatoarea recoltare.
 
In culturile unde nu s-a executat scarificarea (de obicei in cele clasice), aparitia primului val este marcata prin buchete cu numeroase ciuperci strans solidarizate. Recoltarea acestor ciuperci este mai dificila, mai ales ca nu toate au aceeasi dimensiune.

Cum se procedeaza la cules?

Culegeti ciupercile aparute in buchet pe rand, nu deodata, tocmai pentru a le lasa pe cele mai mici si imature sa creasca la dimensiunile dorite. Cu o mana tineti buchetul, pentru a nu fi miscat in timpul operatiunii, iar cu cealalta desprindeti din manunchiul comun, succesiv, ciupercile mature. 
 
Daca nu se desprind usor, taiati-le la baza piciorului. Ciupercile imature ramase in buchet vor creste si vor atinge maturitatea de recoltare, doar daca buchetul nu a fost miscat. 
 
„Buturuga“ sau „cotorul“ ramas dupa ce au fost culese toate ciupercile se indeparteaza, iar portiunea excavata ramasa este acoperita cu grija, cu amestec dezinfectat din rezerva.
 
Cea mai mare indemanare la cules si sortat ciupercile s-a dovedit ca o au femeile. O buna culegatoare poate recolta la o singura miscare cate 2-3 ciuperci deodata, cu o singura mana.
 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cum depozitezi corect cerealele dupa recoltare: 4 reguli esentiale
Cum depozitezi corect cerealele dupa recoltare: 4 reguli esentiale
Modul de manipulare a cerealelor, nivelul de umiditate si temperatura, precum si tipul de siloz...
Cultivarea ciupercilor: Insamantarea substratului de cultura la ciuperci
Cultivarea ciupercilor: Insamantarea substratului de cultura la ciuperci
Atentie! Nu se utilizeaza spori ca material de insamantare in ciupercarii. Pentru insamantare, in...
Producatorii de ciuperci au cerut sprijin financiar la Ministerul Agriculturii
Producatorii de ciuperci au cerut sprijin financiar la Ministerul Agriculturii
Potrivit lui Eugen Bajenaru, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ciuperci din...
Agricultorii din Dolj au finalizat recoltarea paioaselor
Agricultorii din Dolj au finalizat recoltarea paioaselor
In judetul Dolj, s-a incheiat de curand campania de recoltare a paioaselor, majoritatea fermierilor...

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura

Fructele goji, merisoarele si aronia sunt considerate de nutritionisti o adevarata comoara datorita beneficiilor aduse sanatatii. Ele pot fi insa o comoara si pentru oamenii de afaceri, deoarece plantatiile presupun investitii modice si aduc in schimb venituri surprinzatoare. Exista o gama variata d... citeste mai mult
Esti in cautarea unei idei de afaceri profitabile si cu potential mare de dezvoltare? Atunci trebuie sa iei in considerare investitia intr-o retea proprie de dozatoare automate de lapte. Este un domeniu inca insuficient exploatat, iar tendintele arata o crestere a cererii pentru produse lactate proa... citeste mai mult
Afacerea cu struti ofera o gama larga de produse ce pot fi oferite spre vanzare.... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016