Cultivarea ciupercilor: Insamantarea substratului de cultura la ciuperci
Publicat la data de 22 Oct. 2024 in:
Diverse Cultivarea ciupercilor a devenit o afacere profitabila in Romania. Insa, pentru orice cultivator incepatator exista multe intrebari care-si asteapta raspunsul. Printre cele mai intalnite se numara cea referitoare la procesul de insamantare a substratului de cultura. Oare ca sa insamantez am nevoie de spori? Cum fac rost de ei?
Atentie! Nu se utilizeaza spori ca material de insamantare in ciupercarii. Pentru insamantare, in cultura ciupercilor se foloseste... miceliul!
Miceliul pentru insamantare este produs in laboratoare specializate, care dispun de dotare tehnica deosebita si de personal cu inalta calificare. El este comercializat la noi sub denumirea de miceliu comercial sau simplu miceliu. In alte limbi: micelio – italiana, brut – germana, blanc – franceza, spawn – engleza.
Miceliul comercial este un produs biologic pur, cu provenienta cunoscuta si potential de productie caracteristic tulpinii de ciuperci din care este realizat. O conditie esentiala a calitatii miceliului este, deci, pastrarea caracterelor genetice specifice tulpinii de ciuperci insamantate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Miceliul se produce, de regula, pe suport granulat – din boabe de cereale (grau, secara, mei, s.a.). Intregul proces tehnologic are ca obiectiv prioritar asigurarea puritatii biologice a produsului finit. Cu alte cuvinte, el nu trebuie sa contina decat un singur organism viu – cel al ciupercii, reprezentat prin miceliu secundar in stadiu de crestere (activ).
Tulpina sau susa sunt termeni utilizati pentru ciuperci si, in general, pentru microorganisme. Ei desemneaza echivalentul soiului de la plante. Insa, spre deosebire de numele frumoase ale soiurilor plantelor cultivate („Frumos de Voinesti“ – mar, „Feteasca regala“– struguri, „Foc de tabara“ – trandafir etc.), tulpinile ciupercilor si, in general, ale microorganismelor primesc drept denumiri – numere. Acestea nu sunt intamplator alese. Ele sunt riguros catalogate in colectiile de tulpini detinute de cercetatorii amelioratori sau de firmele producatoare de miceliu.
Exemplu
„183“, „316“, „418“ – sunt denumiri de tulpini de Agaricus bisporus, mult cultivate inainte in tara noastra. Numerele respective corespundeau pozitiei din catalogul Colectiei de tulpini de ciuperci a Institutului de Cercetari pentru Legumicultura si Floricultura – Vidra, judetul Ilfov.
Realizarea tulpinilor necesita o activitate laborioasa din partea specialistilor amelioratori. Exista mai multe metode de obtinere a unor tulpini noi, cu caracteristici superioare de productie si calitate. Doar in aceasta munca, executata in etape, sunt utilizati si bazidiosporii ciupercilor.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>