Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plati compensatorii prin noul PNDR pentru agricultura ecologica

plati-compensatorii-prin-noul-pndr-pentru-agricultura-ecologica

In ultimii ani, in Romania a fost inregistrat un ritm rapid si constant de crestere a suprafetelor agricole si a numarului de operatori care au aderat la standardele ecologice, iar prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pot fi obtinute plati compensatorii pentru trecerea la agricultura ecologica.


In 2012, suprafetele certificate au ajuns la 288.261 ha in 2012 (+268%), reprezentand 2,1% din suprafata agricola utilizata a tarii, iar numarul de operatori certificati a crescut de 4,6 ori, comparativ cu 2006. Intre 2006-2012, cea mai spectaculoasa crestere a fost inregistrata pe segmentul suprafetelor „in conversie” (+436%), mai ales in ultimii doi ani, evidentiind faptul ca sprijinul prin plati catre fermieri in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala stimuleaza consistent etapele initiale de dezvoltare a sectorului ecologic.
 
Daca ritmul mediu al anilor  precedenti 2006-2012 se va mentine, Romania va depasi fara probleme, in 2020, 4% din suprafata agricola utilizata a tarii pentru agricultura ecologica, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).
 Piata de produse ecologice din Romania este abia intr-o faza incipienta de dezvoltare, lipsind date viabile privind dimensiunea acesteia. Desi consumul de produse ecologice se afla intr-o uşoara crestere, acesta reprezinta un procent mic din consumul total de produse agroalimentare.
 
In 2011, vanzarile de produse ecologice au atins aproximativ 1% din intreaga piaţa de vanzare cu amanuntul din Romania, potrivit estimarilor asociatiilor de profil. In acelaşi an, exporturile au inregistrat o valoare totala de 200 de milioane de euro (de doua ori mai mare decat in anul anterior), in timp ce piata interna a atins 80 de milioane de euro, cu o creştere anuala constanta de 20%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Cu toate acestea, cea mai mare parte a consumului domestic este acoperita de importuri, in vreme ce Romania este inca un exportator net de marfuri ecologice brute. Deoarece sectorul de procesare este insuficient dezvoltat (in fapt, intregul lanţ de furnizare a produselor ecologice este inca neconsolidat), multe dintre produsele certificate sunt vandute ca produse convenţionale.

Cu toate acestea, accesibilitatea produselor ecologice s-a imbunataţit semnificativ in ultimii doi ani, mai ales datorita interesului comercianţilor cu amanuntul. Astazi, aproape toate marile lanturi de magazine (supermarket-uri, hypermarket-uri) prezinta la vanzare produse ecologice şi constituie cele mai importante canale de distribuţie a produselor certificate in Romania.
 
Tendintele pozitive ale productiei si pieţei produselor ecologice au fost recunoscute la cel mai mare eveniment anual al agriculturii ecologice europene, Targul Biofach din Nurenberg, unde Romania a fost nominalizata ca „Ţara anului 2013”.
 
In perioada de programare 2007-2013, sprijinul pentru agricultura ecologica a facut parte din Masura 214 de agromediu. Aceasta masura a fost utilizata doar pentru plaţile de menţinere a practicilor ecologice pe terenul arabil (inclusiv plante furajere), legume anuale (inclusiv ciuperci si cartofi), plante medicinale şi plante perene (vii şi livezi). Sprijinul pentru fermele in conversie a fost furnizat conform Articolului 68 din Regulamentul UE al Consiliului nr. 73/2009.
 
Recunoscandu-se importanta contributiei agriculturii ecologice la numeroase obiective si prioritati, pentru perioada 2014-2020 Comisia Europeana a stabilit o masura specifica distincta si voluntara de agricultura ecologica. Viziunea Comisiei este ca platile efectuate catre fermieri pentru conversia sau mentinerea practicilor de agricultura ecologica trebuie sa-i incurajeze pe acestia sa participe la astfel de masuri si, prin urmare, sa raspunda cererii crescute a societatii privind utilizarea unor practici prietenoase fata de mediu si standarde inalte de bunastare a animalelor.
 
In PNDR 2014-2020, Masura 11 – „Agricultura ecologica” urmareste incurajarea conversiei la metodele de agricultura ecologica, precum si mentinerea acestor metode dupa incheierea perioadei de conversie. Bugetul pentru aceasta noua masura in Romania este de 36,1 milioane de euro, cuprinzand atat fondurile europene, cat si contributia nationala, potrivit datelor publicate de Ministerul Agriculturii, care au caracter informativ. Criteriile de selectie si sumele pe care le vor primi beneficiarii vor fi stabilite dupa ce Comisia Europeana va aproba noul PNDR 2020.
 
Sprijinul se acorda fermierilor ca suma fixa pe unitatea de suprafata (ha) si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de beneficiarii care incheie angajamente privind conversia sau mentinerea practicilor de agricultura ecologica.
 
Plaţile compensatorii pentru agricultura ecologica pot fi acordate daca:
-beneficiarii sunt incadraţi in categoria fermierilor activi, in intelesul articolului noua din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013;
-beneficiarul este utilizatorul unei suprafeţe agricole, cu categoria de utilizare teren arabil, vii sau livezi, localizata pe teritoriul Romaniei, identificabila in Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS);
-suprafata minima a fermei este de un ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minima de 0,3 ha (respectiv 0,1 ha pentru vii si livezi, arbusti fructiferi, hamei, pepiniere pomicole şi viticole);
-beneficiarul este inregistrat, in fiecare an pentru care solicita sprijin, conform prevederilor legale, ca operator in agricultura ecologica;
-beneficiarul incheie pe toata durata angajamentului un contract cu un organism de inspectie si certificare independent, acreditat conform prevederilor legislatiei nationale.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016