Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Agricultura ecologica

Doua feluri de cascaval de casa, painea traditionala din faina de alac si painea de casa din cartofivor mai avea astfel de astapta pana cand vor primi certificarea de proddus traditional, dupa noile prevederi ale legislatiei in domeniu.
Conform datelor furnizate de functionarii din cadrul DADR Harghita, niciun produs din acest judet nu a fost atestat ca fiind traditional de catre Ministerului Agriculturii, dupa modificarea procedurilor legale, producatorii intampinand dificultati in a gasi referinte documentare despre vechimea retetelor folosite.
Consilierul Gyorgy Erzsebet, din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Harghita, a declarat ca au fost depuse patru documentatii pentru atestarea produselor traditionale pentru doua feluri de cascaval de casa, paine traditionala din faina de alac si paine de casa din cartofi. Toate cele patru documentatii au fost respinse de Ministerul Agriculturii, potrivit noilor norme, intrucat nu s-au prezentat documente care sa ateste vechimea retetei folosite pentru prepararea produselor.
„Incercam sa cautam date bibliografice in biblioteci. Este foarte greu, pentru ca, acum 40-50 de ani, in comunism, oamenii nu faceau poze cu painea sau casul pe care le preparau traditional in casa si nici nu publicau retetele”, a spus Gyorgy Erzsebet.
Potrivit vechilor proceduri, in judet au fost inregistrati 17 operatori economici, cu 47 de produse atestate ca fiind traditionale. Acestea sunt dintre cele mai diverse, de la paine de casa, slanina si carnati traditionali, pana la cas, gemuri sau siropuri. Termenul de valabilitate al vechilor atestate de produse traditionale a fost prelungit pana la finalul lunii noiembrie.
Produsele traditionale, realizate ca pe vremea bunicilor sau strabunicilor se vand in targurile lunare organizate in Harghita, dar si in unele magazine din judet si au o foarte mare cautare in randul localnicilor.
Consilierul Gyorgy Erzsebet, din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Harghita, a declarat ca au fost depuse patru documentatii pentru atestarea produselor traditionale pentru doua feluri de cascaval de casa, paine traditionala din faina de alac si paine de casa din cartofi. Toate cele patru documentatii au fost respinse de Ministerul Agriculturii, potrivit noilor norme, intrucat nu s-au prezentat documente care sa ateste vechimea retetei folosite pentru prepararea produselor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Incercam sa cautam date bibliografice in biblioteci. Este foarte greu, pentru ca, acum 40-50 de ani, in comunism, oamenii nu faceau poze cu painea sau casul pe care le preparau traditional in casa si nici nu publicau retetele”, a spus Gyorgy Erzsebet.
Potrivit vechilor proceduri, in judet au fost inregistrati 17 operatori economici, cu 47 de produse atestate ca fiind traditionale. Acestea sunt dintre cele mai diverse, de la paine de casa, slanina si carnati traditionali, pana la cas, gemuri sau siropuri. Termenul de valabilitate al vechilor atestate de produse traditionale a fost prelungit pana la finalul lunii noiembrie.
Produsele traditionale, realizate ca pe vremea bunicilor sau strabunicilor se vand in targurile lunare organizate in Harghita, dar si in unele magazine din judet si au o foarte mare cautare in randul localnicilor.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News