ANSVSA raporteaza 11 noi focare de PPA
Pesta porcina africana (PPA) se extinde in Romania. ANSVSA raporteaza 11 noi focare, astfel ajungandu-se la 263 de focare in tara noastra. Exista, totusi, o veste buna.
Numarul focarelor de pesta porcina africana a scazut in aceasta saptamana la 263, de la 278 in perioada precedenta, desi au fost inregistrate 11 focare noi in intervalul 21 - 27 mai 2020, potrivit datelor anuntate vineri de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
In data de 29 mai, pesta porcina africana (PPA) evolueaza in 141 de localitati din 23 de judete, cu un numar de 263 de focare, dintre care focare in exploatatii comerciale. In alte 17 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti.
Cele 11 focare noi sunt in in judetele: Bihor - 5, Teleorman - 2, Sibiu - 2, Braila - un focar, Botosani - un focar. De asemenea, in perioada mentionata au fost stinse 26 de focare, cele mai multe in judetul Teleorman, respectiv 17 focare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Potrivit ANSVSA, de la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017 si pana in prezent, au fost diagnosticate 3.574 de cazuri la mistreti. In conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreti se sting dupa cel putin doi ani de la aparitia lor.
Pana la aceasta data au fost despagubiti 15.119 proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 440,95 milioane de lei. In perioada urmatoare vor fi platite despagubiri in valoare de 7.991.700 de lei pentru alti 210 proprietari, precizeaza reprezentantii ANSVSA.
De la inceputul acestui an, in Europa, pe langa Romania au fost diagnosticate focare de PPA in: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia si Ucraina si Grecia.
Pesta porcina africana nu produce imbolnaviri la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact dezastruos la nivel economic si social.
Pesta porcina africana este o boala cauzata de un virus foarte rezistent in mediu si alimente, afectand toti porcii domestici si salbatici. Aceasta rezistenta iesita din comun si particularitatile biologice ale virusului au facut imposibila producerea unui vaccin eficient, pana in prezent.
Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sanatoase, in mod direct, dar se poate transmite si indirect prin:
-
secretiile si excretiile animalelor infectate (virusul se elimina prin saliva, lacrimi, secretiile nazale, urina, fecale, secretiile din tractul genital), sangele, tesuturile etc.
-
animalelor bolnave sau moarte;
-
porcii salbatici;
-
animalele trcute prin boala;
-
capuse din genul Ornithodoros si Rhipicephalus infectate cu virus; in Romania, nu s-a demonstrat, pana in prezent, existenta unor astfel de capuse.
-
adaposturile, asternutul, materialele de ingrijire, furajele, echipamentele etc. contaminate;
-
vehiculele si persoanele care circula intre efectivele contaminate si cele sanatoase;
-
furajele (laturi) care contin carne/produse din carne/subproduse, provenite de la porcii infectati.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>