Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apicultorii, informati cu privire la utilizarea neonicotinoidelor

apicultorii-informati-cu-privire-la-utilizarea-neonicotinoidelor

Ministrul Agriculturii a promis ca ANF va supraveghea folosirea pesticidelor care dauneaza albinelor, iar apicultorii vor fi informati cu privire la utilizarea neonicotinoidelor.


"Revenind la derogarea acordata, este foarte important sa subliniem ca tratamentul cu neonicotinoide se face sub stricta supraveghere a ANF, insamantarea se face cu indicarea parcelei unde s-au folosit seminte tratate, iar apicultorii sunt informati cu privire la acest aspect", a explicat Chesnoiu.
 
El a subliniat ca orice decizie pe care o ia la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in spate "o fundamentare temeinica si o argumentatie solida", construite pe baza dialogului direct cu cei carora li se adreseaza masurile luate.
 
"Dupa cum stiti, imediat dupa preluarea mandatului am demarat o consultare extinsa cu toate sectoarele. M-am intalnit si cu reprezentantii sectorului vegetal, si cu cei din sectorul zootehnic si cu reprezentantii apicultorilor. Sigur ca am remarcat si eu inclusiv incercarea folosirii acestui subiect in scop politic, prin instigarea apicultorilor, prin rostogolirea unor informatii trunchiate. Am vazut ca se fac petitii fundamentate pe votul politic exprimat in diferite organizatii europene si nu pe studii certe, pe date statistice, care nu ar lasa loc de indoiala. Consider ca trebuie sa avem in vedere intregul tablou si ca argumentele sunt cele care trebuie sa primeze", a spus Adrian Chesnoiu.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
El a precizat ca, in ceea ce priveste acordarea derogarii pentru folosirea neonicotinoidelor in tratamentul semintelor, Regulamentul European 1107/2009 permite acordarea acestor derogari in situatia in care "sanatatea plantelor este amenintata de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile".
 
"Altfel spus, Comisia Europeana a decis interzicerea utilizarii uzuale a neonicotinoidelor, dar permite folosirea controlata a acestora, prin decizia statelor membre, in caz de atac al daunatorilor. Romania este binecuvantata cu un sol fertil, dar, in acelasi timp, bogat in daunatori. Dintre acestia, doi fac ravagii in culturile de porumb si floarea soarelui: Tanymecus dilaticollis, denumita popular ratisoara porumbului si Agriotes spp. cunoscut sub numele de viermele sarma. Sunt fermieri in tara noastra care din cauza nivelului ridicat al infestarii solului cu acesti daunatori au fost nevoiti sa intoarca brazda. Atat de mari sunt pierderile constatate. Sunt daunatori pentru a caror combatere eficienta nu exista alta substanta decat insecticidul din grupa neonicotinoidelor, folosit la momentul insamantarii, tocmai pentru o limitare cat mai buna a efectelor acestor pesticide pentru mediu. Celelalte state care nu folosesc neonicotinoide, nu o fac pentru ca e interzisa folosirea uzuala, ci pentru ca nu mai au urgenta ceruta de Regulament. Nu se mai confrunta cu actiunea acestor daunatori, care pot compromite pana la 30% din productie. Statele respective au eliminat acesti daunatori prin instituirea in trecut a obligatiei de insamantare doar cu seminte tratate cu neocotinoide. Dupa ce au indepartat aceasta problema, au sustinut interzicerea folosirii acestui tip de pesticid, iar acest lucru poate fi privit inclusiv din perspectiva competitiei extrem de stranse a rezultatelor in agricultura", a punctat ministrul Agriculturii.
 
Acesta a adaugat ca sunt aduse in mod eronat in discutie studii care ar arata o legatura directa intre folosirea acestor tratamente la seminte si decesul populatiei albinelor, pentru ca, in realitate, la nivelul EFSA nu a fost prezentat niciun studiu stiintific care sa faca legatura directa dintre neonicotinoide si moartea albinelor, ci o cercetare care mentioneaza expunerea la neonicotinoide drept un posibil factor pentru decesul albinelor.
 
"Exista insa doua cercetari stiintifice aprofundate realizate de Academia de Stiinte Agricole si Silvice care au demonstrat ca daca tratamentul cu neonicotinoide se face sub stricta supraveghere si in dozele recomandate, nu exista remanente ale substantelor in planta, de natura sa puna in pericol viata albinelor", a precizat Chesnoiu.
 
Ministrul a semnalat ca, in cazul in care nu se acorda aceasta derogare, confruntat cu situatia pierderii unui procent semnificativ al productiei, fermierul va fi tentat sa aplice foarte multe tratamente in vegetatie, care reprezinta un risc mult mai mare pentru mediu si implicit pentru albine.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016