Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cele mai comune boli aparute in cultura de vita de vie si metode de combatere
Cu o traditie indelungata in Romania, cultura vitei de vie depinde in mod decisiv de calitatea productiei. Fie ca sunt destinati productiei de vin sau consumului in stare proaspata, strugurii se dezvolta optim cand vița de vie beneficiaza de conditii climatice favorabile, de un teren fertil si bine intretinut, precum si de o protectie corespunzatoare impotriva bolilor si a daunatorilor. Un cultivator care nu face compromisuri va da importanta particularitatilor pe care le implica fiecare factor de risc si va aplica metodele potrivite pentru o intretinere optima a culturii.
Cand se face corect plantarea
Pentru obtinerea unor struguri de calitate cat mai buna, este importanta infiintarea culturii in intervalul de timp potrivit si in conditii cat mai bune. Astfel, plantarea vitei de vie va avea loc la inceputul primaverii, in lunile martie si aprilie, la temperaturi cuprinse intre 8 si 10 grade Celsius. Procesul poate fi prelungit pana in mai, in zonele cu exces de umiditate, iar in solurile drenate corespunzator, plantarea vitei de vie se va face chiar si in timpul toamnei. Adancimea potrivita pentru plantare variaza intre 40 si 50 cm.
Care sunt principalele boli
Pentru a putea realiza tratarea corespunzatoare a vitei de vie, un viticultor trebuie sa cunoasca bolile cele mai frecvente, efectele la care pot duce acestea, precum si metodele de combatere cele mai indicate. Printre dusmanii cei mai mari ai unei productii satisfacatoare de struguri se numara urmatoarele boli:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Mana vitei de vie: este cauzata de ciuperca Plasmopara viticola, aceasta boala originara din America de Nord se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei. Mana vitei de vie ataca frunzele, lastarii ierbacei, carceii, florile, ciorchinii si boabele. Petele de mana au un aspect variat, de la galbui la brun, iar in cazul soiurilor cu struguri rosii sau negri, acestea sunt inconjurate de un contur visiniu. In paralel, sporangioforii contamineaza planta, iar spre toamna, in testul lacunar al frunzelor, apar zoosporii ce permit ciupercii sa ierneze.
Putregaiul cenusiu al vitei de vie: provocata de Botrytis cinerea, aceasta boala actioneaza in special in toamnele ploioase. Agentul patogen ierneaza sub forma microsclerotilor, iar in prezenta conditiilor favorabile, ciuperca se dezvolta si declanseaza infectia. Boala afecteaza pana la 80% din recolta de struguri, atat inainte de recoltare, cat si in faza de depozitare. Simptomele bolii sunt petele brune sau galbui care capata o nuanta rosiatica, fara o forma regulata. In dreptul acestora apare treptat mucegai, ce provoaca necrozarea frunzelor sau afecteaza lastarii, respectiv boabele.
Fainarea vitei de vie: este cauzata de ciuperca Uncinula necator provine din America de Nord, iar efectele ei se fac simtite la nivelul frunzelor, lastarilor, ierbacei, ciorchinilor si boabelor. Atacul poate avea loc in orice moment, din primavara pana la sfarsitul toamnei. In debutul bolii, pe frunze se observa un miceliu albicios, de tip ectoparazit, cu aspect pulverulent, care se intinde, apoi formeaza pete pe ambele suprafete ale limbului. Fainarea vitei de vie este favorizata de temperaturile cuprinse intre 20 si 25 de grade Celsius, iar aparitia acesteia este mai frecventa in perioadele secetoase.
Patarea rosie a frunzelor vitei de vie: Pseudopeziza tracheiphila - afecteaza cultura vitei de vie intr-un interval al temperaturilor cuprinse intre 10 si 20 de grade Celsius, pe fondul precipitatiilor abundente. Simptomele care anunta atacul bolii sunt petele mari, de forma poligonala, care apar pe frunze si care provoaca slabirea, respectiv caderea acestora. Ciuperca ierneaza sub forma miceliului stocat in frunzele infectate, ajunse pe sol, iar atacul se declanseaza incepand cu frunzele de la baza butucului. Cu un impact sever asupra productiei, patarea rosie a frunzelor vitei de vie afecteaza soiuri precum Tamaioasa romaneasca, Chardonnay, Pinot gris sau Riesling.
Ce importanta au fungicidele
Metodele de combatere a agentilor patogeni au in prim-plan folosirea de fungicide vita de vie. O solutie inovatoare cu flexibilitate mare in aplicare este Sercadis care combate fainarea vitei de vie. Pe langa acesta boala, mana si putregaiul cenusiu sunt alte amenintari constante in plantatiile de vita de vie.
Cum se stropeste vita de vie
Cele mai des folosite echipamente pentru aplicarea fungicidelor, insecticidelor sau acaricidelor destinate vitei de vie sunt pompa de spate sau atomizorul. Aplicarea schemelor de tratament depinde de dozele precizate pe etichetele produselor. Identificam cateva momente cheie pentru aplicarea tratamentelor la vita de vie: dezmugurit, cresterea lastarilor, momentul de dinaintea infloririi, faza de dupa inflorire, cresterea boabelor si compactarea ciorchinilor. Media tratamentelor este de 6-7 pe sezon si se recomanda ca aplicarea acestora sa tina cont si de conditiile climatice.
Aceste informatii pot face diferenta dintre o productie generoasa de struguri si una neprofitabila. Cu atentie la etapele de ingrijire a culturii si cu utilizarea fungicidelor corecte, fiecare viticultor poate preveni atacurile bolilor.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.13 din 8 voturiUltima ora