H5N8 bate la usa Romaniei. Masurile de supraveghere sanitar veterinara, intarite de ANSVSA
Toate masurile de supraveghere sanitar veterinara au fost intarite de ANSVSA, avand in vedere ca ne confruntam si cu gripa aviara la granita de vest a Romaniei.
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a dispus masuri specifice de supraveghere sanitara veterinara pentru a elimina riscul patrunderii gripei aviare inalt patogene, H5N8, care evolueaza la pasarile domestice in regiunile administrative maghiare de la granita cu Romania.
Au fost vizate in special judetele limitrofe de pe granita de vest, dar masurile generale de preventie se aplica concomitent pe tot teritoriul Romaniei.
In ultima perioada Ungaria se confrunta cu un val de gripa aviara de inalta patogenitate, subtipul H5N8, care a afectat mai multe ferme comerciale. In data de 30 aprilie au fost confirmate inca doua noi focare in localitatile Battonya si Nagykamaras, la o ferma de curcani, respectiv la o ferma de gaste pentru foie gras, aflate in zona administrativa Bekes, la granita de vest a Romaniei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
In conformitate cu prevederile Directivei 94/2005, Romania are doua localitati, Peregu Mic si Peregu Mare, din judetul Arad care intra in zona de supraveghere stabilita ca urmare a confirmarii acestor noi focare. Va fi intensificata supravegherea pasiva in judetul Arad, in judetele invecinate (Timisoara si Bihor) si se va face programarea prioritara a recoltarilor de probe serologice la fermele comerciale din zonele cele mai apropiate frontierei cu Ungaria.
In localitatile care intra in zona de supraveghere din judetul Arad se dispun masurile specifice de restrictie a miscarilor de pasari pana la data de 3 iunie si vor fi prelevate probe serologice pentru supravegherea activa a exploatatiilor nonprofesionale de pasari in aceasta perioada.
S-a dispus aplicarea unor masuri suplimentare de biosecuritate la nivelul gospodariilor populatiei, cu rolul de a impiedica contactul intre pasarile domestice si cele salbatice sau de a disemina virusul prin vehicule, utilaje, imbracaminte etc.
ANSVSA a informat sectorul privat, prin intermediul asociatiilor de profil de la nivel national, cu privire la riscurile asociate derularii activitatilor comerciale intracomunitare cu ferme din zonele in care evolueaza boala.
Toate programele de biosecuritate aferente fiecarei unitati avicole vor fi revizuite si reavizate de catre fiecare DSVSA judeteana, dupa introducerea de masuri suplimentare de biosecuritate, pentru a se evita introducerea si diseminarea virusului influentei aviare.
Monitorizarea pasarilor salbatice realizata de catre administratorii fondurilor cinegetice va fi intensificata, in special in zonele in care pasarile salbatice sunt stationare, monitorizare, cu raportare catre DSVSA judeteana o oricaror modificari a statusului de sanatate a acestor pasari
Pana la stingerea focarelor din Ungaria, se va acorda o atentie sporita transporturilor intarcomunitare de pasari domestice, furajelor si a mijloacelor de transport care provin sau urmeaza a tranzita Ungaria, pentru a preveni introducerea bolii pe teritoriul national.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>