Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In atentia crescatorilor de animale si pasari din judetul Sibiu

in-atentia-crescatorilor-de-animale-si-pasari-din-judetul-sibiu

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din judetul Sibiu (DSVSA) anunta ca in conformitate cu Programul de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protectia animalelor si a mediului pentru acest an, institutia va efectua in perioada noiembrie - decembrie actiuni specifice care implica personalul sanitar veterinar, precum si proprietarii de animale si pasari, care se cresc in exploatatii comerciale si exploatatii de la gospodariile populatiei.


Potrivit unui comunicat al institutiei, actiunile prevazute pentru urmatoarele doua luni sunt: 
 
- supravegherea clinica a starii de sanatate a efectivelor din exploatatiile comerciale si din exploatatiile de la gospodariile populatiei,
 
- masuri de supraveghere a unor boli transmisibile, prin examinarea in laborator a probelor recoltate de la animale si pasari in acest scop,
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
- operatiuni de vaccinare profilactica.
 
Astfel, se continua inspectiile in exploatatiile comerciale, in exploatatiile comerciale de tip A si exploatatiile nonprofesionale de la gospodariile populatiei cu animale si pasari, in care se intocmesc fise de inspectie cu referire la starea clinica de sanatate si asigurarea normelor de bunastare, se verifica de asemenea corelatia intre efectivele de bovine, ovine, caprine si porcine existente in teren cu datele inscrise in Baza Nationala de Date si se efectueaza corectia, daca este cazul.

Anemia Infectioasa Ecvina
 
In cadrul programului de asanare a Anemiei Infectioase Ecvina, in cursul lunii noiembrie, decembrie se continua retestarea cabalinelor, conditionat sanatoase, existente in exploatatiile si localitatile in care au fost diagnosticate animale anemopozitive, prin recoltarea si afluirea de probe de sange la laborator de la circa 880 de cabaline.

Tuberculoza la bovine
 
Supravegherea tuberculozei la specia bovina se realizeaza prin efectuarea actiunilor de tuberculinare la 3.400 in varsta de peste 6 luni, crescute in 16 exploatatii comerciale si 109 exploatatii comerciale de tip A si 30.370 bovine crescute in 6.223 exploatatii nonprofesionale de la gospodariile populatiei care au fost calificate indemne de T.B.C. inca din anul 2010.
 
In cadrul programului de prevenire a Pestei Porcine Clasice la efectivele de porcine domestice se continua supravegherea clinica a starii de sanatate, a porcinelor prin inspectii la cele 3 exploatatii comerciale, 15 exploatatii comerciale de tip A si la 9.356 exploatatiile nonprofesionale precum si in abatoare.
 
In zonele de supraveghere (3 km. in jurul fermelor comerciale si un km. in jurul targurilor autorizate) se vor recolta 160 probe de sange de la porcinele cu varsta de peste 4 luni, conform graficului stabilit de D.S.V.S.A. Sibiu, pentru supravegherea bolii prin teste de laborator.
 
Supravegherea P.P.C. la mistreti se efectueaza prin afluirea, obligatoriu, de probe de sange, stern si organe (limfonoduli, rinichi, splina si amigdale) de la mistreti cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani si set de organe de la mistretii peste 3 ani impuscati in campania de recoltare sau gasiti morti.
 
Atentionam ca toti porcii domestici si porcii mistreti, sacrificati sau vanati, vor fi examinati pentru Trichineloza, porcii domestici la sediile circumscriptiile sanitare veterinare din localitatile judetului, iar mistretii la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu.
 
Tot in aceasta perioada se continua supravegherea altor boli cofinantate cu fonduri europene, respectiv Blutonguie, E.S.B. Scrapia la ovine, Influienta aviara si Salmonelele la pasari, prin afluirea de probe planificate de specialistii D.S.V.S.A. Sibiu.
 
Pentru prevenirea Rabiei (turbarea) la carnasierele domestice, respectiv 39.047 caini si 7.015 pisici, cu stapan cunoscut identificati prin catagrafiere, se organizeaza campania de vaccinare, conform programarilor stabilite de medicii veterinari de libera practica pentru fiecare localitate din judetul nostru.
 
Se vor aflui la laborator cadavre de la animale domestice sau salbatice receptive, identificate pe teritoriul judetului, pentru examinare privind diagnosticul Rabiei.
 
Personalul sanitar veterinar efectueaza in aceasta perioada si alte actiuni de prevenire si combatere a bolilor la animale la solicitarea proprietarilor.
 
Pentru realizarea actiunilor programate proprietarii de animale si pasari, in baza legislatiei in vigoare, au obligatia:
 
- Sa respecte Ordinul Presedintelui A.N.S.V.S.A nr.16 / 2010, completat cu Ordinul 112 / 2010, privind procedura de inregistrare sau autorizare sanitara veterinara a fermelor zootehnice cu activitate comerciala de animale si pasari vii.
 
- Sa colaboreze cu medicii veterinari de libera practica imputerniciti, arondati, pentru identificarea si inregistrarea la timp a animalelor, existente in exploatatie si pentru reactualizarea bazei de date cu ocazia inspectiilor care se efectueaza in exploatatii.
 
- Sa asigure sprijinul personalului veterinar la efectuarea actiunilor obligatorii de prevenire si combatere a bolilor transmisibile (vaccinari, recoltari de probe de sange sau de organe) la data si ora stabilita.
 
- Sa comunice medicului veterinar, la data producerii, miscarile survenite in efectiv prin fatari, cumparari, vanzari, mortalitati.
 
- Sa solicite medicului veterinar carnet de sanatate pentru animalele aflate in proprietate, completat la zi cu actiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de miscare si de certificare a starii de sanatate, necesare pentru intentia de comercializare a animalelor.
 
- Sa respecte dispozitiile autoritatii veterinare privind izolarea si eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile.
 
- Sa asigure si sa respecte normelor de protectie si bunastare a animalelor si pasarilor, privind adapostirea, hranirea, adaparea, exploatarea si a normelor de microclimat.
 
- Sa efectueze curatirea mecanica si dezinfectia adaposturilor, actiunile de deratizare, cu unitati si personal de specialitate.
 
- Sa colecteze cadavrele si deseurile animaliere in vederea transportului, cu sprijinul autoritatilor locale, la unitatea de distrugere Protan.
 
Serviciul de inspectie si control din cadru D.S.V.S.A. Sibiu verifica permanent modul in care personalul sanitar veterinar de executie si proprietarii de animale si pasari se implica si respecta programele si masurile stabilite pentru aceasta perioada.
 
Incalcarea legislatiei privind efectuarea actiunilor obligatorii de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, a normelor de protectie si bunastare, atrage sanctionarea proprietarilor de animale si pasari cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei in functie de gravitatea faptei comise.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton