Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pesta micilor rumegatoare continua in Romania

pesta-micilor-rumegatoare-continua-in-romania

Numarul focarelor de pesta micilor rumegatoare a ajuns la sapte, judetul Timis ramane singurul afectat direct de boala.


In conditiile in care crescatorii s-ar fi conformat masurilor impuse de ANSVSA, stabilite prin regulamente europene, judetul Timis ar fi putut scapa de pesta la aceasta ora.
 
Potrivit vicepresedintelui ANSVSA, Danut Pale, in Romania erau 67 de focare, iar astazi mai sunt sapte focare in Timis. 
 
"Din pacate, daca intelegeau si oamenii din Timis ca masura pe care ANSVSA a dispus-o in baza unor regulamente europene, astazi nu mai vorbeam de niciun focar. Mai urmau zile in care trebuia sa aplicam dezinfectiile: prima imediat dupa ce se facea eutanasia animalelor, a doua la 15 zile si a treia la 30 de zile. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Suntem bolnavi de scenarii, putem sa spunem orice, dar boala a existat, din pacate a facut destul de mult rau, dar eu spun ca ANSVSA, impreuna cu celelalte institutii ale statului, a reactionat am reusit sa stapanim aceasta boala", a mentionat vicepresedintele ANSVSA.
 
In acest sens, reprezentantii institutiei spera ca oierii din Timis sa se conformeze pentru a fi eradiata boala de pe tot teritoriul tarii. Astfel, exportul poate reveni la normal.
 
Pesta micilor rumegatoare este o boala incadrata in lista A, reprezentand o reala amenintare pentru animale. De asemenea, riscul de a sta cu animalele bolnave este mai mare decat decizia eutanasierii intregului efectiv. Asadar, se limiteaza pericolul si nu se blocheaza intreaga tara.
 
Situatia de la Timis nu este vazuta cu ochi buni de ANSVSA.  
 
"La Timis trebuiau aceleasi masuri ca la Tulcea. Autoritatile nu trebuiau sa cedeze la presiuni, care unele n-au fost tocmai in regula. Subiectul respectiv, din pacate, a fost confiscat de alte interese. 
 
Intr-adevar, oamenii sunt alaturi de acel crescator si ar fi foarte interesant daca cineva ar putea sa acceseze si sa vada cati bani a strans in cont pentru cele 110 oite pe care vrea sa le salveze si pentru care a blocat inclusiv judetul Caras Severin. Deci acolo avem un efectiv de 400 de oi care blocheaza doua judete si o tara", a spus Danut Pale.
 
In ceea ce priveste PMR, aceasta este o boala infectocontagioasa, de natura virotica, care se intalneste la capre si oi. De asemenea, are un acarcater epidemic si o evolutie supraacuta sau acuta, caracterizata prin febra, tulburari digestive si respiratorii.
 
Boala poate evolua la capre, fara ca ovinele sa fie afectate. La capre, sensibilitatea cea mai mare o prezinta rasele pitice si animalele tinere de 3 - 18 luni.
 
Boala este virala grava, care nu afecteaza omul. Rumegatoarele mici, ovinele si caprinele, sunt cele mai lovite de acest virus. Transmiterea infectiei se face prin contact direct, de la animalul bolnav la cel receptiv, in principal. Totusi, exista cazuri in care virusul se instaleaza indirect, avand in vedere rezistenta scazuta a acestuia in mediul exterior cu o mortalitate in cazul animalelor infectate care poate ajunge la 70%. Virusul patrunde in organism la nivelul mucoasei din regiunea nasului si gatului.
 
Animalele bolnave se izoleaza, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infectiilor bacteriere secundare sau se sacrifica. In plus, dezinfectia si vaccinarea animalelor sanatoase este vitala.
 
"In contextul epidemiologic european si national privind confirmarea focarelor de Pesta Micilor Rumegatoare, in Europa, la data de 20.07.2024 – erau confirmate mai multe focare de PMR in exploatatii mixte de capre si oi din Regiunea Thessalia – Grecia; in Romania (Tulcea, Constanta si Timis), la data de 19.07.2024 –  a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegatoare", conform Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Buzau.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016