Principalele boli ale pasarilor
Pasarile de curte sunt expuse mai multor riscuri de infectie din cauza mediului in care traiesc. Va prezentam mai jos cateva boli intalnite frecvent.

Boli cu difuzibilitate rapida

 
Din grupa acestor boli fac parte virozele cu mare putere de contagiere, asa cum sunt: pesta clasica, pseudopesta, bronsita infectioasa, laringotraheita infectioasa, boala lui Marek, bursita infectioasa (sau boala lui Gumboro), sindromul scaderii de ouat (E.D.S. 76) si altele. Fiecare dintre aceste boli a avut diferite zone si perioade de evolutie in lume, fapt care a determinat cercetarea din tarile cu traditie in cresterea acestei specii sa caute si sa gaseasca solutiile necesare pentru prevenirea pierderilor datorate acestor boli. Astfel, pe plan mondial, exista o serie de vaccinuri pentru prevenirea majoritatii bolilor virale la pasari.
 
Unele se aplica obligatoriu la toate efectivele de pe intreg teritoriul (asa cum este cazul vaccinurilor contra pseudopestei aviare), iar altele numai in zonele si unitatile suspecte de contaminare, pe baza unor programe nationale si in functie de situatia epizootologica din teritoriu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 

Boli cu difuzibilitate lenta

 
Aceasta categorie cuprinde in special bacteriozele, afectiuni care pot imbraca o evolutie grava, cum sunt: holera aviara (pasteureloza), coriza infectioasa, salmonelozele (tifoza si paratifoza), iar altele cu evolutie cronica, difuzibilitate si pierderi moderate, dar sustinute in timp ca: micoplasmoza, colibaciloza, pseudomonoza etc.
 
Majoritatea acestor boli sunt produse de bacterii cu o patogenitate conditionata de factorii de stres, de greselile tehnologice de exploatare sau prin nerespectarea masurilor sanitare veterinare impuse (de sanitatie, profilaxie generala curenta, de terapeutica etc.).
 
Preventia prin vaccinuri a acestor boli bacteriene este deosebit de dificil de realizat, fiind vorba de germeni sensibili la o serie de conditii de mediu, cu o varietate de tulpini si raspandire diferita de la o zona la alta si chiar de la o ferma la alta.
 

Boli micotice, parazitare si carentiale

 
- Bolile micotice sunt boli produse de diferite microorganisme de tipul mucegaiului (ca aspergiloza si fuzarioza), provenite din furajele sau asternutul mucegait, precum si datorita unor contaminari ale instalatiilor necuratate in care se prepara furajele combinate.
 
Sunt o serie de metode moderne de prevenire a inmultirii sporilor de mucegaiuri atat din materiile prime necesare furajului combinat, cat si de pe asternut, prin tratarea acestora cu diferite solutii acceptate de legislatia in domeniu, care nu se pot folosi decat la indicatia si sub supravegherea specialistilor in acest domeniu. Bolile respective, odata instalate la pasari, produc pierderi mari in timp scurt si nu se pot combate la cele bolnave. Remiterea situatiei pentru restul efectivului se va efectua prin schimbarea furajului sau combaterea altor cauze determinante.
 
- Dintre bolile parazitare mai cunoscute sunt: coccidioza, heterakidoza, syngamoza si ascaridioza. De obicei, ele apar in fermele mici, cu conditii proaste de crestere (cu asternut murdar si umed) si in special in sistemul de crestere la sol. Pe plan national se aplica masuri curente de terapie, iar in cazuri de necesitate, se pot efectua tratamente de interventie la recomandarea specialistului, in functie de situatie, pe baza examenului de laborator.
 
- Bolile carentiale constituie un capitol larg de afectiuni si manifestari atat sub aspectul diagnosticului, cat si al cauzelor directe si indirecte. Dintre acestea, mai cunoscute sunt: encefalomacia de carenta, perozisul si avitaminozele. Ele pot fi provocate prin administrarea unor furaje combinate neechilibrate din punct de vedere nutritional, dar si ca un efect secundar al evolutiei parazitozelor (prin lezarea mucoasei intestinale si diminuarea puterii de absorbtie), cat si a unor tratamente prelungite sau urmarite necorespunzator.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Crescatorie ecologica. Hranirea si adaparea pasarilor
Crescatorie ecologica. Hranirea si adaparea pasarilor
Avicultura presupune o hranire rationala, igienica, bazata pe continuitate in aport la nivelul...
A crescut numarul sacrificarilor de bovine si pasari
A crescut numarul sacrificarilor de bovine si pasari
Numarul sacrificarilor a crescut la bovine si la pasari in octombrie 2018, fata de aceeasi luna...
Crescatorii de pasari estimeaza ca vor vinde intre 170 si 180 de milioane de oua in perioada Pastelui
Crescatorii de pasari estimeaza ca vor vinde intre 170 si 180 de milioane de oua in perioada Pastelui
Romanii cumpara intre 170 si 180 de milioane de oua in perioada Sarbatorilor Pascale, cu 50% mai...
Mai multe animale si pasari sacrificate in cursul lunii septembrie
Mai multe animale si pasari sacrificate in cursul lunii septembrie
Numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a crescut in luna septembrie 2015, comparativ cu...

Ultima ora

Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Cum pregatim culturile de cereale paioase pentru noul sezon: 4 aspecte-cheie de luat in calcul
Fara o pregatire corecta, culturile pot suferi din cauza unei nutritii inadecvate, alungirii...
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton