Principalele boli ale pasarilor
Pasarile de curte sunt expuse mai multor riscuri de infectie din cauza mediului in care traiesc. Va prezentam mai jos cateva boli intalnite frecvent.
Boli cu difuzibilitate rapida
Din grupa acestor boli fac parte virozele cu mare putere de contagiere, asa cum sunt: pesta clasica, pseudopesta, bronsita infectioasa, laringotraheita infectioasa, boala lui Marek, bursita infectioasa (sau boala lui Gumboro), sindromul scaderii de ouat (E.D.S. 76) si altele. Fiecare dintre aceste boli a avut diferite zone si perioade de evolutie in lume, fapt care a determinat cercetarea din tarile cu traditie in cresterea acestei specii sa caute si sa gaseasca solutiile necesare pentru prevenirea pierderilor datorate acestor boli. Astfel, pe plan mondial, exista o serie de vaccinuri pentru prevenirea majoritatii bolilor virale la pasari.
Unele se aplica obligatoriu la toate efectivele de pe intreg teritoriul (asa cum este cazul vaccinurilor contra pseudopestei aviare), iar altele numai in zonele si unitatile suspecte de contaminare, pe baza unor programe nationale si in functie de situatia epizootologica din teritoriu.
Boli cu difuzibilitate lenta
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
Aceasta categorie cuprinde in special bacteriozele, afectiuni care pot imbraca o evolutie grava, cum sunt: holera aviara (pasteureloza), coriza infectioasa, salmonelozele (tifoza si paratifoza), iar altele cu evolutie cronica, difuzibilitate si pierderi moderate, dar sustinute in timp ca: micoplasmoza, colibaciloza, pseudomonoza etc.
Majoritatea acestor boli sunt produse de bacterii cu o patogenitate conditionata de factorii de stres, de greselile tehnologice de exploatare sau prin nerespectarea masurilor sanitare veterinare impuse (de sanitatie, profilaxie generala curenta, de terapeutica etc.).
Preventia prin vaccinuri a acestor boli bacteriene este deosebit de dificil de realizat, fiind vorba de germeni sensibili la o serie de conditii de mediu, cu o varietate de tulpini si raspandire diferita de la o zona la alta si chiar de la o ferma la alta.
Boli micotice, parazitare si carentiale
- Bolile micotice sunt boli produse de diferite microorganisme de tipul mucegaiului (ca aspergiloza si fuzarioza), provenite din furajele sau asternutul mucegait, precum si datorita unor contaminari ale instalatiilor necuratate in care se prepara furajele combinate.
Sunt o serie de metode moderne de prevenire a inmultirii sporilor de mucegaiuri atat din materiile prime necesare furajului combinat, cat si de pe asternut, prin tratarea acestora cu diferite solutii acceptate de legislatia in domeniu, care nu se pot folosi decat la indicatia si sub supravegherea specialistilor in acest domeniu. Bolile respective, odata instalate la pasari, produc pierderi mari in timp scurt si nu se pot combate la cele bolnave. Remiterea situatiei pentru restul efectivului se va efectua prin schimbarea furajului sau combaterea altor cauze determinante.
- Dintre bolile parazitare mai cunoscute sunt: coccidioza, heterakidoza, syngamoza si ascaridioza. De obicei, ele apar in fermele mici, cu conditii proaste de crestere (cu asternut murdar si umed) si in special in sistemul de crestere la sol. Pe plan national se aplica masuri curente de terapie, iar in cazuri de necesitate, se pot efectua tratamente de interventie la recomandarea specialistului, in functie de situatie, pe baza examenului de laborator.
- Bolile carentiale constituie un capitol larg de afectiuni si manifestari atat sub aspectul diagnosticului, cat si al cauzelor directe si indirecte. Dintre acestea, mai cunoscute sunt: encefalomacia de carenta, perozisul si avitaminozele. Ele pot fi provocate prin administrarea unor furaje combinate neechilibrate din punct de vedere nutritional, dar si ca un efect secundar al evolutiei parazitozelor (prin lezarea mucoasei intestinale si diminuarea puterii de absorbtie), cat si a unor tratamente prelungite sau urmarite necorespunzator.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>