Agricultori: Distributia de legume la domiciliu, infloritoare
Publicat la data de 14 Apr. 2020 in:
Diverse Agricultorii din Salaj se arata optimisti cu privire la viitorul lantului de distributie in Romania. Livrarile la domiciliu ar putea fi "infloritoare", spun acestia.
Desi in prezent este student, Andrei Vintila isi ajuta in continuare tatal, inginerului horticultor Florin Vintila, la fel cum o face de la din copilarie, in mica afacere de familie pusa pe picioare inca din 1998. Parintii lui cultiva o gama variata de legume si fructe pe circa 6.000 de metri patrati in 24 de solarii, in fermele de la Zimbor si Aghires.
In perioada de izolare dictata de pandemia de coronavirus, Andrei vede si oportunitati, dar si multe provocari in ceea ce priveste viitorul micilor producatori agricoli, mai ales prin vanzarile on-line si livrarile la domiciliu.
"La noi abia incep sa creasca plantele. Doar peste doua-trei luni vom avea legume. Principala productie pe care o avem este de tomate, aproape jumatate din suprafata fiind ocupata cu aceasta. Avem si ardei, vinete, castraveti, kapia, gogosari, pepeni, capsuni. Aproape de toate. Primim multe mesaje, deci cred ca va fi interes. Insa intrebarea este: va alege lumea sa cumpere local, chiar cu distributie la domiciliu, sau vor continua sa se aprovizioneze din supermarketuri, unde au tot ce isi doresc? Desi cred ca din cauza sau datorita - nu stiu daca e de bine sau de rau - pandemiei vom evolua in toate sectoarele, iar distributia la domiciliu, nu doar de legume, va fi in viitor infloritoare. Acum, mai ales ca si eu sunt intr-o vacanta relativ fortata, voi incerca sa gandesc ideea unui cos de produse care sa poata fi comandat pentru livrare la domiciliu. Un anumit cos cu legume si fructe, care sa cuprinda cam ceea ce are nevoie o familie de trei-patru persoane", a precizat tanarul pentru Agerpres.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
Familia de agricultori a lansat de altfel, pe pagina de Facebook unde isi promoveaza produsele, un indemn pentru consumul local.
"Trecem cu totii printr-o perioada dificila in care vietile noastre sunt afectate in mod direct. Distantarea sociala, blocarea unor anumite sectoare economice si masurile pe care trebuie sa le luam pentru a ne proteja atat pe noi, cat si pe cei dragi, ne schimba cu siguranta modul de viata. Producatorii agricoli fac parte din categoria oamenilor cei mai afectati! (...) Dragi salajeni, clujeni si romani din toata tara care ati cumparat legume de la noi in fiecare an, incepand cu 1998, sprijiniti producatorii locali. Nu lasati pietele inchise. Cumparati de la producatori de acasa. Faceti un efort de cativa banuti in plus si sustineti ceea ce producem aici", se arata in mesaj.
Lasand la o parte pandemia, Andrei Vintila considera ca o mare problema pe care o au agricultorii romani de ani de zile este cea a comerciantilor, a falsilor producatori agricoli sau, altfel spus, a intermediarilor care apar intre ei si consumatori.
"Din experienta mea si din ceea ce vad vara de vara, producatorii romani sunt cei mai dezavantajati. Deseori, cei care castiga cel mai bine sunt comerciantii, cei care vand si cumpara. Este destul de trist ca dupa ce muncesti un an intreg sa primesti un pret de nimic, fiindca nu esti in contact direct cu ultimii din acest lant - consumatorii. Guvernantii ar trebui sa gaseasca solutii prin care sa faca o diferentiere clara intre producatori si comercianti. Probabil in Romania nici nu exista acest termen de comerciant in sectorul legumelor, fiindca majoritatea oamenilor au certificate de producator obtinute cu ajutorul unor ferme fantoma. Ce inseamna asta? Au unul-doua solarii sau o gradina mica, primesc certificat de producator unde sunt trecute cateva cantitati estimative de productie, dar ei vand de zeci de ori mai multe legume si fructe, fiindca le cumpara si le vand mai departe sub protectia acelui certificat", sustine Andrei Vintila.
In acest context, el crede ca probabil cea mai buna investitie a guvernantilor ar fi in educatia consumatorului, astfel incat acesta sa fie mult mai atent la ce consuma, de unde consuma si cum consuma.
In opinia lui Andrei, statul roman ar trebui sa sprijine agricultura romaneasca, astfel incat aceasta sa fie competitiva cu cea din celelalte tari ale Uniunii Europene, pentru ca in caz contrar mici fermieri romani risca sa dispara.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>
Fabrica de Zahar Bod reia productia
Compania Best Achizitii S.R.L are in plan sa-si reia productia de zahar din sfecla de zahar in 2023. Incepand cu 1 noiembrie 2022, compania va demara procedura de negociere si achizitie de sfecla de zahar de la producatorii si asociatiile de producatori interesate.... citeste mai mult>>
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>