Agricultura romaneasca poate hrani peste 35 de milioane de oameni
Publicat la data de 21 Aug. 2019 in:
Diverse Capacitatea maxima a agriculturii romanesti n-a fost atinsa, sustine Valeriu Steriu. Pamanturile noastre ingrijite cum trebuie ar putea hrani peste 35 de milioane de oameni.
Romania este doar la jumatate din capacitate in domeniul agriculturii, dar poate hrani 35 de milioane de oameni prin cele noua milioane de hectare de teren agricol, a afirmat, marti, la un forum de specialitate, Valeriu Steriu, membru in Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.
"Cel mai impresionant salt il avem la porumb: de la doua milioane de tone produse in 1950, ajungem la 19 milioane de tone in ultimii 2-3 ani, o cifra absolut impresionanta. Cel mai important moment si ajutor a fost aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, cand intr-adevar Romania a inceput sa aiba pentru prima oara politici stabile, predictibile, sa poata sa utilizeze tehnologiile tot mai moderne si sa aiba un aport financiar masiv pentru subventii si pentru investitii. Ce urmeaza? Romania, probabil, ca este pe partea agricola doar la jumatate din capacitate. Sunt studii facute recent care arata ca Romania poate hrani 35 de milioane de oameni, prin cele 9 milioane de hectare. Acum o facem pentru 15 milioane si mai importam pentru 4-5 milioane, in fiecare an. Putem creste, pentru ca 40% din terenul agricol inca nu este comasat, nu este rezolvat inca un cadastru care poate aduce mult mai multi bani prin folosirea acelui teren ca si garantii sau avantaje in zona bancara. Odata cu comasarea si cresterea suprafetei medii agricole, Romania, cu siguranta, isi va creste si mai mult productia agricola", a declarat Steriu.
Potrivit acestuia, raportat la ultimii 70 de ani, statistica arata ca Romania a plecat de la sapte milioane de oameni implicati in agricultura, ajungand in prezent la doua milioane de persoane, echivalentul a 27% din forta munca existenta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Cum va putea agricultura sa hraneasca pana in 2050 toata populatia lumii, tinand cont ca trebuie sa dublam aceasta productie. Am avut sansa sa accesez pe internet statistica pe ultimii 70 de ani din Romania, pentru a vedea unde era tara noastra in 1950 pe cifre agricole si unde este in 2013, atunci cand avem un recensamant agricol complet si eventual cateva date si din prezent. Am realizat ca putem fi optimisti pe viitor, pentru ca Romania a plecat, in 1950, cu sapte milioane de oameni implicati in agricultura, populatie activa, care insemna practic 74% din forta de munca din agricultura, iar astazi sunt doua milioane de oameni implicati in domeniu, adica 27% si, in continuare, foarte multi, poate cea mai mare cifra din Europa. Apoi, de la cinci milioane de tone de cereale produse in 1950, astazi producem 31 de milioane de tone, de sase ori mai mult. La lapte a fost o crestere spectaculoasa pana in 2000 - 2004, dar limitarea data de cota a facut sa ne oprim la cele cinci milioane de tone, fata de 1,8 milioane de tone, in 1950. Intr-adevar, 1950 este poate un reper delicat, pentru ca eram la cinci ani de la incheierea razboiului, aveam o societate noua cu un start al comunismului...", a subliniat Valeriu Steriu.
Acesta a adaugat ca utilizarea noilor tehnologii reprezinta cel mai important pas care trebuie facut in agricultura.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>