Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Apicultorii anunta cresteri de pret la miere
Productia de miere a apicultorilor harghiteni este foarte slaba in acest an, pe fondul secetei prelungite, fapt ce a dus si la cresterea pretului.
Presedintele Asociatiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, a declarat, ca apicultorii care au ramas in judet si nu au mers la pastorala, au obtinut doar jumatate din productia de miere a unui an obisnuit.
Nici apicultorii care au plecat in alte zone cu stupii, la pastorala, nu au obtinut o productie mai buna. Doar mierea de floarea soarelui s-a facut ca intr-un an normal, productia la salcam sau tei fiind de 15, respectiv 30 la suta fata de un an obisnuit.
"Ne-a afectat seceta serios, productia este foarte slaba. Cei care au plecat in pastorala au obtinut, in unele cazuri, si 30-40 kilograme pe familie, dar cei care au ramas acasa au facut intre 10 si 15 kilograme, ceea ce este insuficient si pentru hrana albinelor", a explicat Lazar Tibor.
El a spus ca, spre exemplu, zmeura are nevoie de umiditate si racoare si pentru ca a fost seceta si cald a legat foarte putin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Lazar a subliniat ca pe fondul scaderii productiei, a crescut cu 10-20 la suta si pretul kilogramului de miere, acesta fiind cuprins intre 20 si 28 de lei kilogramul. "Deja a crescut pretul mierii si nu stim unde se va opri. S-a ajuns si la 28 de lei kilogramul, ceea ce este prea mult. (...) Oricum, pretul difera in functie de soi si calitate", a spus seful apicultorilor harghiteni.
Lazar Tibor le-a recomandat apicultorilor sa hraneasca albinele, pentru ca in august productia de miere va fi si mai slaba si albinele au nevoie de hrana suplimentara. El a mai spus ca nu isi mai aduce aminte sa fi fost in judet o seceta la fel de mare.
"De la batrani stiu ca o astfel de seceta nu a mai fost din '46, cand apicultorii care nu avea cu ce sa hraneasca albinele, pentru ca nu se gasea zahar, au decis sa omoare jumatate din ele. A fost un masacru, generat de lipsa de cunostinte. Puteau sa uneasca familiile pentru a trece cu bine peste iarna", a precizat Lazar Tibor.
Presedintele Asociatiei Apicultorilor din Harghita si-a exprimat, in final, speranta ca apicultorii mai au rezerve financiare de anul trecut, cand productia a fost buna si ca vor obtine si un sprijin de la APIA, pentru ca pierderile sa nu fie prea mari.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi