Exclusiv
Publicat in: Diverse
Ceapa - bolile si daunatorii care apar in cultura
Cultura cepei este una dintre primele culturi agricole din an care aduce venituri fermierilor. In acest sens, legumicultorii trebuie sa aiba grija la bolile si daunatorii acestei culturi.

Cum identificati bolile in cultivarea cepei?

- Putregaiul umed (Erwinia carotovora) - Dithane, Oxiclorura de cupru

- Putregaiul cenusiu (Botrytis alii) - Dithane

- Musca cepei (Hylemyia antiqua) - Lindatox

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


- Gargarita cepei (Ceuthorrhynchus suturalis) - Carbetox, Lindatox

- Trips (Thrips alii) - Lindatox, Sinoratox

- Nematodul bulbilor (Ditylenchus dipsaci) - Nemafos

Boli produse de ciuperci

Mana cepei este o boala produsa de ciuperca Peronospora destructor, care apare mai ales in anii ploiosi. Ataca atat ceapa comuna cat si usturoiul, prazul, ceapa esalota si ceapa de iarna.

Boala se manifesta prin aparitia, initial pe frunze, a unor pete alungite care se acopera treptat cu un puf violaceu. Frunzele atacate se inmoaie si se usuca.

Urmatorul organ atacat este bulbul, care putrezeste. In cazul unor atacuri puternice, exista posibilitatea unor suprainfectii cu ciuperci saprofite, care produc innegrirea tuturor partilor plantei si raspandirea unui miros neplacut. In cazul aparitiei bolii, nu mai cultivati ceapa sau specii inrudite pe acelasi teren, cel putin doi ani.

Sporii ciupercii sunt rezistenti in sol o perioada lunga. Ca preparate pentru tratarea culturilor infectate se mentioneaza Dithane, Zineb.

Putregaiul cenusiu este produs de ciuperca Botrytis alii, care ataca mai ales bulbii cepei, mai putin frunzele. Pe foile bulbilor de ceapa apar pete galbui care se inchid treptat la culoare. Intreg bulbul se inmoaie si la suprafata se formeaza o panza fina, galbuie, cu pete negricioase din loc in loc.

Boli produse de bacterii

Putregaiul umed este o boala, de aceasta data, produsa de o bacterie - Erwinia carotovora. Baza tulpinii se inmoaie si apar pete de culoare galbena-maronie. Desi bulbii nu par afectati la recoltare, semnele bolii apar mai tarziu, chiar in timpul depozitarii. In centrul bulbului de ceapa apare un inel alcatuit din cateva randuri consecutive de foi care putrezesc si degaja un miros neplacut.

Insecte si daunatori

Tripsul cepei - Thrips alii, in pofida numelui sau, ataca o varietate mare de specii de plante cultivate, printre care si ceapa sau usturoiul. Thrips alii este o insecta de origine Asiatica, de unde s-a raspandit in aproape toate continentele.

Insecta ierneaza in resturile vegetale (este importanta arderea lor dupa recoltare) si in luna martie-aprilie trece pe diferite plante din flora spontana, unde se inmulteste si revine pe plantele cultivate. Desi are o viata scurta de doar 20 de zile, o femela depune in acest interval aproape 100 de oua.

Din oua, la cateva zile, apar larvele, care reprezinta pericolul propriu-zis pentru legumele cultivate. Ele se hranesc timp de o saptamana cu frunze dupa care migreaza la 15 cm in sol, unde isi continua dezvoltarea. Se combate cu insecticide precum Lindatox sau Sinoratox.

Nematodul bulbilor - Dythylenchus dipsaci, ataca o gama larga de legume precum ceapa, usturoiul, cartoful, sfecla, dar si cerealele precum secara, graul si ovazul si chiar plantele ornamentale in sere (garoafa). Ca simptome ale atacului acestui nematod, se mentioneaza decolorarea frunzelor si a partilor aeriene, aparitia unor umflaturi pe tulpini si ingalbenirea unor portiuni de frunza, de-a lungul nervurilor.

Se combate cu nematocide precum Nemafos; se recomanda rotatia culturilor si utilizarea de material saditor certificat, sanatos. Gargarita cepei - Ceutorrhynchus suturalis, este raspandita mai ales in regiunile din sud, in Oltenia, Dobrogea si Muntenia.

Gragarita adulta apare la mijlocul lunii martie, cand temperaturile ajung la 9-10 grade Celsius. Ei se hranesc o perioada cu frunzele de ceapa, dupa care femelele depun oua chiar in tesutul frunzei. Primele larve apar dupa doua saptamani si se hranesc cu interiorul frunzei, care se usuca incepand cu varful, fara vreo cauza vizibila, ca si cand ar fi arsa de soare.

Caracetristica este insa o dunga maronie, prezenta pe toata lungimea frunzei atacate, insotite de pete deschise la culoare, aproape albicioase. Se combate cu insecticide: Carbetox, Lindatox Musca cepei - Hylemyia antiqua, este micuta, de culoare galbuie, lunga de pana la 7 mm. Larvele museti se hranesc cu bulbii din sol si cu tesutul din regiunea coletului, de aceea ceapa se rupe de la sol, ca si cand ar fi retezata. Se combate cu Lindatox.



Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.09 din 70 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cultivarea castravetilor in sere si solarii - 5 avantaje pentru fermieri
Cultivarea castravetilor in sere si solarii - 5 avantaje pentru fermieri
Asigurarea continuitatii productiei Castravetii valorifica foarte bine terenurile...
Bolile la vinete - cum iti protejezi eficient cultura pentru o productie ridicata si de calitate
Bolile la vinete - cum iti protejezi eficient cultura pentru o productie ridicata si de calitate
Respectarea tehnologiei de cultivare Pentru a beneficia de productii bogate, de calitate,...
AEM: Bunastarea europenilor, imbunatatita prin combaterea poluarii
AEM: Bunastarea europenilor, imbunatatita prin combaterea poluarii
"Desi observam imbunatatiri in ceea ce priveste mediul din Europa, iar Pactul ecologic pune...
Utilizarea eficienta a ingrasamintelor pentru cultivarea plantelor
Utilizarea eficienta a ingrasamintelor pentru cultivarea plantelor
Nutritia plantelor si elementele nutritive necesare au un rol important in obtinerea acesteia....

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016