Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ceapa - bolile si daunatorii care apar in cultura

ceapa-bolile-si-daunatorii-care-apar-in-cultura

Cultura cepei este una dintre primele culturi agricole din an care aduce venituri fermierilor. In acest sens, legumicultorii trebuie sa aiba grija la bolile si daunatorii acestei culturi.


Cum identificati bolile in cultivarea cepei?

- Putregaiul umed (Erwinia carotovora) - Dithane, Oxiclorura de cupru

- Putregaiul cenusiu (Botrytis alii) - Dithane

- Musca cepei (Hylemyia antiqua) - Lindatox

- Gargarita cepei (Ceuthorrhynchus suturalis) - Carbetox, Lindatox

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


- Trips (Thrips alii) - Lindatox, Sinoratox

- Nematodul bulbilor (Ditylenchus dipsaci) - Nemafos

Boli produse de ciuperci

Mana cepei este o boala produsa de ciuperca Peronospora destructor, care apare mai ales in anii ploiosi. Ataca atat ceapa comuna cat si usturoiul, prazul, ceapa esalota si ceapa de iarna.

Boala se manifesta prin aparitia, initial pe frunze, a unor pete alungite care se acopera treptat cu un puf violaceu. Frunzele atacate se inmoaie si se usuca.

Urmatorul organ atacat este bulbul, care putrezeste. In cazul unor atacuri puternice, exista posibilitatea unor suprainfectii cu ciuperci saprofite, care produc innegrirea tuturor partilor plantei si raspandirea unui miros neplacut. In cazul aparitiei bolii, nu mai cultivati ceapa sau specii inrudite pe acelasi teren, cel putin doi ani.

Sporii ciupercii sunt rezistenti in sol o perioada lunga. Ca preparate pentru tratarea culturilor infectate se mentioneaza Dithane, Zineb.

Putregaiul cenusiu este produs de ciuperca Botrytis alii, care ataca mai ales bulbii cepei, mai putin frunzele. Pe foile bulbilor de ceapa apar pete galbui care se inchid treptat la culoare. Intreg bulbul se inmoaie si la suprafata se formeaza o panza fina, galbuie, cu pete negricioase din loc in loc.

Boli produse de bacterii

Putregaiul umed este o boala, de aceasta data, produsa de o bacterie - Erwinia carotovora. Baza tulpinii se inmoaie si apar pete de culoare galbena-maronie. Desi bulbii nu par afectati la recoltare, semnele bolii apar mai tarziu, chiar in timpul depozitarii. In centrul bulbului de ceapa apare un inel alcatuit din cateva randuri consecutive de foi care putrezesc si degaja un miros neplacut.

Insecte si daunatori

Tripsul cepei - Thrips alii, in pofida numelui sau, ataca o varietate mare de specii de plante cultivate, printre care si ceapa sau usturoiul. Thrips alii este o insecta de origine Asiatica, de unde s-a raspandit in aproape toate continentele.

Insecta ierneaza in resturile vegetale (este importanta arderea lor dupa recoltare) si in luna martie-aprilie trece pe diferite plante din flora spontana, unde se inmulteste si revine pe plantele cultivate. Desi are o viata scurta de doar 20 de zile, o femela depune in acest interval aproape 100 de oua.

Din oua, la cateva zile, apar larvele, care reprezinta pericolul propriu-zis pentru legumele cultivate. Ele se hranesc timp de o saptamana cu frunze dupa care migreaza la 15 cm in sol, unde isi continua dezvoltarea. Se combate cu insecticide precum Lindatox sau Sinoratox.

Nematodul bulbilor - Dythylenchus dipsaci, ataca o gama larga de legume precum ceapa, usturoiul, cartoful, sfecla, dar si cerealele precum secara, graul si ovazul si chiar plantele ornamentale in sere (garoafa). Ca simptome ale atacului acestui nematod, se mentioneaza decolorarea frunzelor si a partilor aeriene, aparitia unor umflaturi pe tulpini si ingalbenirea unor portiuni de frunza, de-a lungul nervurilor.

Se combate cu nematocide precum Nemafos; se recomanda rotatia culturilor si utilizarea de material saditor certificat, sanatos. Gargarita cepei - Ceutorrhynchus suturalis, este raspandita mai ales in regiunile din sud, in Oltenia, Dobrogea si Muntenia.

Gragarita adulta apare la mijlocul lunii martie, cand temperaturile ajung la 9-10 grade Celsius. Ei se hranesc o perioada cu frunzele de ceapa, dupa care femelele depun oua chiar in tesutul frunzei. Primele larve apar dupa doua saptamani si se hranesc cu interiorul frunzei, care se usuca incepand cu varful, fara vreo cauza vizibila, ca si cand ar fi arsa de soare.

Caracetristica este insa o dunga maronie, prezenta pe toata lungimea frunzei atacate, insotite de pete deschise la culoare, aproape albicioase. Se combate cu insecticide: Carbetox, Lindatox Musca cepei - Hylemyia antiqua, este micuta, de culoare galbuie, lunga de pana la 7 mm. Larvele museti se hranesc cu bulbii din sol si cu tesutul din regiunea coletului, de aceea ceapa se rupe de la sol, ca si cand ar fi retezata. Se combate cu Lindatox.




Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.09 din 70 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016