Publicat in: Diverse
Cultura de mei
Meiul indeplineste un rol foarte important in alimentatie, datorat cantitatilor mari de vitamine, dar si de minerale, precum potasiu, magneziu si zinc, pe care le inglobeaza in structura sa. Este destul de apreciat de nutritionisti, avand un continut de doua ori mai mare de proteine, decat orezul. Acesta poate fi consumat si de bolnavii cu intoleranta la gluten, dar si de cei cu colon iritabil. Ajuta si la probleme ca artrita, anemia sau probleme de digestie.
Cultura de mei se comporta bine la temperaturi de 40 de grade Celsius, chiar si pe o durata de 48 de ore. Nu necesita consum mare de apa, avand cel mai scazut coeficient de transpiratie dintre cereale. Coeficientul de transpiratie al meiului este de 226, in comparatie cu cel al graului care este de 424. Spre deosebire de grau, care are nevoie de 55% apa, meiul cere doar 25% apa.

Meiul intra in alimentatia omului sub forma de crupe (pasat), si se mai foloseste in industria spirtului si ca furaj concentrat pentru pasari si alte specii de animale.

Cultura de mei prezinta cateva avantaje, cum ar fi coeficientul mare de inmultire si folosirea unei cantitati mici de seminte la hectar. Este cereala foarte indicata sa fie pastrata ca rezerva in fondul de samanta al cultivatorilor de cereale in caz de calamitate. Dintr-o tona de samanta, pot fi cultivate peste 70 de hectare. Pentru zonele de stepa, perioada de vegetatie a soiurilor precoce se intinde pe 60 de zile.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Drept premergatoare culturii de mei, sunt indicate prasitoarele care ajuta la desburuienarea partiala a terenului, dar si leguminoasele. Dupa cultura de mei, este indicat sa se cultive diferite culturi de primavara.

In ceea ce priveste solul, meiul se adapteaza bine la solurile calde, bogate in humus, cu reactie neutra spre alcalina.
Pentru fertilizare se pot folosi atat ingrasaminte organice, cat si minerale. Este de preferat,ca ingrasamintele minerale sa se aplice inainte de ultima trecere de combinator.
Patul germinativ se pregateste ca si pentru porumb, dupa distrugerea in totalitate a buruienilor.

Pentru semanat se utilizeaza samanta mare sanatoasa, tratata contra taciunelui. In ceea ce priveste semanatul, acesta se face cu samatoarea de paioase la 12 cm intre randuri, in agregat cu un tavalug usor pentru grabirea rasariri. Adancimea de semanat este de 1-2 cm. Semanatul se declanseaza cand in sol este o temperatura de minim 10 grade, adica la inceputul lunii mai. La semanat se folosesc intre 15-20 kg/ha de samanta.

Lucrarile de ingrijire constau in erbicidarea buruienilor cu frunza lata, la fel ca la grau. Buruienile trebuiesc erbicidate, atunci cand sunt in faza de rozeta.

Meiul se recolteaza in momentul in care peste 60% dintre boabele din panicul au ajuns la coacere deplina. Dintr-un hectar cultivat, se produc 3 tone de boabe si 4 tone de paie. Paiele de mei sunt mai benefice in hrana animalelor decat cele de ovaz.







Sursa foto: www.sxc.hu

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!
Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!
Cu ajutorul programului digital NutriGuide® acum puteti sa planificati fertilizarea...
Nutritia femelelor de reproductie
Nutritia femelelor de reproductie
Puicutele sunt restrictionate. Furajul va fi administrat zilnic sau in cantitate dubla o data la...
Cultivarea castravetilor in sere si solarii - 5 avantaje pentru fermieri
Cultivarea castravetilor in sere si solarii - 5 avantaje pentru fermieri
Asigurarea continuitatii productiei Castravetii valorifica foarte bine terenurile...
Bolile la vinete - cum iti protejezi eficient cultura pentru o productie ridicata si de calitate
Bolile la vinete - cum iti protejezi eficient cultura pentru o productie ridicata si de calitate
Respectarea tehnologiei de cultivare Pentru a beneficia de productii bogate, de calitate,...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton