Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de mei

cultura-de-mei

Meiul indeplineste un rol foarte important in alimentatie, datorat cantitatilor mari de vitamine, dar si de minerale, precum potasiu, magneziu si zinc, pe care le inglobeaza in structura sa. Este destul de apreciat de nutritionisti, avand un continut de doua ori mai mare de proteine, decat orezul. Acesta poate fi consumat si de bolnavii cu intoleranta la gluten, dar si de cei cu colon iritabil. Ajuta si la probleme ca artrita, anemia sau probleme de digestie.


Cultura de mei se comporta bine la temperaturi de 40 de grade Celsius, chiar si pe o durata de 48 de ore. Nu necesita consum mare de apa, avand cel mai scazut coeficient de transpiratie dintre cereale. Coeficientul de transpiratie al meiului este de 226, in comparatie cu cel al graului care este de 424. Spre deosebire de grau, care are nevoie de 55% apa, meiul cere doar 25% apa.

Meiul intra in alimentatia omului sub forma de crupe (pasat), si se mai foloseste in industria spirtului si ca furaj concentrat pentru pasari si alte specii de animale.

Cultura de mei prezinta cateva avantaje, cum ar fi coeficientul mare de inmultire si folosirea unei cantitati mici de seminte la hectar. Este cereala foarte indicata sa fie pastrata ca rezerva in fondul de samanta al cultivatorilor de cereale in caz de calamitate. Dintr-o tona de samanta, pot fi cultivate peste 70 de hectare. Pentru zonele de stepa, perioada de vegetatie a soiurilor precoce se intinde pe 60 de zile.

Drept premergatoare culturii de mei, sunt indicate prasitoarele care ajuta la desburuienarea partiala a terenului, dar si leguminoasele. Dupa cultura de mei, este indicat sa se cultive diferite culturi de primavara.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


In ceea ce priveste solul, meiul se adapteaza bine la solurile calde, bogate in humus, cu reactie neutra spre alcalina.
Pentru fertilizare se pot folosi atat ingrasaminte organice, cat si minerale. Este de preferat,ca ingrasamintele minerale sa se aplice inainte de ultima trecere de combinator.
Patul germinativ se pregateste ca si pentru porumb, dupa distrugerea in totalitate a buruienilor.

Pentru semanat se utilizeaza samanta mare sanatoasa, tratata contra taciunelui. In ceea ce priveste semanatul, acesta se face cu samatoarea de paioase la 12 cm intre randuri, in agregat cu un tavalug usor pentru grabirea rasariri. Adancimea de semanat este de 1-2 cm. Semanatul se declanseaza cand in sol este o temperatura de minim 10 grade, adica la inceputul lunii mai. La semanat se folosesc intre 15-20 kg/ha de samanta.

Lucrarile de ingrijire constau in erbicidarea buruienilor cu frunza lata, la fel ca la grau. Buruienile trebuiesc erbicidate, atunci cand sunt in faza de rozeta.

Meiul se recolteaza in momentul in care peste 60% dintre boabele din panicul au ajuns la coacere deplina. Dintr-un hectar cultivat, se produc 3 tone de boabe si 4 tone de paie. Paiele de mei sunt mai benefice in hrana animalelor decat cele de ovaz.







Sursa foto: www.sxc.hu
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016