Daraban, CCIR: In Romania se moare de seceta la un kilometru de Dunare
Publicat la data de 26 Mai. 2020 in:
Diverse Mihai Daraban, presedintele CCIR, afirma ca in Romania se moare de seceta, desi avem Dunarea la un kilometru distanta.
"Nu se poate, noi suntem tara in care se moare de seceta la un kilometru de Dunare. E inadmisibil! O tara cu bazinul hidrografic si hidrologic la Romaniei sa auzi un ministru al Agriculturii, oricare ar fi el, ca pronunta cuvantul "seceta" este autodenunt. Nu poti sa functionezi asa. Probabil va trebui sa nu mai coste uzinarea apei, sa fie apa gratis pentru agricultura conditionata de tehnologii avansate in irigatii, ca sa nu ne batem joc de apa din rauri sau din panza freatica. Nu se poate ca, la bazinul nostru hidrografic, sa plangem de seceta si in secolul 21 sa facem agricultura pe baza de acatiste!", a subliniat Daraban.
In viziunea sefului CCIR, trebuie sa se renunte la ideea de productie la hectar si sa se parieze "absolut totul" pe procesare.
"Eu as paria absolut totul pe procesare, mai putin pe celebra productie la hectar de care aud de cand m-am nascut. In 1967, cred ca primele cuvinte pe care le-am auzit au fost "productia la hectar". Cred ca trebuie iesit din paradigma asta. Pana la urma putem importa cereale daca suntem in stare sa procesam. Cred ca aici este pariul pe care il avem. Trebuie sa ne uitam si ce importam ca produse procesate ca sa ne dam seama unde suntem. Vorbim de 507 milioane de euro produse de panificatie, de 460 de milioane de euro produse procesate din lapte, de 118 milioane de euro produse procesate tomate, de 124 de milioane de euro produse procesate din carne, de 1,1 miliarde de euro legume-fructe. Deci, acestia sunt niste indicatori, pentru ca pe de alta parte se intampla ceea ce vedem si acum in turism. Turismul nostru, saracutul, nu depaseste 1,4 - 1,5% din PIB. Si agricultura noastra, din pacate, cu toate eforturile de productie la hectar nu depaseste 4%", a spus Mihai Daraban.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acesta a adaugat ca fermierul trebuie sa aiba o piata de desfacere in care sa-si vanda productia.
"Noi trebuie sa punem caii in fata carutei, nu invers. Trebuie sa oferim piata fermierului, pentru ca fermierul daca va vedea ca are piata de desfacere isi va comensura in vreun fel productia. Sa ne spuna si noua statul roman in ce a constat suma de 86,28 de miliarde de euro pe care am importat-o anul trecut...", a afirmat oficialul CCIR.
Presedintele CCIR a participat, marti, la dezbaterea cu tema "Agricultura Romaniei, potential imens, cum il valorificam? Solutii la problemele momentului", organizata de DC Media Group.

Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>