Publicat in: Diverse
Dorel Lazu, presedintele asociatiei Banat Sturio: Pe viitor, apa va fi mai valoroasa ca aurul
In perioada 4-6 noiembrie, la Chisinau, a avut loc reuniunea "Asociatiile Profesionale si Grupuri de Producatori – solutie pentru o agricultura durabila, reuniune la care a participat si Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania – FNPAR, reprezentata de presedintele Viorel Matei si de liderii asociatiilor membre.
In cadrul reuniunii, fermierii din Rep. Moldova s-au aratat interesati de implementarea unor proiecte si programe transfrontaliere in domeniul pescuitului si al acvaculturii.

Pe viitor cine va avea apa dulce va detine o avere, pentru ca aceasta va deveni mai valoroasa decat petrolul

Presedintele Asociatiei "Banat Sturio", Dorel Lazu, a evidential rolul pe care il vor juca, in viitor, tehnologiile de reciclare a apei dulci si a prezentat oportunitatile de afaceri care pot fi realizate prin parteneriate transfrontaliere Romania - Rep. Moldova.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


"Investiti in reciclarea apei dulci! Pe viitor cine va avea apa dulce va detine o avere, pentru ca aceasta va deveni mai valoroasa decat petrolul. in domeniul acvaculturii avem la dispozitie fonduri europene, pe programe transfrontaliere, de zeci de milioane de euro, care ne asteapta sa le utilizam", a declarat Dorel Lazu.

Evenimentul s-a incheiat cu parafarea unor proiecte transfrontaliere pe sectoarele legume-fructe, acvacultura si pe mecanizare - utilaje agricole.

Fermieri romani au participat, sambata, la Festivalul Marului in Republica Moldova

Pomicultorii din Republica Moldova au avut prilejul, sambata, 5 noiembrie, sa isi promoveze productiile de mere in cadrul unui festival la care au participat si delegatii de fermieri si oameni de afaceri din Romania si Ucraina.

In fata grandiosului monument, zeci de producatori locali si-au expus productiile de mere si i-au intampinat de vizitatori cu melodii folclorice, mancaruri si bauturi traditionale.

Publicul prezent a putut vizita o expozitie de fructe, in care au fost expuse multiple soiuri de mere, si a participat la un simpozion stiintific in care s-a discutat despre metodele de cultivare si procesare a marului, precum si despre tehnologia necesara inmagazinarii.

"Aceasta sarbatoare era mai de mult necesara, deoarce merele reprezinta unul dintre cele mai vestite produse moldovenesti, fiind importante atat pentru consumul intern, cat si pentru export", a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare din Republica Moldova.

Potrivit oficialului, Republica Moldova va avea, anul aceasta, o productie de 400.000 de tone de fructe, din care 80% o va reprezenta productia de mere. Vasile Bumacov a estimat ca aproximativ 120.000 de tone de mere vor fi exportate.

La festival a fost invitata sa participe Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania - FNPAR. Delegatia FNPAR a fost formata din presedintele Viorel Matei, Mircea Croitoru, in calitate de lider al Asociatiei Profesionale Nationale Legume-Fructe, Dorel Lazu, liderul Asociatiei Acvacultorilor "Banat Sturio", precum si un grup de oameni de afaceri interesati sa investeasca in tara vecina.

"Am ramas placut surprins de modul in care autoritatile locale s-au implicat sa sprijine producatorii agricoli. Acest lucru, din nefericire, nu se intampla si la noi in Romania, unde autoritatile locale par mai degraba ca isi doresc sa ne dezbine, decat sa ne fie parteneri", a declarat Mircea Croitoru.

Delegatia FNPAR a luat contact cu pomicultorii locali, realizand un schimb de experienta in ceea ce priveste metodele de cultivare a marului si de inmaganizare a recoltei. De asemenea, sunt vizate o serie de parteneriate transfrontaliere, cu finantare europeana in domeniul pomicol.



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

AFF: Solicitare speciala pentru irigatii
AFF: Solicitare speciala pentru irigatii
Asociatia Forta Fermierilor a atras atentia ministrului Agriculturii printr-o serie de propuneri...
Se cer irigatii in PNRR
Se cer irigatii in PNRR
In conditiile in care irigatiile vor fi dezvoltate, acestea vor reusi sa duca Romania in zona...
Desi PNRR nu poate fi modificat, PSD insista sa introduca irigatiile in program
Desi PNRR nu poate fi modificat, PSD insista sa introduca irigatiile in program
Dupa ce a fost intrebat despre "optimizarea PNRR", un reprezentant al PSD a spus...
CFR: Romania are nevoie de irigatii
CFR: Romania are nevoie de irigatii
"Irigatiile reprezinta factorul esential pentru ca Romania sa-si atinga potentialul in...

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton